סגור
שכונת הניצחון דימונה

המענק לרכישת דירות שמחירן עד 600 אלף שקל יוצא לדרך: ההגרלה בעוד שבועיים

משרד הבינוי והשיכון יקיים ב-27 באוגוסט הגרלה לקבלת מענקים לרכישת דירות יד שנייה למחוסרי דיור. דר' שי שטרן, מאונ' בר אילן: "לא תמצא היום דירה במחירים האלה במרכז, אלא רק באזורי פריפריה. מי שמוכן לרכוש דיור ישן בזול אלה קהילות חרדיות שמחפשות פתרונות דיור"

משרד הבינוי והשיכון הודיע הבוקר כי ב-27 באוגוסט תיפתח ההרשמה להגרלת מענקים לרכישת דירות יד שנייה שמחירן בין 300,000-600,000 שקל. להגרלה יוכלו לגשת יחידים ומשפחות שהינם מחוסרי דיור. הזוכים בהגרלה יקבלו מענק של 50,000 שקל. שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף מסר,"אנו פועלים ומגייסים תקציבים ומשאבים במטרה לספק תוכניות דיור לכל שכבות האוכלוסיה בכל רחבי הארץ". אלא שלאמיתו של דבר, דירות בגובה של עד 600 אלף שקל ניתן למצוא אך ורק בפריפריה המוחלשת.
התוכנית נולדה עוד בשנת 2020, בממשלת נתניהו־גנץ בתקופה שבה היה יעקב ליצמן שר הבינוי והשיכון. התוכנית הוצגה כבר בחודש יולי 2020 לוועדת הכספים, אך לא אושרה משום שהכנסת התפזרה. בתחילת חודש יולי האחרון קיבל קבינט הדיור (ועדת שרים לענייני דיור, בנייה ומקרקעין) את החלטה 737, המאשרת את תוכנית המענקים. לצורך העניין יקצה משרד הבינוי והשיכון 50 מיליון שקל בשנים 2023 ו-2024.
כלכליסט חשף לאחרונה כי התוכנית מוכוונת, ככל הנראה, לאנשי חסידות גור, שאליה משתייכים שר הבינוי והשיכון הנוכחי, גולדנקופף, וגם שר הבינוי והשיכון בשנת 2020, ליצמן. על פי אנליזה שנערכה במשרד האוצר, בשנת 2022 נמכרו הכי הרבה דירות במחיר של עד 600 אלף שקל בעיר דימונה - 495 דירות בשנה כולה. העיר הבאה ברשימה היא חיפה, שבה נרכשו 447 דירות. ערד מדורגת שישית ברשימה לאחר שבוצעו בה 155 עסקאות. יש לציין כי לחסידות גור יש כבר כמה שנים מנגנון מסודר של מענקים והלוואות למתיישבים בני החסידות שיגורו בערים אלה.
דר' שי שטרן, מרצה בפקולטה למשפטים באונ' בר אילן, וראש תחום דיור במכון החרדי למחקרי מדיניות אומר שעל פניו, ההצעה של משרד השיכון הגיונית, מאחר שהיא לראשונה מתמקדת לא רק בשיווק יח"ד חדשות. לדבריו, "הבעיה מתחילה בקריטריונים של התוכנית, שמדברים על דירות שהשווי שלהם נמוך מאד. לא תמצא היום דירה במחירים האלה במרכז, אלא רק באזורי פריפריה שבהם יש שכונות ופיקוח קהילתי על מחירים. מי שמוכן לרכוש דיור ישן בזול באזורי פריפריה אלה קהילות חרדיות שמחפשות פתרונות דיור".
שטרן מוסיף, "לדעתי, גולדנקופף מנסה לתת פתרונות מהירים לשטח שבוער. מכל הבא ליד. אני לא חושב שיש אסטרטגיה גדולה ומאורגנת. הוא דואג למגזר שלו כי הוא נציג ציבור. האסטרטגיה נותנת אולי מענה למגזר החרדי, אך פחות רלוונטית למגזרים אחרים במרכז הארץ, או בפריפריה".
ניסן בן חמו, ראש העיר ערד, אומר ש"התוכנית רעה, אך הוא פחות מודאג": "בערד היה מרוץ חימוש אך הוא ניגמר ב-2015. ועדת הדיור של חסידי גור פורקה כי הם הבינו שזה חסר תוחלת. ארבעת הרובעים הוותיקים שלנו כבר מאוכלסים. דירת 5 חדשים חדשה מקבלן עולה 1.6 מיליון שקל. הם חיפשו את הקורבן הבא ומצאו את דימונה, שבה יש 16 רובעים וותיקים. הסכם הגג שדימונה חתמה עליו גרם לתזוזת אינסוף משפרי דיור לשכונות חדשות. לדירות הישנות נכנסים החרדים".