סגור

התנגדות למגדל בורג' ח'ליפה של ירושלים: "לשמור על הייחוד של העיר"

הקמת מגדל בן 40 קומות ליד הר הרצל ומעל עין כרם הוצגה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. אחד המתנגדים לפרויקט הוא יוסי חביליו, סגן ראש העיר ירושלים: "מי שרוצה בורג' ח'ליפה שייסע לדובאי. לעיר יש ערכי דת, מורשת ותיירות שאסור לפגוע בהם"

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים הציגה לאחרונה תוכנית להקמת מגדל בן 40 קומות במתחם אפשטיין, על ציר שדרות הרצל-הנטקה בירושלים, ממש מעל עין כרם.


יזמית הפרויקט, חברה בשם "בי. טי. ווסט", מקדמת את המגדל כסוג של "אייקון", ובפרסומים של דוברות מינהל התכנון שליוו את הליך ההפקדה הוא הוצג כגרסה מקומית של בורג' ח'ליפה, המגדל הגבוה בדובאי. כך או כך לפרויקט יש מתנגדים לא מעטים, ובהם סגן ראש העיר ירושלים, עו"ד יוסי חביליו, וגם פעילים מהשכונה הסמוכה קריית יובל.

2 צפייה בגלריה
היכל הזכרון ל חללי צה"ל הר הרצל
היכל הזכרון ל חללי צה"ל הר הרצל
היכל הזיכרון לחללי צה"ל, הר הרצל
(צילום: עמית גרון)

תוכנית הפרויקט היא על מגרש משופע בצורת משולש בשטח כולל של כ-7 דונם. התוכנית כוללת הקמת 240 יחידות דיור, כאשר 48 מכלל יחידות הדיור יהיו דירות קטנות. התוכנית כוללת בנוסף הקמת בית מלון בשטח של כ-9,000 מ"ר ומבנה ציבור לתרבות בשטח של כ-5,000 מ"ר. לוועדה המחוזית הוצגו שתי חלופות: האחת של מגדל בן 40 קומות; והשנייה של שני מגדלים בגובה 30 ו-18 קומות. בשתי החלופות מוצעות גם חמש קומות המנצלות את ההפרשים בטופוגרפיה ועוד שלוש קומות חניון תת-קרקעי.

"יתרונות מבחינת המרחב הציבורי"

עם הצגת תוכנית המבנה אמרה מתכננת מחוז ירושלים במינהל התכנון, שירה תלמי-באבאי, כי "לחלופת הבניין הבודד יתרונות משמעותיים מבחינת המרחב הציבורי וכן יתרונות סביבתיים של הפחתת הצללה ורוחות; פתיחה של כיכר נהדרת בגודל של כ-3 דונם שמאפשרת מפגש מרגש של קצה העיר עם היערות הרציפים שממשיכים ממנה והלאה; ושימוש מיטבי בנוף הניבט מהעיר. חלופת מגדל תמיר יחיד מספקת לעיר חוויה של טבע ואוויר הרים תוך שמירה על היערות היקרים לכולנו".

2 צפייה בגלריה
תוכנית מתחם אפשטיין ירושלים
תוכנית מתחם אפשטיין ירושלים
תוכנית מתחם אפשטיין בירושלים. "בורג' ח'ליפה המקומי"
(צילום: משרד האדריכלים AS+GG)

עדי עמית, תושבת שכונת קריית יובל, פעילה במינהל הקהילתי ויו"ר עמותת יובלים 2041, סבורה שהמגדל בהר הרצל הוא שגיאה: "בהר הרצל לא חסר נקודות ציון ערכיות: בית הקברות, יד ושם וגם הפסל של קלדר. כל אחד מהם מייצג ערכים ותרבות. המגדל, לעומת זאת, מייצג רק כסף וכוח. בשכונת קריית יובל יש צורך עז בהתחדשות ושדרוג השכונה. המגדל הזה לא עונה על אף צורך שלנו. הוא לא מסייע ליחידות הדיור המדורדרות שנמצאות בסמוך לו. אנחנו לא צריכים מגורים יוקרתיים של תושבי חו"ל".
עו"ד יוסי חביליו, סגן ראש העיר ירושלים, מעיד כי יש מגמה של מגדלים בירושלים. כך לאורך ציר הרכבת הקלה, בקריית יובל, אבל גם על הר הצופים: "זה נכון שאם רוצים לשמור על שטחים פתוחים צריך לבנות מגדלים. מצד שני, לירושלים יש צביון מיוחד, ערכים של דת ומורשת ותיירות, ואסור לפגוע בהם. אסור לפגוע בקו הרקיע של הר הצופים והר הזיתים. הבורג' ח'ליפה הזה יוצא דופן בגובה שלו. הוא נמצא על הר הרצל. אדם שיגיע, לא יסתכל על הר הרצל, על יד ושם, על עין כרם, אלא רק על המגדל הזה. מי שרוצה מגדלים ענקיים בכל מקום שייסע לתל אביב, מי שרוצה בורג' ח'ליפה שייסע לדובאי, צריך לשמור על הייחוד של ירושלים".
המתכננים שנבחרו לפרויקט המגדל בהר הרצל הם האדריכלים אדריאן סמית' וגורדון גיל, שאחראים, בין היתר, לתכנון מגדל ג'דה בערב הסעודית ובורג' ח'ליפה בדובאי. שותפם יגאל לוי, האדריכל המקומי של התוכנית, סבור שהביקורת על הפרויקט איננה נכונה: "יש לעיר ירושלים מדיניות לציפוף לאורך צירי הרכבת הקלה, והפרויקט הזה עומד במדיניות. מעבר לכך, המבנה, שחלקו התחתון הוא מרפסת נוף ומבנה ציבור, מקשר את העיר עם העמק. ההשפעה על קו הרקיע החדש של ירושלים היא זניחה, ואפילו משפרת, כי היא יוצרת מדרג של גובה לכל המגדלים שמתפתחים בקריית יובל".