סגור
תלולית העפר המפרידה בין ג'סר א-זרקא ל קיסריה 2017
תלולית העפר המפרידה בין ג'סר א-זרקא לקיסריה (צילום: זהר שחר)

"רעש בלתי נסבל ושריפת פסולת": בקיסריה חוששים מהרחבת ג'סר א-זרקא

ג'סר א-זרקא הוא אחד היישובים הצפופים בארץ, אך תושבי קיסריה מתנגדים לתוכנית להרחיבו בטענה כי הם "סובלים זה שנים רבות ועל בסיס יומיומי ממטרדים שמקורם בשטחו". הוועד המקומי של קיסריה דורש להגדיל את השטח החוצץ בין בתי היישוב לשכונת הווילות. גם ג'סר עצמה מתנגדת לתוכנית - בטענה כי אין בה מספיק שטח למגורים

הוועד המקומי של קיסירה מתנגד לתוכנית ההרחבה של היישוב הערבי ג'סר א-זרקא לכיוון מזרח, מעבר לכביש 2. זאת, בטענה כי "קבלתה של התוכנית כפי שהיא עלולה לגרום לתושבי קיסריה מטרדים ומפגעים נוספים על אלה הקיימים ולפגיעה של ממש באיכות החיים של התושבים ובזכויות הקנייניות שלהם".
התוכנית, עליה חתומה האדריכלית דורית שפינט ממשרד גורדון אדר', משתרעת על שטח חקלאי של 334 דונם ממזרח לכביש החוף. השטח נמצא כעת בתחום המועצה האזורית חוף הכרמל. התוכנית מציעה הקמה של 1,250 דירות, מתוכן 240 להשכרה ארוכת טווח, בבניינים של עד 9 קומות; היא כוללת גם מוקד מסחר ותעסוקה בשטח של 12 אלף מ"ר. מימושה של התוכנית כרוך בהסטת כביש 2 מזרחה.
קשה להפריז בחשיבותה של התוכנית, שכן מדובר באחד היישובים העניים והצפופים בארץ, שהוא גם אחד היישובים הצפופים בארץ: יותר מ-9,000 נפש לקמ"ר (לשם ההשוואה, באור עקיבא הסמוכה הצפיפות היא כ-3,200 נפש לקמ"ר). למרות המיקום המעולה, הרי שהיישוב כלוא בין הכביש לחוף הים ובין קיסריה לשמורת נחל תנינים. תוכנית ההרחבה של היישוב, שמאחוריה עומדת החברה הממשלתית "דירה להשכיר" והופקדה במאי 2024, אמורה להציע פתרון ריאלי לבעיות.
בהתנגדות שהגיש הוועד המקומי של קיסריה באמצעות משרד עורכי הדין רודין, נטען כי "תושבי השכונות הצפוניות בקיסריה סובלים זה שנים רבות ועל בסיס יומיומי ממטרדים שמקורם בשטח היישוב ג'סר א-זרקא. ביישוב ג'סר א-זרקא נערכים באפן תדיר אירועי שמחה בצורה בלתי מוסדרת ב'גני אירועים פרטיים' בחצרות הבתים וברחבות פתוחות שביישוב, ואין אוכף. במסגרת אירועים אלו נעשה שימוש במערכות הגברה מרעישות בעוצמות גבוהות ובלתי מבוקרות המסבות מטרד רעש בלתי נסבל גם בשעות המנוחה ובשעות הלילה המאוחרות.
"לא זו אף זו, באירועים אלו נעשה שימוש רב בזיקוקי די נור ובירי מנשק חם המהווים מטרד רעש קשה ומטילים אימה ופחד בקרב תושבי קיסריה. לא פעם נוחתים קלעים בחצרות הבתים של תושבי קיסריה. בנוסף, באין מתקני תברואה ופיקוח ביישוב ג'סר א-זרקא, באופן תדיר שורפים את הפסולת והאשפה, שריפות אשר גורמות לזיהום אוויר וצחנה מהם סובלים תושבי קיסריה, המתנגדים". בשורה התחתונה, תושבי קיסריה מבקשים להסיט שימושים כמו חניון משאיות, תחנת מעבר לפסולת יבשה ומבני מלאכה צפונה, ולהגדיל את רצועת הפארק שחוצצת בין בתי היישוב לשכונת הווילות.
לתוכנית מתנגדת גם המועצה האזורית חוף כרמל, שההרחבה החדשה של היישוב אמורה לבוא על חשבון השטחים שלה. בהתנגדות שהגישה המועצה נכתב: "היות ושר הפנים החליט לא להעביר את השטח לתחום שיפוט ג'סר, והיות והשטח עדיין שייך לתחום שיפוט חוף כרמל ולמרחב תכנון חוף כרמל והיות ויישום התוכנית תלוי גם בהסטת כביש 2 שטרם מומשה ולא ברור אם ומתי תתממש, אין היתכנות תכנונית לתוכנית ואנו סבורים כי עוד לא בשלה השעה לתוכנית. רק על רקע זה היה ראוי לא לקדם בשעה זו את התוכנית".
מושב בית חנניה, שנמצא במועצה האזורית חוף הכרמל והתוכנית מתוכננת על אדמותיו, מלין על גזל האדמות: "התוכנית מתארת מצג כאילו האדמות הנכללות בתחומה הן אדמות ביצה שאינן ראויות לעיבוד חקלאי ולפיכך ניתן להמירן לשטח בנוי, וזהו מצג שווא. התוכנית כוללת בתחומה שטחים חקלאיים אשר מעובדים באופן רציף ע"י חקלאי בית חנניה במשך עשרות שנים ברציפות ומהווה את מקור פרנסתם. במידה ותאושר תוכנית זו, הגם שאין היתכנות ממשית לביצועה, עצם אישורה כתוכנית אשר מכוחה ניתן להוציא היתרי בניה יהווה 'שינוי יעוד' כמשמעותו ולפיכך עלול להביא לאובדן האדמות החקלאיות באופן מיידי". על ההתנגדות חתום משרד עו"ד דוידסון אריאל.
יש לציין כי גם המועצה המקומית ג'סר א-זרקא, שמברכת על הכנת התוכנית, מתנגדת לה. הרקע להתנגדות מפתיע: "שטח התוכנית כ-334 דונם, אך רק 28.4% משטח התוכנית מיועדים למגורים. בנוסף, 6.23% מיועד לפיתוח כלכלי. שאר השטח הינו פתוח או מיועד לדרכים, מבני ציבור, מתקנים הנדסיים ומתקני פסולת. אנו מתנגדים ליחס המוצע של ייעודי השטחים בתוכנית המופקדת".
בג'סר מבקשים פחות גנים ופארקים - ויותר מגורים: "יותר מרבע שטח התוכנית מיועד לשטחים פתוחים, מה שיכביד על המועצה המקומית בעלות פיתוח ואחזקה". עוד מבקשים בג'סר להקטין את הצפיפות לפחות מ-10 דירות לדונם, ואת גובה הבניינים לעד 6 קומות.