סגור

סין השתלטה, המנכ"ל נטש ושיפוץ הוולדורף אסטוריה נגרר

5 שנים ו־2 מיליארד דולר אחרי שהחל שיפוץ האייקון הניו יורקי, הפרויקט רחוק מסיום. הסיבות: מגפת הקורונה ועונש מאסר שנגזר על יו"ר החברה הסינית שרכשה אותו. בשבוע שעבר עזב המנכ"ל האמריקאי בגלל סכסוך עם הממונים עליו בבייג'ינג

חמש שנים לאחר שיצא לדרך שיפוץ נרחב של מלון וולדורף אסטוריה האיקוני, פתיחתו המחודשת לא נראית באופק. ברקע הקורונה, המלחמה וסכסוכים פנימיים, מנהלי הפרויקט מתקשים להשלים את תוכניתם להמיר מאות חדרים לדירות יוקרה, תהליך שהפך בינתיים לאחד המורכבים והיקרים מסוגו.

התהפוכות של מלון היוקרה השוכן בפארק אווניו בניו יורק החלו ב־2015, כאשר חברת הביטוח הסינית אנבאנג רכשה אותו בסכום שיא של 1.95 מיליארד דולר מתוך כוונה להקים בו אגף דירות, מהיוקרתיים בעיר. ב־2017 אנבאנג סגרה את הנכס על 1,400 חדריו כדי להתחיל בתהליך המרתו למלון משולב בדירות, שיפוץ שאמור היה להסתיים ב־2021 ולכלול 375 חדרי מלון ו־375 דירות.

1 צפייה בגלריה
מלון וולדורף אסטוריה ניו יורק דירות למכירה
מלון וולדורף אסטוריה ניו יורק דירות למכירה
מלון הוולדורף אסטוריה. מאות חדרים יומרו לדירות יוקרה
(צילום: גטי אימג'ס)

כעת, חמש שנים מאוחר יותר, תאריך היעד כבר חלף והשלמת הפרויקט עשויה להימשך שנתיים וחצי נוספות - כך לפי גורמים המקורבים לנושא שמסרו את הדברים ל"וול סטריט ג'ורנל". בנוסף, עלויות השיפוץ תפחו במידה ניכרת וצפויים לחצות את 2 מיליארד הדולרים, סכום גבוה ב־25% מההערכות הראשוניות. המשמעות היא כי סכום הרכישה והשיפוץ יגיע ליותר מ־4 מיליארד דולר.
כמו פרויקטי בנייה אחרים בניו יורק, גם שיפוץ הוולדורף אסטוריה ספג מכה קשה בעקבות מגפת הקורונה, השיבושים בשרשראות האספקה והעלייה במחירי חומרי גלם שהוחרפה ברקע הפלישה הרוסית לאוקראינה. בה בעת, למלון היוקרה בסגנון אר־דקו שפתח את שעריו לראשונה ב־1931 ישנן גם סוגיות ייחודיות שתרמו להתנפחות העלויות. אלה כוללות את המורכבות שבהריסת חדרים ובנייה מחדש של מלון בן כמעט 100 שנים תוך הקפדה על כללי השימור הנוקשים שנלווים לכך.


במקביל, ממשלת סין השתלטה על אנבאנג ב־2018, זאת לאחר שהיו"ר שלה, וו שיאו הוויי, הורשע בפשעים פיננסיים ונידון ל־18 שנות מאסר. ההשתלטות הזו התבצעה במסגרת הידוק הרגולציה נגד חברות אשר לפי הממשל בבייג'ינג השקיעו סכומים גדולים מדי בנכסים זרים. צוות מתחלף של בכירים באנבאנג ניסה לתכנן מחדש את הפרויקט בעקבות מעצרו של וו, מה שתרם לעיכובים בעבודות - זאת לפי גורמים המקורבים לנושא.
הקורבן האחרון של אי־הסדרים הפיננסיים הוא אנדרו מילר, המנכ"ל האמריקאי של החברה־הבת של אנבאנג, דאג'יה אינשורנס, שהשתלטה על הוולדורף, כמו גם על נכסים אחרים של אנבאנג. מילר עזב בפתאומיות את החברה בשבוע שעבר וטרם מונה לו יורש. המהלך הדרמטי אירע בעקבות חילוקי דעות שאליהם נקלע עם בכירים בחברה־האם הסינית לגבי הגורמים לחריגה מהתקציב.
למרות העיכובים, רוכשים פוטנציאליים מתעניינים בדירות היוקרה. כדי לתמרץ את סוכני המכירות לסגור עסקאות, סוכנות דגלאס אלימאן, המשווקת את הנכסים, הודיעה בחודש מרץ כי הסוכנים יוכלו לקבל את העמלה המגיעה להם, בגובה 3%, ברגע שייחתם חוזה, זאת בניגוד לנוהג המקובל שלפיו העמלה מועברת רק עם סגירת עסקת המכירה. כתוצאה, אלימאן דיווחה כי חודש אפריל היה הפעיל ביותר עד כה מבחינת מכירות וכי "נסגרו במהלכו כמה וכמה חוזים".
מחירי הדירות מתחילים ב־1.8 מיליון דולר עבור דירת סטודיו ומגיעים עד לעשרות מיליוני דולרים עבור דירת פנטהאוז. לדיירי אגף המגורים יהיו כניסות ומתקנים נפרדים, כולל בריכת שחייה באורך 25 מטרים שתשקיף אל פארק אווניו.