הקיבוץ הדתי קבוצת יבנה יוזם פרויקט התחדשות עירונית; מחיר בית יעלה כ-1.5 מיליון שקל
הקיבוץ הדתי קבוצת יבנה יוזם פרויקט התחדשות עירונית; מחיר בית יעלה כ-1.5 מיליון שקל
במסגרת הפרויקט ייהרסו 50 בתים שנבנו בשנות ה-60, ובמקומם ייבנו 240 יחידות דיור בבתים צמודי קרקע ודו-משפחתיים. עלות הבנייה תהיה כ-8,300 שקל למ"ר. מתכנן הפרויקט הוא אדריכל האלפיון העליו אילן פיבקו
הקיבוץ הדתי קבוצת יבנה יוזם פרויקט התחדשות עירונית במסגרתו ייהרסו 50 בתים שנבנו בשנות ה-60 של המאה הקודמת, ובהם 150 יחידות דיור, ובמקומם ייבנו 240 יחידות דיור בגודל 140 מ"ר בבתים צמודי קרקע ודו-משפחתיים. באופן מפתיע מתכנן הפרויקט הוא האדריכל אילן פיבקו. בהתחשב בעובדה שמדובר באדריכל האלפיון העליון, עלות הבנייה למ"ר מפתיעה משום שהיא תואמת את הממוצע הארצי המקובל (לפי השמאי לוי יצחק): 8,300 שקל למ"ר. הערכת "כלכליסט" היא שעלות הקמת בית, כולל פיתוח שטח וריהוט בסיסי, תגיע ל-1.5 מיליון שקל.
ניר גלס, חבר קבוצת יבנה והאחראי על פרויקט ההתחדשות, מסביר שהאדריכל עמית מס, שותפו של פיבקו במשרד האדריכלים, תכנן פעם בית כנסת בקיבוץ, וכך נוצר הקשר: "אחרי הרבה שנים שבהן לא בנינו החלטנו להקים עבור חברי הקיבוץ בתים חדשים עם ממ"ד. בשיחה עם עמית מס הבהרנו לו שאנחנו קיבוץ שיתופי וזה לא הרצליה פיתוח, אך הוא לא נבהל. עשינו מכרז לתוכנית ראשונית בין ארבעה משרדי אדריכלים, והתוכנית של מס ופיבקו נבחרה פה אחד. המטרה היא לבנות בית באיכות גבוהה שמשתלב בקיבוץ קיים ונטמע בתוכו בצורה הומוגנית. מצד שני רצינו להישאר בתקציב קיבוצי, ולא להיגרר לתקציב של הרצליה פיתוח".
גלס מסביר שהמבנים החדשים ייבנו בשיטת הבנייה המכונה ICF, שהובאה לארץ על ידי חברת אייקונקס. מדובר בשיטה שעושה שימוש בתבניות פוליסטירן מוקצף, המורכבות זו על זו כמו לגו, שבתוכן מורכבים מוטות ברזל, ולתוכן יוצקים באתר הבנייה בטון מזוין. בסיום היציקה לא מסירים את לוחות הפוליסטירן, והם נשארים כחלק אינטגרלי מקיר הבטון ומקנים בידוד אקוסטי וטרמי דו-צדדי.
לדבריו: "עשינו עבודה מאוד רצינית על שיטות הבנייה. רצינו שהבניינים יהיו חזקים, בטוחים ואיכותיים בכל הקשור לבידוד. השווינו את המחיר לבנייה קונבנציונלית וגילינו שבזכות החיסכון בזמני עבודה ובבעיות זמינות של עובדים כיום השיטה לא עולה יותר".
קבוצת יבנה היא יישוב הנמצא בתחומי המועצה האזורית חבל יבנה, כ-6 ק"מ מזרחית לאשדוד. הקיבוץ נוסד ב-1931 ומשתייך לתנועת הקיבוץ הדתי, איגוד הקבוצות של הפועל המזרחי. על פי עמוד האינטרנט של הקיבוץ, יש בו כעת 800 תושבים, הכוללים 400 חברים ומועמדים, 150 תושבים זמניים ו-250 ילדים. היישוב מתנהל כקיבוץ שיתופי. ענפי התעסוקה העיקריים הם חקלאות, מכון תערובת, מפעל חמוצים ומפעל שעוני עדי.