סגור
אתר בנייה שכונת פסגות אפק ראש העין
תופעת הפרוטקשן הולכת ומתגברת בקצב מדאיג (צילום: עמית שעל)

הקבלנים למשטרה: זה כבר לא פרוטקשן - עבריינים משתלטים על אתרי בנייה שלמים

בכנס השנתי באילת טענו הקבלנים כי גוברות מאוד התופעות של השתלטות על אתרים, גביית דמי חסות, וגניבת ציוד במיליונים. לדבריהם "יש משבר אמון עם המשטרה"; מפקד מחוז דרום במשטרה: "תפנו אלינו, נעבוד על זה בדיסקרטיות"

תופעת הפרוטקשן הולכת ומתגברת בקצב מדאיג, כך עולה מפאנל שעסק בגביית דמי חסות בדגש על גבייה מהקבלנים בכנס של התאחדות הקבלנים בוני הארץ שהתקיים באילת.
כבר בתחילת הפאנל נשאלו כמאה מהקבלנים שנכחו באולם האם יש מישהו שלא משלם דמי חסות. איש לא הרים את ידו. אלי אביסרור מנכ"ל חברת הבנייה משה אביסרור ובניו מהקבלנים הגדולים בדרום ומ"מ נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, הסביר כי הפשיעה שינתה את פניה, "אנשים מפחדים ולא רוצים לבוא לגור בבאר שבע. אני כל יום מקבל טלפונים מקבלנים בדרום על השתלטות על אתרים, הפרוטקשן החודשי שאנחנו מכירים זה הכסף הקטן, זה השתכלל מאד והבעיה הקשה שאין מספיק שוטרים, העירייה גובה ארנונה נוספת כדי להעסיק חברת שמירה אבל גם זה לא עוזר".
לפי אביסרור, כשסוף סוף אחד מהקבלנים מעז ללכת למשטרה, מודיעים לו אחרי יומיים שלושה שזה סכסוך עסקי. "אנשים מפחדים, זה פשע אמיתי, מערב פרוע, הבטיחו לנו פתרונות, גייסו עשרות אלפים בדרום לקולות לבן גביר ולא קיבלנו כלום". עו"ד מיכאל פאר, מנכ"ל כנפו אריה שגיא הנדסה אזרחית אמר, "זו מכת מדינה וכבר לא רק בבאר שבע ואנחנו הקבלנים נותרנו חומת ההגנה האחרונה. לאחרונה הגענו לבצע עבודה למקורות ואיך שהורדנו את הכלים המכניים הגיע מישהו קרא לי בשמי ושאל האם יש לנו שמירה, סירבתי, ולמחרת מחשב בקרה בשווי של 200 אלף שקל נעלם מהאתר. גם המחצבות נשלטות על ידם. בנתיבות קיבלתי עבודה בשכונה החדשה ותוך כמה דק' הזיזו אותי מהעבודה וזזתי".
ניצב פרץ עמר מפקד מחוז דרום במשטרת ישראל שנכח בפאנל, אמר כי ברור לו שחלק מהקבלנים מפסידים את העסק שלהם בגלל זה, אבל זו לא גזרה משמיים. עמר קרא לקהל הקבלנים לשתף את המשטרה במקרים האלה וכי למי שחושש יש אפשרות לבצע את זה בצורה דיסקרטית. "בב"ש יש אזור תעשייה ענק ולא פונים אלינו כשסוחטים אותם. בסוף אני לא יכול לבוא לבית המשפט בלי ראיות, אם הרוב כאן נסחטים אפשר לעשות הרבה פעולות מבלי שתחשפו, אנחנו צריכים את הקבלנים, אף אחד לא צריך לשלם סחיטה. בשבועות האחרונים תפסנו חברת שמירה שסחטה קבלנים והגשנו כתב אישום, זה קרה בזכות זה ששיתפו אתנו פעולה. נעשה את זה דיסקרטי מבלי שידעו שפניתם למשטרה". הקבלנים מצדם התרעמו על כך שהם צריכים להסתכן בדיווח וקוראים למשטרה להתחיל בחקירה פעילה.
דובי אמיתי יו"ר נשיאות המגזר העסקי אמר כי בתחום הפרוטקשן הרשות השופטת לא מבינה את החומרה ואת היקף התופעה. "הנזקים של הקבלנים הם לעתים בלתי הפיכים ומכניסים הרבה גורמים לפשיטות רגל. למשל חוק שירותי השמירה מקשה על המשטרה לבצע את תפקידה. הפתרון המערכתי הוא לרכז בצורה נכונה את המשרדים הרלוונטיים. יש כאן בעיה של חוסר ביטחון".
נקודה נוספת שעלתה היא השתלטות של קבלנים וקבלני משנה, חלקם לא מוסמכים על עבודות בנייה באתרים. הכוונה היא למקרים שבהם ארגוני פשע מסלקים את הקבלן הראשי ומכניסים תחתיו קבלן משנה מטעמם. מי שאחראי לאכוף זאת הוא בין היתר משרד השיכון. רשם הקבלנים עמית גריידי, אמר כי המשרד עובד עם המשטרה בהקשר הזה, "יש הרבה תסכול, אנחנו עומדים מול ארגוני פשיעה, נתקן את ההגדרות של הקבלנים כי כרגע הכל פרוץ שם, הפעולה הראשונה של משב"ש היא לתקן בחוק רישום קבלנים, אנחנו רוצים שזה יקרה. במקביל, משרד הפנים צריך להסדיר את פעילות חברות השמירה, מהחברות האלה יוצא כל הרע של הפרוטקשן, הקבלנים מפחדים, המשטרה צריכה למצוא פתרון יצירתי".
קבלן נוסף סיפר כי הוא בונה עבור הצבא בסמוך לבסיס צבאי ועדיין הצבא משית עליו את השמירה על האתר. קבלן נוסף אמר כי נותר משבר אמון של הקבלנים מול המשטרה וצריך שהמשטרה תדבר איתם ותשכנע אותם לפנות אליה.