סגור

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את החוק שיחליף את תמ"א 38

החוק החדש יקצר משמעותית את הליכי הבירוקרטיה, אך גם יגדיל את כוחן של העיריות. במסלול של פינוי-בינוי תתאפשר תוספת בנייה של 400%, ובמסלול של חיזוק המבנה הקיים תתאפשר תוספת של 200%

הכנסת אישרה היום (ג') בקריאה ראשונה את החוק שמחליף את התוכנית הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תמ"א 38. הנוסח הנוכחי של החוק החדש, שמותג כ"חלופת שקד", מביא עמו חידוש שעשוי ליצור מהפכה ולקצר בחודשים רבים את הבירוקרטיה הכרוכה בקבלת היתרי בנייה.


שינוי נוסף שמביא עמו החוק הוא הגדלת כוחן של העיריות בהליכי ההתחדשות העירונית בהשוואה למצב בתמ"א 38. אבל שני התיקונים הדרמטיים האלה עדיין מצויים במחלוקת, וייתכן כי יחול בהם שינוי לפני שהכנסת תצביע על החוק בקריאה שנייה ושלישית. החוק נולד משום שהמועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה כי באוקטובר 2022 יפוג התוקף של תמ"א 38.
חלופת שקד נותנת לעיריות סמכות לאשר תוכנית לחידוש וחיזוק בניין בודד, אך במקביל היא מחייבת אותן לאשר בתוך שלוש שנים תוכנית מתאר כלל-עירונית, שמגדירה את הכללים להתחדשות עירונית בשכונות בעיר. תוכנית כזו אמורה לייצר ודאות. אם העירייה לא תאשר בתוך שלוש שנים תוכנית עירונית, היא תיענש בכך שייפתח מסלול שבמסגרתו יזמים יוכלו לפנות ישירות לוועדה מחוזית לאישור תוכנית לחיזוק וחידוש בניין, וכך לעקוף את העירייה. שלא במפתיע, הסעיף הזה מצוי במחלוקת משום שיש הסבורים כי פרק הזמן של שלוש שנים הוא ארוך מדי, ויש לקצרו.

1 צפייה בגלריה
בניין שממתין לתמ"א 38 בגבעתיים
בניין שממתין לתמ"א 38 בגבעתיים
בניין שממתין לתמ"א 38 בגבעתיים
(צילום: אוראל כהן)

השינוי המהותי השני שחלופת שקד מביאה עמה הוא שבאישור של תוכנית בנייה במסלול לחיזוק וחידוש בניינים יהיה גם היתר בנייה. כיום, לאחר שתוכנית בנייה מקבלת תוקף, יזם צריך להגיש שוב שורה ארוכה של מסמכים לקבלת היתר בנייה. השלב הזה אורך לעתים שנה ואף יותר, וכאמור יבוטל בחלופת שקד. גם הסעיף הזה מצוי במחלוקת: השלטון המקומי ואדריכלים מתנגדים לו בטענה שיש פערים בין המסמכים הנחוצים בבקשה להיתר בנייה לעומת הדרישות בעת מתן תוקף לתוכנית בנייה. בסביבתה של שקד מתכוונים להתגבר על המחלוקת הזו עד שהחוק יגיע לקריאה שנייה. אם המעבר לתוכנית שהיא גם היתר בנייה יוכיח את עצמו, ייתכן שיישמו אותו בהליכי תכנון נוספים.
בדומה לתמ"א 38, חלופת שקד מציעה שני מסלולים לחיזוק וחידוש בניין: במסלול של הריסה ובנייה מחדש תתאפשר תוספת בנייה של 400% לעומת הבניין שנהרס. התוספת הזו אמורה לספק תמריץ כלכלי ליזמים. בניגוד לתמ"א 38, על פי החלופה החדשה העירייה תוכל לבקש ש-15% משטח הבניין החדש יוקצה לצורכי ציבור (למשל למוסדות חינוך ותרבות). לחלופין, היא תוכל לגבות היטל השבחה בשיעור של 25%.
המסלול השני הוא של חיזוק ותוספת קומות על הבניין. במקרה הזה תתאפשר תוספת של 200% לעומת גודל הבניין שעובר חיזוק. כאן העירייה יכולה לדרוש שטח בשיעור של 10% או היטל השבחה בשיעור של 25%.