דוח המבקרהמדינה מתרשלת בפתרון מצוקת הדיור של האזרחים הדרוזים והערבים
דוח המבקר
המדינה מתרשלת בפתרון מצוקת הדיור של האזרחים הדרוזים והערבים
מבקר המדינה מצביע על כך שתקציבים שהוקצו לפתרון הבעיה לא נוצלו במלואם ועל עיכוב משמעותי בתהליכי התכנון. כך למשל, תכנון תוכנית המתאר שתאפשר הוספת 23 אלף דירות לאום אל-פחם החל ב-2016, אך עד כה היא לא אושרה
דוח מבקר המדינה מתניהו אנגלמן שהתפרסם היום (ג') מצביע על אדישות המדינה למצוקת הדיור ביישובים ערביים ודרוזים. חרף העובדה שהבעיה מוכרת ובשנים 2021-2016 התקבלה סדרה של החלטות לטפל בחסמים בתחום, יישום ההחלטות איטי ורשלני.
כך למשל, בשנים 2020-2016 משרד השיכון העמיד תקציב של 206 מיליון שקל לתכנון יישובים אסטרטגיים לחברה הערבית, אך רק 20% מהתקציב (כ-41 מיליון שקל) נוצל בפועל. מתוך תקציב אחר בסך 80 מיליון שקל לתכנון מפורט נוצלו רק כ-49% (39.2 מיליון שקל).
מוסדות התכנון ומשרד השיכון מכירים את החסמים שמעכבים תכנון, ובהם בעיקר מחלוקות על איחוד וחלוקה מחדש של זכויות הבנייה, הליכי תכנון איטיים, עבירות בנייה שמבוצעות בשטח ובעצמן מסכלות תכנון עתידי, וגם מחסור בתשתיות. הדוח הנוכחי למשל הצביע על עשור שבו רשויות המדינה גוררות רגליים בהליכים להקמת קו ביוב חדש לשפרעם. הבעיה היא שבלי הקמתו מוסדות התכנון לא מאשרים עוד תוכניות בנייה חדשות למגורים.
דוגמות נוספות שממחישות את אוזלת היד של המדינה אפשר למצוא למשל בהליך אישור תוכנית מתאר כוללנית לאום אל-פחם, שתאפשר הוספת 23 אלף דירות לעיר. אלא שעל אף שהליכי התכנון החלו ב-2016, עד עתה היא לא אושרה. את התוכנית הכוללנית של אעבלין החלו לקדם בשנת 2017, וגם אותה עדיין לא הצליחו לאשר. באום אל-פחם יש שישה מתחמי תכנון שבהם אפשרות לבניית אלפי דירות. התוכניות האלה אושרו לפני עשור, אבל עד עתה לא קודם השלב האחרון ההכרחי להוצאת היתר בנייה - תוכנית איחוד וחלוקה.
אנגלמן מסכם את הפרק הזה בדוח בהפניית אצבע מאשימה לשר הפנים, שר השיכון ומינהל התכנון: "על מינהל התכנון, משרד השיכון, הרשויות המקומיות והוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה לפעול במשותף ולרכז מאמצים למציאת פתרון לחסמים המעכבים את התכנון ביישובי המגזר הלא- יהודי. מומלץ כי שר הפנים האחראי על מינהל התכנון ייתן את דעתו לממצאים שעלו בדוח זה, וינחה את גורמי התכנון הרלוונטיים למצוא פתרונות לקידום התכנון במגזר הלא-יהודי, ולבצע בקרה אחר קידום פתרונות הדיור במגזר הלא-יהודי, לצד הגברת האכיפה למניעת בנייה ללא היתר".
ממינהל התכנון נמסר: "מינהל התכנון פועל רבות לטובת קידום התכנון המתארי והמפורט ביישובי המגזר הלא יהודי בכלל ובמחוז צפון בפרט, תוך שיתוף פעולה מלא עם הרשויות על מנת להסיר חסמים. מינהל התכנון תקצב במהלך השנים תכנון מתארי ליישובים הערביים באופן שוטף ולאו דווקא מכוח החלטות הממשלה. כפועל יוצא, בעשור האחרון אושרו תוכניות מתאר ל-58 יישובים במגזר הערבי וכ-270 אלף יחידות דיור. חשוב לציין כי רובה של הקרקע ביישובים אלה, היא קרקע פרטית, דבר vמהווה חסם למימוש תוכניות. יחד עם זאת, קידם מינהל התכנון מנגנון של איחוד וחלוקה המאפשר להתגבר על חסם זה ולקדם תוכניות מפורטות. באשר להתמשכות התהליכים של תוכנית המתאר הכוללנית של אום אל פאחם, נציין כי מדובר בתוכנית מורכבת, הנדרשת להתמודד עם סוגיות רבות, זאת בנוסף לעררים שהוגשו על התוכנית. באשר לתוכנית הותמ"ל באום אל פאחם, נציין כי לא חל עיכוב משמעותי בהליכי התכנון עד לשלב החלטת ההפקדה, אך בשל פקיעת מועד חוק הותמ"ל התוכנית נעצרה עד להסדרת החוק".