סגור
מלחמת עזה פגיעת רקטה בבית ב שדרות 23.10.23
פגיעה בבית בשדרות (צילום: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)

הפתרונות של ועדת הפנים לנזקי המלחמה: ממ"דים ללא היתר, אכלוס דירות בבנייה ושכונות זמניות

הוועדה דנה בהשלכות מלחמת חרבות ברזל על תחום התכנון והבנייה, תוך התייחסות למצוקות החדשות הקשורות להרס ישובי עוטף עזה. אדר' גיא דוננפלד, מנכ"ל איגוד מהנדסי הערים והאדריכלים: "יש בליץ חקיקה בלי שמקשיבים לנו"

ועדת הפנים והסביבה של הכנסת, בראשות חבר הכנסת יעקב אשר, דנה הבוקר (ג') בהשלכות מלחמת חרבות ברזל על תחום התכנון והבנייה, תוך התייחסות למצוקות החדשות הקשורות להרס ישובי העוטף.
נתן אלנתן, ראש מטה התכנון הלאומי, סיפר על יוזמות פטור מהיתר לממ"דים בבתים צמודי קרקע והליך מקוצר להוספת ממ"דים בכל הארץ. רפי אלמליח, ראש מנהל התכנון, דיבר על האפשרות לאכלס 40 אלף דירות במבנים שבנייתם כמעט הסתיימה ללא צורך בהשלמת הדרישות לטופס 4. עוד אמר שמנהל התכנון בוחן אפשרות לקידום מהיר של תוכניות שכונות מבנים יבילים, ובניית קבע.
שלי ברגיג, מנהלת תחום התכנון במועצה האזורית שער הנגב חזרה והדגישה שיש לשאת ולתת עם המועצה האזורית ולא עם תושבים מפונים, כפי שקרה לאחרונה: "במועצה שלנו פונו 10 מתוך 11 ישובים. מה שאנחנו אומרים זה שנידרש לפתרונות בכל מיני טווחי זמן ושגם הפתרונות של הטווח הבינוני (שכונות יבילים) יארכו שנתיים ושלוש. אנו מבקשים שהשכונות ימוקמו בתחום הישוב. מבחינתנו, רצוי שכל הקהילות יחזרו לשער הנגב ולא יתיישבו במקומות אחרים. לא מנתקים את הילדים". עוד אמרה שבמועצה מבקשים לבנות מחדש את כפר עזה ונחל עוז, שנהרסו, בדיוק כמו שהיו ערב ה-7 באוקטובר: "אנחנו מבקשים לבנות בדיוק במתכונת שהיתה, גם אם מדובר במבנים ללא היתר. מעבר לכך, מבקשים הוראת שעה שתאפשר לנו פטור מהיטלי השבחה".
ח"כ יוסף עטאוונה, ממפלגת חד"ש, הדגיש את כשל המדינה במיגון הכפרים הבדואים בנגב: "בכפרים הלא מוכרים יש לא מעט תושבים שנהרגו. אלה ילדים ונשים שנפגעו מנפילת טילים ורסיסים. באה המדינה היום ומציעים מסלולי הקלה של מיגון. זה נחמד, אבל לא יעזור לכפרים הלא מוכרים בנגב, וגם לא לאלה המוכרים. לשר הפנים יש סמכות להצבת מיגוניות. מדובר ב-150 אלף איש. אני מציע שהתיקון שמקדם מטה התכנון הלאומי יכלול גם את הישובים הלא מוכרים ויאפשר להם לבנות ממ"דים ללא היתר".
אדר' גיא דוננפלד, מהנדס העיר דימונה ומנכ"ל איגוד מהנדסי הערים והאדריכלים, דיבר על הצורך בתכנון מסודר, גם בעתות חירום: "אנחנו מרגישים שיש בליץ חקיקה בלי שמקשיבים לנו. כל הרשויות נכנסו מתחת לאלונקה באירוע הזה של הלחימה, אבל צריך לעשות חקיקה ולתקן תקנות בשום שכל. יש לחשוב על ההשלכות של הדברים לאורך זמן. ממ"דים הם מבנים קשיחים שיש להם נוכחות לשנים. אם אתה בא ומקים ממ"ד ללא היתר, בלי תיאום תוכנית קיימת, זה מייצר תקלות קשות. חייבים בקרה מרחבית. הנושא של אתרים זמניים-אנו חיים במדינה שיש בה אתרים זמניים של קליטה משנות ה-90 . בסופו של דבר הם הופכים למפגע. אם כבר בונים מחדש צריך לבנות יותר טוב. אנחנו רוצים שישמעו מהשטח את הצרכים ושיעבדו יד ביד עם הרשויות המקומיות. הרעיון של אכלוס ללא תעודת גמר הוא פוטנציאל לבעיה - בלי חשמל, נגישות ופיתוח. מי שישלם את המחיר על ההתנהלות החפוזה זה הרשויות".