סגור
קו הרקיע של מנהטן ניו יורק
קו הרקיע של מנהטן. הוגבלה האפשרות להוציא דירות משוק השכירות ארוך הטווח (צילום: AFP)

Airbnb ביום נוסף של ירידות חדות - ברקע התחזיות המאכזבות

מניית פלטפורמת שיתוף הדירות נופלת ב-13% ברקע צפי להאטה בארה"ב, השוק הגדול ביותר שלה. בניו יורק ובשווקים אירופיים מתמודדת החברה עם רגולציה מחמירה 

בימים של תנודתיות חריפה בשווקים, Airbnb מטילה צל נוסף על הכלכלה. פלטפורמת שיתוף הדירות פרסמה אתמול את תוצאות הרבעון השני והתרסקה בכ־13% בוול סטריט. היום המשיכה המגמה, והמניה מאבדת 13% נוספים. הסיבה: החברה הציגה ביצועים שהיו מתחת לתחזיות האנליסטים, ואף הורידה את התחזיות לרבעון השלישי, תוך שהיא מציינת צפי להאטה בשוק האמריקאי בו שוררת אי־ודאות כלכלית גדלה והולכת דווקא בשיא עונת התיירות.
את הרבעון השני סיכמה Airbnb ברווח נקי של 555 מיליון דולר, צניחה של 15% לעומת הרבעון השני אשתקד. הכנסות החברה עלו ב־11% לעומת הרבעון המקביל ב־2023 והסתכמו ב־2.75 מיליארד דולר. בה בעת, עבור הרבעון השלישי צופה Airbnb הכנסות של 3.67-3.73 מיליארד דולר, מתחת להערכות אנליסטים ל־3.84 מיליארד דולר. עוד ציינה, כי היא חווה זמני אספקת הזמנות קצרים יותר, מדד בענף התיירות המעיד על כך שצרכנים מזמינים נסיעות ברגע האחרון, לרוב בשל אי־ודאות או הססנות, ותיעדוף הוצאות.
"במהלך השנתיים האחרונות, מאז ההתאוששות ממגפת הקורונה, היו מספר תקופות שבהן ראינו תנודתיות מסוימת מבחינת זמני ההזמנה הכוללים, ובמיוחד היסוס מסוים עבור צרכנים להזמין את הנסיעות הארוכות יותר", אמר אלי מרץ, סמנכ"ל הכספים של Airbnb, בשיחה עם משקיעים עם פרסום הדו"חות. "אני חושד שזה מה שאנחנו רואים עכשיו", ציין.
שוק התיירות הוא אחד הפגיעים ביותר למיתון. בסוף השבוע התגברו החששות מפני תרחיש כזה בארצות הברית, ומדדי נאסד"ק, דאו ג'ונס ו־S&P 500 נפלו כל אחד בכ־3%, הירידות החדות ביותר מאז ינואר 2022, ולרמתם הנמוכה ביותר מאז מאי. מדד הפחד זינק בתחילת השבוע לרמתו הגבוהה ביותר בארבע שנים, ומניות טכנולוגיה מובילות כמו אפל ואנבידה צללו. המשקיעים חששו שהכלכלה מאבדת מכוחה מהר מהצפוי, זאת לאחר שהבנק הפדרלי המרכזי שגה כשהשאיר את הריבית יציבה, ולנוכח דו"חות תעסוקה חלשים יחסית.
לעומת התחזית להאטה ברבעון השלישי, ברבעון השני הזמינו משתמשים 125.1 מיליון לילות לינה וחוויות, התוצאה הגבוהה ביותר אי־פעם עבור רבעון שני. "ראינו צמיחה מתמשכת בכל האזורים בהשוואה לרבעון השני של 2023, כאשר אסיה פסיפיק ואמריקה הלטינית שוב מובילות", כתבה החברה.
Airbnb נוסדה ב־2007, תקופת פריחה יוצאת דופן של חברות בתחום שהפך להיות ידוע כ"כלכלת השיתוף". המודל שלה, בדומה לזה של חברת הזמנת הנסיעות אובר, נשען על הרעיון כי אפשר להגדיל היצע בשווקים שונים, בין אם מוניות או אירוח, על ידי יצירת פלטפורמה טכנולוגית שתאפשר לאנשים רבים יותר להשתתף בשוק. כך, אנשים יציעו את ביתם לאירוח או את מכוניתם לנסיעות מזדמנות. השיתוף מאפשר לכולם להרוויח. אנשים פרטיים יכולים להגדיל הכנסה, וההיצע הגדל יוריד את המחירים.
בתחילת הדרך התקבלה פעילות החברות הללו בברכה, אך עד מהרה התברר כי המודל העסקי מביא לשינויים מרחיקי לכת בערים שבו הוא פועל — שובר את שוק המוניות והשכירות, מסיר הגנות לעובדים ולאורחים ומחייב התערבות רגולטורית חריפה. ב־Airbnb מנסים להתמודד עד היום עם תגובת הנגד העזה של ערים ברחבי העולם. בין היתר, בערים גדולות כמו ברלין וניו יורק עברה חקיקה מקומית שמגבילה את האפשרות להוציא דירות משוק השכירות לטווח ארוך לטובת מודל ההשכרה לטווח קצר.
בימים אלו נפתחו חזיתות חדשות ל־Airbnb. בספרד פרצו הפגנות נגד המודל התיירותי שיצרה החברה. בין היתר, מבקשים מחוזות שונים להגביל את השימוש בדירות Airbnb, להוציא מן החוק קופסאות למפתחות שהפכו למחזה נפוץ בכניסה לדירות שמושכרות תדיר לטווח קצר, ולהטיל קנסות גבוהים על מי שימשיכו להשכיר דירות באופן שיטתי דרך הפלטפורמה הזו ודומות לה. בברצלונה החליטו על איסור מוחלט של דירות Airbnb, עסק שיחוסל לגמרי עד 2028, לפי המחוקקים. הדבר צפוי להחזיר לשוק השכירות המקומי כ־10,000 דירות. איסור דומה קיים בניו יורק מאז ספטמבר 2023.
אף שאין ספק ש־Airbnb תורמת לכלכלה המקומית, היא גם מפעילה לחץ על שוק הדיור. מחקר אחד מצא, כי תושבי ניו יורק שילמו 616 מיליון דולר יותר בשנה בתשלומי שכר דירה כתוצאה מכך שדירות להשכרה לטווח ארוך הפכו לדירות Airbnb. מחקר אחר מצא, כי בקיץ החולף אבדו עד כה 17 אלף יחידות דיור לפלטפורמות להשכרה לטווח קצר בבריטיש קולומביה, קנדה, שם מחירי הדיור נסקו בשנים האחרונות. בתל אביב אבדו מעל 8,500 דירות שעברו לפלטפורמה וחנקו עוד יותר את השוק המקומי הלחוץ ממילא. התעריפים בפלטפורמה גם הם הולכים ומאמירים, ובשנים 2019-2022 זינקה עלות השכירות הממוצעת היומית בפלטפורמה ב־36%. ברבעון השני של השנה טיפסה עלות השכירות הממוצעת היומית בכ־2% לעומת הרבעון הראשון, ל־169.53 דולר ללילה.