יישובי משגב נגד תוכנית רפאל: "רב הנסתר על הגלוי"
יישובי משגב נגד תוכנית רפאל: "רב הנסתר על הגלוי"
התוכנית למתקן הביטחוני בגליל של החברה הממשלתית לא מפרטת את השימושים בקרקע, והתושבים חוששים מהשפעות של חומרים מסוכנים
יישובי חבל משגב בצפון, רקפת, שכניה, מנוף, הררית־יחד, מעלה צביה, קורנית ויעד, הגישו התנגדות לתוכנית חדשה שמקודמת בוועדה המחוזית צפון למתקן ביטחוני של רפאל, בטענה כי בתוכנית זו "רב הנסתר על הגלוי. היעדר התשתית העובדתית המינימלית הנדרשת מביא לכך כי חברי הוועדה לא יכולים לדעת איזו תוכנית הם מאשרים ומוציאים תחת ידיהם, כפי שאף צוין על ידיהם". ההתנגדות הוגשה באמצעות עורכי הדין אסף עירוני ואנה אליאשקביץ' ממשרד ש. פרידמן ושות' עורכי דין.
התוכנית, המכונה מתקן (מכון) לשם ביטחוני, מתפרסת על כ־4,700 דונם ממזרח לכביש 784 ומדרום לאזור התעשייה משגב (תרדיון). לטענת המתנגדים, התוכנית, שעליה חתום האדריכל דגן מושלי, אינה עומדת בסטנדרטים המקובלים של הגשת תוכניות: "התוכנית אינה כוללת את הפירוט הנדרש לצורך הוצאת היתרי בנייה, והתשריט כולל כתם אחד בייעוד מחנה צבאי, ייעוד מאולץ שאינו תואם את הייעוד המבוקש, המתפרס על 4,698 מ"ר, פי שניים משטח בתי הזיקוק בחיפה".
מי שיעיין בתשריט התוכנית יגלה כתם חום אחד גדול, כלומר הכל צבוע כייעוד אחד. פירוט השימושים בהוראות התוכנית מגלה שבשטח העצום הזה ניתן למעשה לבנות כמעט כל דבר: החל ממבני משרדים ועד מחסני נפיצים, מחסני חומרים מסוכנים וחומרים בתהליך, מתקני תקשורת, מתקנים הנדסיים, תחנת כוח, שטח לניסויים בנפיצים, מבנה לשליטה ולבקרה, מתקני ניסויים, אתרי שידור וקליטה, מנחת מסוקים, תחנת מעבר לאיסוף ומיון פסולת יבשה ועוד ועוד. רשימת החוסרים כביכול של התוכנית ארוכה: אין תסקיר השפעה על סביבה, אין בחינת השפעות תחבורתיות, אין סקר עצים ואין הוראות לשימושים בעלי השפעות סביבתיות.
המתנגדים דורשים להכין תוכנית חדשה: "לתוכנית במתכונתה המופקדת אין כל זכות קיום, נוכח הפגמים הרבים והמהותיים שנפלו בה ובהחלטת הוועדה המחוזית על הפקדתה. בנסיבות העניין חובה על הוועדה המחוזית לדחותה, ולהורות לרפאל להגיש תוכנית חדשה שתעמוד בדרישות הדין".
עו"ד עירוני: "תושבי משגב רוצים שרפאל תישאר במתקן לשם, וברור גם שהמקום צריך להתפתח, אבל ב־2022 יש דרך לעשות את הדברים. זה שטח של 4,700 דונם, מאוד רגיש סביבתית. ברור גם שרפאל לא צריכה את כל השטח. כרגע הכל מסומן לפיתוח. התושבים מבקשים לדעת איפה ימוקמו המתקנים המסוכנים, ולוודא שההשפעות שלהם לא יברחו החוצה. מעבר לכך, כיום יש במקום מסדרון אקולוגי, שמורת טבע. אנחנו מבקשים להבין איך תהיה התייחסות התוכנית אליהם. אנחנו מבקשים הליך סטטוטורי, נספח הגנה על הסביבה. כרגע התוכנית לא עומדת בסטנדרטים המקובלים של תוכניות לאישור".
עינב שטרמר, תושבת היישוב רקפת, מוטרדת מהתוכנית: " יש להבהיר שזה לא מחנה צבאי. זה מפעל. ההבדל הוא שזו תעשיה בטחונית. העניין פשוט: אנחנו גרים בגליל, במרחק של 200 מ' קו אוירי מהמפעל, מה שחוצץ בינינו זה כביש 284. אנחנו מנוסים. בעבר הם עשו מה שרצו וניצלו את האפשרות לבנות בכלל בלי שקיפות. נגמרה התקופה שהם כאילו מתקן בטחוני. הם נדרשים, לפי הנחיה של היועמ"ש לממשלה להסביר. כשמדברים על שימושים כמו תחנת כוח, תחנות תדלוק, תחנת שידור, כולל זיהום וקרינה, יש פה פוטנציאל לסכנה. כשעושים כזאת התרחבות אדירה, מן הראוי לעשות את זה כמו שצריך ולבדוק את כל ההשלכות של הבנייה הזאת וגם להגן עלינו התושבים. "בתי הספר נמצאים במרחק של כמה מאות מטרים מהמפעל, ומה יקרה אם יהיה פיצוץ או זיהום? באנו לגור בשקט בגליל ופתאום מוצאים את עצמנו מול מתקן עם שימושים מבהילים".
מרפאל נמסר בתגובה: "רפאל עבדה בתיאום מלא במשך שנה וחצי על התוכנית ונספחיה עם כל מוסדות התכנון והרגולטורים הרלבנטיים, לרבות נושאים תחבורתיים וסביבתיים. התוכנית אושרה להפקדה על ידי הוועדה לאחר היענות מלאה לתנאים".
החברה הממשלתית רפאל עוסקת במחקר ופיתוח של אמצעי לחימה. טה החברה נמצא בתל אביב, יש מרכז פיתוח בירושלים, ומרבית משרדי החברה ממוקמים במבנה מצפון לחיפה, במרכז הפיתוח והחדשנות שנמצא באזור התעשייה (מתקן) לשם.