דירות לעשירים? מינהל התכנון מקדם בניית דיור על קרקע למלונות
דירות לעשירים? מינהל התכנון מקדם בניית דיור על קרקע למלונות
המינהל שוקל להתיר שינוי ייעוד חלקי של הקרקע, בגלל שלטענתו, לפרויקט שהוא רק מלונאי אין סיכויי היתכנות גבוהים. משרד התיירות מתנגד למהלך: "דיור לעשירים בלבד במיקומים מועדפים, ללא עבודת מטה ובניגוד לעמדה המקצועית"
מינהל התכנון ידון מחר באפשרות להתיר שינוי ייעוד של קרקע מתיירות למגורים, ביוזמת בעלי הקרקע. מדובר בתיקון שאמור להחליף את תוכנית המתאר הארצית לתיירות, תמ"א 12, שאושרה ב־2003. במשרד התיירות חוששים שהתיקון יביא "לפגיעה קשה ובלתי הפיכה בשטחי התיירות", ואילו במינהל בטוחים כי במצב הנוכחי בישראל "אין היתכנות לפרויקט תיירותי ללא שילוב של מגורים בו".
מדובר בחלק מתוכנית חדשה שנדונה בוועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה בסוף מאי. היא כוללת שינוי המאפשר פיתוח מלונאות ביישובים כפריים גם במחוז מרכז, וכן את הגדלת היקף יחידות האירוח המותר ביישובים הכפריים. בנוסף, התיקון מאפשר השמשת מבנים שכיום מיועדים לשימור, או מבנים בעלי ערך היסטורי כלשהו, לאכסון מלונאי. התיקון השנוי במחלוקת בתוכנית הוא הסעיף הקובע גמישות לתוספת שימושים אחרים בשטח המיועד לאכסון מלונאי, או גריעת השטח המיועד לאכסון מלונאי לטובת ייעודים אחרים.
ממצגת שהוכנה על ידי משרד התיירות לדיון האחרון בתוכנית עולה כי במשרד מתנגדים לתוכנית. נקודת המוצא של משרד התיירות היא כי לא מדובר בתיקון, אלא בתמ"א חדשה לגמרי, שנערכת ללא אבני הדרך שמינהל התכנון הגדיר כחיוניות לקידום תוכניות מתאר ארציות. כלומר, לטענת משרד התיירות, התוכנית מקודמת בהליך מהיר במיוחד, ללא איסוף נתונים, הגדרת צרכים או בחינת חלופות. עוד נטען במשרד כי התוכנית קודמה על ידי "ועדה שאינה מלווה על ידי צוות תכנון בשלוש ישיבות עבודה, שהתמקדו בשני תיקונים נקודתיים בלבד, אשר ביחס אליהם הוצגו נתונים על ידי צוות תיירות".
במשרד חוששים שהתיקון המוצע יביא למצב שבו כל יזם המחזיק במגרש לייעוד מלונאי ישאף להוסיף בו גם שימוש מגורים או שימוש אחר, ללא הוספת זכויות למלונאות, כיוון שהתשואה עבור מגורים תהיה גבוהה יותר. "השימוש המלונאי מצוי בנחיתות מול שימושים אחרים בהיבט התשואה הכלכלית לטווח הקצר, והשימוש הנוסף עלול לעצור את הפיתוח המלונאי לחלוטין".
עוד אומרים במשרד התיירות כי תוספת יחידות דיור לבתי המלון תגרום לעלייה במחירי הקרקע למלונאות, וכפועל יוצא מזה — גם לעלייה במחירי הנופש בישראל. עוד הם טוענים שבתי מלון, המשמשים כפתרון לציבור שנאלץ להתפנות בעתות מלחמה, עשויים להיעלם, וכן שתוספת המגורים תשרת רק את העשירים.
אלא שמינהל התכנון מחזיק בעמדה אחרת לגמרי, ועבורו מדובר בתמריץ משמעותי לבנייה. במינהל אמרו לכלכליסט כי הם מבקשים לבצע הסדרה של המצב הפרוץ כיום, שנועד להסדיר הסבת שטחי מלונאות למגורים או להוסיף למגורים בשטחי מלונאות. "חשוב לציין כי על מנת להגדיל את המלאי המלונאי בארץ, מינהל התכנון מאשר בכל שנה בתוכניות כוללניות ומפורטות תוספת שטחים למלונאות", אמרו.
נתן אלנתן, ראש מטה התכנון הלאומי, אמר לכלכליסט כי אפילו בתל אביב, ללא שילוב של מגורים בפרויקט מלונאי, אין לפרויקט סיכויי מימוש גבוהים בעת הזאת. "יש היום המון מלונות שלא נבנים כיוון שזה פשוט לא כלכלי", אמר אלנתן. "אפילו הבנקים לא מוכנים לתת ליווי כלכלי ליזמי מלונות חדשים בלי מגורים. ההצעה שאנחנו מקדמים קובעת שלפחות 50% מהמבנה יוקדשו למלונאות. בכל מקרה, צריך יהיה להקים את הפרויקט בפעימה אחת, כלומר לא יהיה ניתן להקים מגורים בלי מלונאות".
אלנתן מזכיר את פסילת התוכנית להקמת פרויקט משלב דיור ומלונאות על חוף בת ים על ידי הוועדה המחוזית תל אביב כדוגמה לשיקול דעת נכון של הוועדה: "בעיניי, ככל שמתרחקים מהים, צריך לתת יותר אחוזים למגורים. בעיר פריפריאלית אתן אפילו 50% מגורים, העיקר שתהיה שם מלונאות".
ממשרד התיירות נמסר: "תמוהה ההתעקשות של נתן אלנתן לקדם בחיפזון דיור לעשירים בלבד במיקומים מועדפים, על חשבון יכולת כלל הציבור ליהנות מהם כאורחים במלון. זאת, ללא עבודת מטה ובניגוד לעמדה המקצועית.
"הטענה כאילו מינהל התכנון מנסה להסדיר מצב פרוץ היא מופרכת בלשון המעטה, כי המהלך פותח את האפשרות לכל בעלי מלונות וקרקעות לתיירות להסב אותם למגורים שישיאו רווחים גבוהים ומהירים יותר. במצב מופקר זה, יהיו מעט מאוד מלונות בישראל ומחירי הנופש, שגם כך הם מהיקרים בעולם - יעלו עוד יותר. בשנה האחרונה הגיש משרד התיירות למינהל פרויקט אחד בלבד, בנסיבות חריגות, לעירוב מגורים עם מלונאות. המשרד, כגוף מקצועי, מצמצם ככל הניתן את האפשרות הזו ובולם בקשות רבות של יזמים בנושא וכך ראוי שיישאר".
שר התיירות חיים כץ הנחה את גורמי המקצוע במשרד להתנגד בתוקף להצעת מנהל התכנון, וככל שתעבור, לפנות למבקר המדינה ולרשויות חוקרות.