אלקין נגד אלקין: הותמ"ל "תיתן מענה לביקוש לדירות" - או "תפגע בסביבה"
אלקין נגד אלקין: הותמ"ל "תיתן מענה לביקוש לדירות" - או "תפגע בסביבה"
שר השיכון תומך בחידוש פעולת הוועדה הממשלתית לתכנון מתחמים מועדפים לדיור; ואולם ב-2018, כשהיה השר להגנת הסביבה, הזהיר אלקין מפני "עידוד פיתוח פרברי בשטחים פתוחים ובשולי הערים" ו"היעדר ראייה תכנונית כוללת"
"העובדה שהמשרד להגנת הסביבה אינו משמש כיועץ הסביבתי של הותמ"ל בניגוד ליתר מוסדות התכנון, והעובדה שרוב שטח התוכניות שקודמו בותמ"ל הן בשטחים פתוחים הובילו לבעיות סביבתיות חמורות". הטיעון הזה, נגד המשך פעילות הוועדה הממשלתית לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) אינו יוצא דופן, והושמע כמה פעמים על ידי ארגוני הסביבה. אלא שהחתום על מכתב שבו מופיעה הטענה הזו, כמו גם טענות רבות אחרות נגד הותמ"ל, הוא לא אחר מאשר שר הבינו והשיכון זאב אלקין.
המכתב שבו מופיע הציטוט האמור נשלח על ידי אלקין במרץ 2018, בעת שכיהן כשר להגנת הסביבה, לשר האוצר דאז משה כחלון על רקע דיונים שהתקיימו באותה עת להארכת פעילות הוועדה לאחר שחלפו ארבע שנים מאז היווסדה.
בימים אלה מתקיימים דיונים סוערים ברוח דומה במטרה לחדש את פעילות הותמ"ל, אלא שכעת אלקין מצוי בצד השני של המתרס: כשר השיכון הוא מהגורמים המרכזיים שדוחפים לחידוש עבודת הוועדה. שרת הפנים איילת שקד שאמונה על מוסדות התכנון מבקשת להעלות מחר (שני) לאישור ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק שתאפשר לחדש את פעילות הוועדה. מבדיקת כלכליסט עולה כי עד עתה אין הסכמות בין גורמים בממשלה וייתכן כי בסופו של דבר ההצעה לא תעלה מחר לוועדת השרים.
גם אם ועדת השרים תאשר את הצעת החוק, יהיה זה רק שלב ראשון בדרך ארוכה עד אישורה הסופי. בשלב הבא ההצעה אמורה להגיע לוועדת הפנים של הכנסת. משום כך שקד מעדיפה להתחיל כעת את הליך אישור החוק, ולהגיע להסכמות ככל האפשר עם המתנגדים לו במהלך דיוני הוועדה.
כמו אז, גם כעת סלע המחלוקת הוא התכנון על שטחים פתוחים. מאחר שהוועדה עוקפת את מוסדות התכנון הרגילים ולכן אינה קשובה לקולות של המתנגדים לפיתוח, הוצע כבר לפני כשנה לרסן את יכולתה לאשר תוכניות שחלות על שטח פתוח. בהצעת החוק המקורית שנוסחה בשנה שעברה ונועדה לאפשר את פעילות הוועדה נקבע כי היא תוכל לטפל מדי שנה לכל היותר ב-10 תוכניות שחלות על שטח פתוח, כאשר תנאי הסף הוא כי כל אחת מהן תאפשר בנייה של לפחות 2,500 דירות. באופן כזה קיוו כי הממשלה תבחר להעביר לותמ"ל רק תוכניות משמעותיות באזורי הביקוש. אלא שכעת, בעקבות דרישה של רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי, תנאי הסף רוככו. על פי הטיוטה החדשה, הוועדה תוכל לדון ב-15 תוכניות כאלה מדי שנה, ובתנאים שהן מאפשרות בניית 1,050 דירות לפחות.
אלקין מודל 2018 כתב על כך "עד היום נגרעו על ידי תוכניות ותמ"ל כ-40,000 דונם של קרקע חקלאית לטובת הפיתוח. מדובר בהיקף משמעותי ביותר של שטחים פתוחים שנגרע ממערך השטחים הפתוחים המדינה. גריעה זו מובילה לפגיעה במערכות אקולוגיות, בנוף, בסביבה ובאפשרות שלנו לספק את צרכי הדורות הבאים בהיבטי שמירת טבע, עתודות לפיתוח". כמו כן הזהיר במכתבו מפני "עידוד פיתוח פרברי בשטחים פתוחים ובשולי הערים" וכן מפני "העדר ראייה תכנונית כוללת".
כיום את הקול הזה משמיעה השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, שמבקשת לצמצם את הפגיעה בשטחים פתוחים. כמו אלקין ב-2018 היא דורשת כעת כי נציג המשרד להגנת הסביבה יוגדר בחוק היועץ הסביבתי של הוועדה.
ברשות מקרקעי ישראל מתעקשים לאפשר לקדם בותמ"ל גם תוכניות קטנות יחסית בטענה כי דווקא התוכניות האלה יהיו זמינות במהירות לשיווק ולבנייה, בעוד שתוכניות הבנייה הגדולות מורכבות, כרוכות בהקמת תשתיות יקרות ויהיו זמינות רק בעוד שנים.
כוח פוליטי משמעותי למתנגדים לקידום תכנון על שטחים פתוחים יש לחקלאים ובהם תנועת המושבים שבראשה עמית יפרח, שי חג'ג יו"ר מרכז המועצות האזוריות ושר החקלאות עודד פורר שמעורב גם הוא במגעים. בשיחה עם כלכליסט מספר חג'ג' כי בפגישה שקיימו עם שקד הציגו שתי דרישות שבשלב זה לא נענו: "הסכמנו שהותמ"ל תחדש את פעילותה בתנאי שתוכניות שיקודמו בה לא יחולו על שטח הגדול משיעור של 15% משטח משבצת חקלאית (כינוי לשטח שהמדינה מחכירה למושבים, א"ג). כמו כן דרשנו כי תוכנית על שטח פתוח תעבור לותמ"ל רק לאחר שוועדה של מנכ"לים תיווכח כי התוכנית הכרחית להגדלת היצע הדיור באזור".
כוחם של החקלאים נובע מכך שיש כמה חברי קואליציה שתומכים בעמדותיהם, ובהם על פי חג'ג' אלון שוסטר, רם בן ברק ורם שפע. חג'ג' אומר כי " אם החוק יעבור מחר בוועדת שרים לחקיקה נפתח במלחמה בדיונים בוועדת הפנים. אני מבטיח שהוא לא יעבור כפי שהוא הוגש".
מלשכת שר הבינוי והשיכון זאב אלקין נמסר: "על פי הנתונים בשלוש השנים האחרונות, מספר יחידות הדיור שאושרו במדינת ישראל על ידי גורמי התכנון, רק הלך וירד:
ב-2018 אושרו 152,000 יח"ד, ב-2019 אושרו 140,000 יח"ד וב-2020 אושרו 95,000 יח"ד. מאחר והותמ"ל סיימה את עבודתה בשנת 2020, ניתן לראות את ההשפעה המהותית והירידה במספר יחידות הדיור המאושרות. מאז ועד היום נרשם ביקוש גדול לדירות והוא רק הולך ועולה. על מנת לתת מענה אפקטיבי ונכון לאותם ביקושים, קיים הצורך בהחזרת הותמ"ל לפעילות.
"השר אלקין תומך בהצעה לפיה הותמ"ל תחזור לפעילות מצומצמת, לפיה רף הכניסה יעלה מ-750 יח"ד ל-1,050 יח"ד. כמו כן, הותמ"ל יהיה ממוקד בהתחדשות עירונית ויוגבלו מספר האתרים שבהם ייעשה שימוש לצורך בנייה חדשה, כך שבשנת 2021 יאושרו עד 15 תוכניות ובשנת 2022 עד 20 תוכניות. לאחר בחינה מעמיקה של הנתונים, השר אלקין מאמין כי עבודת הותמ"ל בצורה מבוקרת, תיתן מענה ישיר לביקושים העולים מהשטח".