סגור
פועלי בניין פועל בניין פיגומים באתר בנייה
פועלי בניין מסין באתר בנייה (צילום: שאול גולן)

משרד השיכון יאפשר לעוד חברות בנייה זרות לפעול בישראל; הקבלנים: "החלטה אומללה"

התאחדות הקבלנים: "הבאת קבלנים זרים נוסתה על ידי ממשלות קודמות ומעבר לפגיעה בחברות מקומיות ועובדיהן לא הביאה שינוי בשוק" 

משרד הבינוי והשיכון פרסם ביום חמישי קול קורא חדש לחברות בנייה זרות לצורך ביצוע עבודות בנייה למגורים בישראל. על פי המשרד, ייבחרו 10 חברות זרות ותינתן עדיפות לחברות עם ניסיון בינלאומי בבנייה לגובה. נכון ל-2023 פעלו בישראל 11 חברות זרות. למעט חברה אחת טורקית, כל יתר החברות סיניות.
דוברות המשרד הבהירה כי מדובר בניסיון "לייצר מענים מיידים לענף הנדל"ן, באמצעות הרחבת מספר חברות הביצוע בישראל, הרחבת מספר המדינות שמהן חברות יוכלו לגשת לקול הקורא, במטרה לשמור על הרציפות התפקודית בענף הבנייה".
עוד נמסר כי "במסגרת התהליך, החברות שיגישו מועמדות לקול הקורא, יעברו הליך בחירה מוקפד ומחמיר, במהלכו יהיה עליהן להוכיח ניסיון בינלאומי בבנייה באיכות גבוהה, יכולות ביצוע בטכנולוגיות מתקדמות ואיתנות פיננסית".
על פי הודעת המשרד, החברות הזוכות יחויבו לבנות בהיקף בנייה למגורים של מאות אלפי מ"ר במהלך תקופת עבודתן בישראל. החברות יירשמו במאגר לתקופה של 5 שנים, עם אפשרות הארכה של 3 שנים נוספות".
הקול הקורא שהתפרסם השבוע תואם החלטה שקיבלה הממשלה בפברואר האחרון תחת הכותרת "תוכנית ממשלתית לתימרוץ והאצה של ענף הנדל"ן והבנייה למגורים". ההחלטה קובעת, בין היתר, כי כל אחת מהחברות הנוספות תוכל להביא עד 1,600 עובדים זרים לצורך העסקתם בעבודות רטובות (טפסנות, ברזלנות, רצפות וטייחות, ג.נ) בלבד בפרויקטים של בנייה למגורים ותשתיות עד למכסה כללית של 10,000 בנוסף למכסה הקיימת של עובדים זרים.
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי "זהו צעד משלים למכרזים הרבים שנסגרים בהצלחה בתקופה האחרונה. אני צופה כי הקול קורא והוצאתו לפועל בשטח יהווה נקודת מפנה חיובית לענף הנדל"ן".

התאחדות הקבלנים: "הממשלה מפקירה את ענף הבנייה בשיא המלחמה"

מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ מסרו לכלכליסט כי "מדובר בהחלטה אומללה שמפקירה את ענף הבנייה בשיא מלחמה מהקשות בהיסטוריה שלנו ובשיא המשבר החמור ביותר בענף הבנייה מקום המדינה שלו אחראית הממשלה הזו. זו החלטה שבאה לאחר 9 חודשים שבהם המדינה, בפעולותיה שלה, הביאה לשיתוק מלא או חלקי של רוב קבלני הביצוע בישראל".
לדברי התאחדות הקבלנים, "אין בישראל מחסור בחברות בנייה – לאלפי קבלני ישראל חסרים עשרות אלפי עובדים שעבודתם הופסקה בהחלטת המדינה. הממשלה החליטה על הבאת עובדים זרים, ובמקום להשקיע מאמץ אדיר בהשלמת פרויקט זה, היא מציעה כעת מצב בו קבלני הביצוע שמעסיקים מעל 300 אלף ישראלים יחוסלו בידי חברות זרות.
"ניתן היה להבין לו הממשלה היתה קובעת שקבלנים ישראלים יוכלו להעסיק קבלני משנה זרים, אך גם זה לא הוחלט. הבאת קבלנים זרים נוסתה על ידי ממשלות קודמות ומעבר לפגיעה בחברות מקומיות ועובדיהן לא הביאה שינוי בשוק. ההתאחדות, בשם קבלני ישראל מתנגדת בחריפות להחלטה זו ותפעל בכל הדרכים שעומדות לצידה לשם ביטולה".