אלו החברות שיבנו 33 מלונות בים המלח. מה המחיר שישלמו לדונם?
אלו החברות שיבנו 33 מלונות בים המלח. מה המחיר שישלמו לדונם?
הזוכות במכרזי מתחם התיירות בעין בוקק ישלמו 600 אלף שקל לדונם בממוצע ויזכו בחוזה חכירה לכמעט 100 שנה עם אופציה להאריך, בתוכנית שמתפרשת על כמעט 4,000 דונם. התגובות באשר להצלחת התוכנית חלוקות: "אין היתכנות כלכלית לכל המלונות כשאין מוצר תיירותי"
רשות מנהל מקרקעי ישראל הודיעה לאחרונה על שמות הזוכים במכרזים למגרשים באזור המלונות בעין בוקק. בשני מגרשים בשטח של 43 ו-46 דונם זכתה חברת "נאות מזרחי", שתשלם 30.5 ו-25.5 מיליון שקל, בהתאמה.
בשני מגרשים בשטח של 68.5 ו-50.6 דונם, זכתה חברת "פאי סיאם", שתשלם 32 מיליון שקל. "ברקליס פפו" זכתה אף היא בשני מגרשים בשטח של 68 ו-15.3 דונם, ותשלם 37 ו-13 מיליון שקל. אלעד מלונות זכתה במגרש בשטח 71 דונם ותשלם 42 מיליון שקל. אם לסכם, המחירים לדונם נעים בין 500-750 אלף שקל.
מדובר בשלב נוסף ומשמעותי במימוש תוכנית "מתחם התיירות בים המלח", שאושרה בחודש יוני 2018 ומתפרשת על שטח כולל של כ-3,962 דונם וכוללת תוספת לבתי המלון הקיימים ובנייה של בתי מלון נוספים עד ליצירת קיבולת של כ-9,050 חדרים, ב-33 מלונות. במכרז שעליו מדובר הזמינה רשות מקרקעי ישראל את ציבור היזמים להגיש הצעות לחתימה על חוזה פיתוח ל-4 שנים, שבעקבותיו ייחתם חוזה חכירה לתקופה של 98 שנים, עם אופציה להארכה לעוד 98 שנים.
איתי שפרן, סמנכ"ל שיווק ופיתוח בגיאוקרטוגרפיה ספקן באשר להצלחת אזור המלונות בעין בוקק: "בישראל קיימים מעט יחסית מפעילי מלונאות ברמה גבוהה ולכן הצלחת שיווק הקרקעות היא רק הצעד הראשון מתוך רבים שצריכים להתבצע במרחב הזה על מנת שהמלונות יצליחו ויוקמו ויתאכלסו בתיירים – זרים וישראלים כאחד. אין היתכנות כלכלית לכל המלונות האלו יחד בטח כשאין מוצר תיירותי אמיתי (תרבות, פנאי, מרחב, עניין, מסחר איכותי ומשלים) במרחב".
לדבריו: "בשיא שנת התיירות בישראל שיעורי התפוסה בעין בוקק עמדו על 70%. מעט גבוה מהממוצע הארצי אבל עדיין לא מעיד על כך שההיצע היה במצב של תפוסת יתר. יתרה מזאת – המוצר התיירותי בעין בוקק אינו מהחזקים בישראל. למעט קניון יוקרתי ושאינו מצליח שנבנה, אין מה לתייר הישראלי/הזר לעשות במרחב רצועת המלונות ואלו המגיעים אליהם בעיקר משתקעים בהם במהלך השהות וצורכים בהם את מרבית צרכי האוכל, שתייה ובילוי שלהם כשההיצע הקיים מיושן, דל ושאינו מהאיכותיים בישראל.
"עין בוקק מתחרה ותתחרה גם בתיירות מדברית במצפה רמון (גם שם צפויה בנייה רבה ביחס למיקום), בערד, בבאר שבע ובמרחב הערבה עד אילת. כל עוד לא ישפרו את המוצר הקיים במרחב ים המלח - עין בוקק לתיירים המגיעים לשם יש ויהיו אלטרנטיבות מעניינות לא פחות ואף יותר במרחב הנגב”.
ניר ונגר, ראש המועצה האזורית תמר, מודה שבאזור המלונות בעין בוקק יש לא מעט בעיות, אך הוא אופטימי ביותר: "דווקא בתקופת הקורונה הישראלים גילו אותו. אני חושב שהשרותים הנלווים היום לביקור היומי בים המלח הם הרבה יותר טובים. יש לנו עדיין מחסור בנושא הקולינרי והמלונות אכן מסתגרים וקצת מיושנים. יחד עם זאת, התוכנית של משרד התיירות והחברה לפיתוח ים המלח תשנה לגמרי את האזור. המלונות החדשים יותר מתאימים לאווירה המדברית של ים המלח, מתוכננת טיילת מסחרית לאורך כל שדירת המלונות ואני מקווה שהיא תעשה את קפיצת המדרגה שאנחנו מצפים לה". ונגר מעריך שבעוד 5 שנים יבנו המלונות החדשים ויסתיים הפיתוח המרחבי : "אם זה חללית, אז המנועים של הטיל עכשיו נדלקו. להערכתי, מהר מאוד נראה פה מקום אחר לחלוטין".