קבלנים תחת אש: המכירות של דירות חדשות צנחו באוקטובר ב-66%
קבלנים תחת אש: המכירות של דירות חדשות צנחו באוקטובר ב-66%
נתוני הכלכלן הראשי באוצר מגלים את מצבו העגום של שוק הדיור מאז ה-7 באוקטובר. היקף המכירות של הקבלנים צנח ועמד על 817 דירות בלבד. בשוק הדירות מיד שנייה המצב לא היה טוב יותר והיקף העסקאות נחתך ב-61% בהשוואה לספטמבר
נתוני אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר שפורסמו היום (ג') חושפים את מצבו העגום של ענף הנדל"ן מאז ה-7 באוקטובר. היקף העסקאות למכירת דירות (חדשות ויד שנייה), הגיע במהלך חודש זה לאחת הרמות הנמוכות ביותר שידע המשק מאז שנות האלפיים והאינתיפאדה השנייה.
על פי הנתונים, במהלך אוקטובר נמכרו בסך הכל 2,294 דירות, מתוכן 817 דירות חדשות בלבד שנמכרו על ידי הקבלנים, הכוללות בתוכן גם 94 דירות מחיר למשתכן. במקביל נמכרו רק 1,477 דירות יד שנייה.
אוקטובר האחרון התאפיין בקיפאון בתחום הבנייה, אך גם משרדי המכירות מעטו למכור כפי שעלה מהדוחות הרבעוניים של החברות הציבוריות, שחלקן דיווחו על מכירה של דירות בודדות בלבד בחודש שחלף מאז תחילת המלחמה. נתוני המכירה של דירות חדשות היו נמוכים ב-66% באוקטובר בהשוואה לספטמבר וב-56% בהשוואה לחודש אוקטובר אשתקד.
חשוב להבין בהקשר זה, כי השנה החולפת נחשבה לשנה חלשה מאוד בענף, לאור האינפלציה, העלייה בריבית על המשכנתאות והתהפוכות שהתרחשו בישראל בעקבות ההפיכה המשטרית. לכן, הנתונים הגרועים המוצגים כעת, נמוכים גם כשבוחנים אותם על ציר הזמן.
לפי נתוני האוצר, היקף הדירות שנמכרו כעת גבוה רק ב-239 דירות בהשוואה לשפל ההיסטורי שנרשם בתקופת הקורונה – באפריל 2020. בשבוע הראשון לאחר פרוץ המלחמה נמכרו בממוצע רק 15 דירות ליום בכל הארץ והחל מהשבוע השלישי למלחמה עלה ממוצע היקף מכירת הדירות היומי ל-53 דירות ביום. היום החזק ביותר בחודש היה ה-31 לאוקטובר שבו נמכרו קרוב ל-70 דירות.
היקף העסקאות בירושלים ירד רק ב-25% בזכות החרדים
בחלוקה לערים מזהים באוצר ירידה בכל הערים בהיקף רכישת הדירות. עם זאת, הנתונים מצביעים על אזורים שבהם שיעור הירידה ברכישות היה מתון יותר. כך למשל, באזור ירושלים נמכרו במהלך אוקטובר 154 דירות, ושיעור הירידה עמד על 25% בלבד בהשוואה לאוקטובר אשתקד.
באזור נצרת נרשם שיעור ירידה דומה ובחיפה נמכרו 130 דירות ושיעור הירידה עמד על 32% בהשוואה לאוקטובר 2022. לעומת זאת, שיעור הירידה החד ביותר נרשם באזור חדרה (77%) ובבאר שבע חלה ירידה בשיעור של 74%. עוד עולה מהניתוח לאזורים, כי ההתאוששות המשמעותית ביותר במכירות בשבוע האחרון של אוקטובר נרשמה באזור רחובות וראשון לציון, זאת למרות שמדובר בעיר שטווחה בטילים רבים במהלך ימי הלחימה.
כמו כן נמצא כי בשלושת האזורים שבלטו במכירות: ירושלים, המרכז וחיפה, רוכשים שעבורם זוהי דירת המגורים היו בעלי שכר נמוך מהממוצע באוקטובר אשתקד. את הממצאים מסבירים בכך שחלק גדול מהרכישות בירושלים למשל היה של רוכשים חרדים (שליש מהרוכשים בירושלים) וגם בשני האזורים הנוספים שיעורם מכלל העסקאות גדל. עוד עולה מנתוני האוצר, כי המחיר הממוצע של הדירות החדשות שנרכשו עמד על 2.33 מיליון שקל לעומת 3.38 מיליון שקל באוקטובר אשתקד.
בשוק היד שניה חודש אוקטובר היה ברמתו הנמוכה ביותר מאז שנות האלפיים, ובהשוואה לאוקטובר אשתקד מדובר בירידה של 54%. הערכה כי הפגיעה החדה יותר שרואים בשוק היד שניה מקורה ביתרון שיש לדירות חדשות המגיעות עם ממ"ד. הירידות החדות בשוק היד שנייה נרשמו באזור באר שבע (69%) ובאזור ת"א (61%). כשליש מהמוכרים היו כאלה שכבר רכשו דירה אחרת (משפרי או מצמצמי דיור), ולכן היו חייבים למכור את הדירה בתקופה זו.
גם רכישות המשקיעים רשמו ירידה חדה ובמהלך אוקטובר נרכשו 411 דירות בלבד, ירידה של 56% בהשוואה לאוקטובר אשתקד. 43% מהמשקיעים רכשו דירות חדשות, ובאזור ב"ש נרשמו הירידות החדות ביותר ברכישות המשקיעים - 77% , ולעומת זאת בירושלים נמשכו הרכישות בהיקף דומה לחודש אוקטובר 2022.
רכישת הזוגות הצעירים (שעבורם זוהי דירה ראשונה) הסתכמו ב1,142 דירות, ירידה של 53% בהשוואה לחודש אוקטובר 2022, וירידה של 67% בהשוואה לחודש הקודם.