סגור
נשר דרך הטכניון
דרך הטכניון בנשר (צילום: אודי רז - רז בר התחדשות)

"חשופים לסיכוני חיים": בעלי דירות בנשר מאשימים את רמ"י בהכשלת פינוי בינוי

הפרויקט מציע להקים 1,067 דירות במקום 177 הקיימות. בעלי הדירות טוענים כי רמ"י חורגת מהנהלים שלה עצמה ודורשת זכויות מופרזות בפרויקט. "חברות ביטוח כבר לא מוכנות לבטח את המבנים מפני קריסה", הם טוענים

177 בעלי דירות בנשר טוענים כי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מכשילה את ניסיונותיהם לקדם פרויקט פינוי בינוי. לטענת בעלי הדירות, הם "נתקלים בחוסר שיתוף פעולה וגמישות אשר מעלים אנשי המקצוע מטעם רמ"י בה הם מתעקשים על קבלת זכויות בנפחים אשר נוגדים את הנוהל אותו היא פרסמה. דרישות מוגזמות אלה גורמות למתחם לקרוס כלכלית והופכת אותו לבלתי אפשרי ליישום".
הפרויקט המדובר נמצא בדרך הטכניון 48-24 בשכונת בן דור בנשר, ליד הטכניון ומול מפרץ חיפה. כיום ישנם שם חמישה בנייני רביעיות דו-קומתיים, שני בניינים בגובה שש קומות וארבעה בנייני שיכון בני שמונה קומות (ארבע מעל מפלס הרחוב וארבע מתחת) - ובהם 177 דירות. התוכנית המקודמת מציעה להקים במקומם 12 מבנים בגובה של עד 32 קומות ובהם 1,067 דירות - מקדם התחדשות של 1:6 (כלומר, על כל דירה שתיהרס ייבנו 6 חדשות).
"הבניינים המדוברים הינם בני למעלה מ-60 שנה ונמצאים על מצוק, דבר שמציב אותם בסיכון הנדסי וביטחוני גבוה", נטען במכתב ששלחה נציגות הדיירים. "המצב אף מחמיר עקב המלחמה, אשר חושפת את הבניינים לטיווח ישיר של טילים. דיירי המתחם, רובם מבוגרים, מתגוררים בדירות ללא חדרי ביטחון, והבניינים עצמם במצב קונסטרוקטיבי מסוכן למדי".
עוד טוענים בעלי הדירות: "בשנה האחרונה נתקלנו לא פעם בבעיות מהותיות לצורכי ביטוח של המבנים עד לרמה כי ישנן חברות ביטוח שלא מוכנות לבטח את המבנה כנגד קריסה. דבר זה ממחיש עוד יותר את הסיכון ואת מורכבות האירוע".
ליאור בן חיים, ראש מנהלת התחדשות עירונית בנשר, מסביר את הבעיה: "רמ"י מתבקשת לצרף תא שטח בגודל של כ-18 דונם, שנמצא ממזרח לשיכונים, כקרקע משלימה. בתא השטח הזה יש אמנם זכויות מאושרות, אבל אי אפשר לבנות עליו והוא לא בר שיווק. מצד שני, תא השטח הזה הכרחי למימוש הפרויקט. מהעולה מתלונות הציבור ומהחומר שהוגש אלינו עד כה, נראה כי דרישות המטה של רמ״י הופכות את הפרויקט ללא כדאי, כי יוצא שהיזם צריך את כל הקרקע מבחינת פריסת הבינוי".
אודי רז מחברת רז בר התחדשות עירונית שמנהלת את הפרויקט מסביר את מצוקת בעלי הדירות: "שטח הקרקע המשלימה שרמ"י מתבקשת לתת לפרויקט הוא לא בר בנייה בגלל הטופוגרפיה. מה שקורה זה שרמ"י, שהיא בעלת זכויות בקרקע, במקום לתת כאן קרקע משלימה קלאסית לפי הנוהל של עצמה, מתנה את הצטרפותה לפרויקט ודורשת את מימוש הזכויות שלה, כלומר התמורות, במקום אחר, נגיש יותר, ובכמות מופרזת - בניגוד לנוהל שרמ"י עצמה פרסמה, שמציב אותה כבעל זכויות רגיל. במקום להקל היא מקשה. הדרישה הזאת מפילה את הפרויקט והדיירים נשארים חשופים לסיכוני חיים. הכתובת על הקיר".
הקושי במימוש פרויקטי התחדשות עירונית כתוצאה מקשיים מול רמ"י עולה לאחרונה גם במקומות אחרים. בכנס "מגדילים", שנערך בנובמבר האחרון, אמרה ויקטוריה ברנגל, מהנדסת העיר אשקלון: "המלחמה היתה מאוד מורגשת באשקלון אך ברור שמה שנכון עכשיו זה התחדשות עירונית. זה נותן מענה לאוכלוסיית השיכונים, שנמצאים בשכונות הדרומיות שלנו, והם הכי קרובים לעוטף עזה. זה התחיל לקרות, ונכנסנו לנושא הזה בצורה מסיבית. אבל, בלי עזרה של המדינה, זה פשוט לא יקרה. אני מדברת על קרקע משלימה, שהיא בעצם מיתוס נכון להיום, או כסף שיאפשר לפרויקטים האלה להיות נכונים מבחינת התכנון וגם כלכליים. זה שרמ"י לא מוכנה לתת לנו מגרשים באותן שכונות בעייתיות כמגרשי השלמה ורוצה למכור אותם - זה לא עוזר לנו, זה פוגע".
ביקורת דומה עולה גם מתשובת הוועדה המחוזית צפון להתנגדות רמ"י לתוכנית ההתחדשות של שכונת הפרחים בכרמיאל, שנדונה בוועדה בספטמבר. ע"פ התוכנית, היזמים נדרשים לחזק שישה מבנים שכוללים 216 דירות, ובתמורה יוכלו להקים 204 דירות חדשות שייבנו במבנים בני 10-8 קומות במגרש סמוך. "תוכניות התחדשות עירונית אינן יכולות להיבחן אך ורק על פי שיקול כלכלי, המנחה את רמ"י", נטען בוועדה. "התועלות המתקבלות מהן הינן רבות בהרבה, הן מבחינה עירונית, הן מבחינה חברתית והן מבחינת ציפוף העיר. הוועדה אינה צריכה להתבסס אך ורק על שיקולים כלכליים צרים ולמנוע כל התפתחות עירונית רק בשל כך".
רותי אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית של רמ"י, הדגישה בשיחה עם כלכליסט את חשיבות קידום ההתחדשות העירונית, הן כתרומה למאגר הדירות והן ברמה של צדק חברתי. לדבריה: "קרקע היא משאב מוגבל, וכשאנחנו מקצים קרקע משלימה לפרויקט אנחנו רוצים להבטיח שנשמרות זכויות המדינה. האחריות הציבורית שלנו היא שקרקע שניתנת תוכל להשביח את עצמה".
בהתייחס למקרה של נשר, נמסר מרמ"י: "אמנם התקיים שיח בין שמאי רמ"י, המלווה אותנו בהתחדשות עירונית, לבין יזמי התוכנית, אולם לא הגיעו אלינו מסמכי התוכנית והיא לא נדונה בשום ועדה ולא הוגשה. ככל שהתוכנית תופקד ותידרש קרקע משלימה, נפעל בהתאם להחלטות המועצה".