בלעדיועדת האתיקה של לשכת עוה"ד תדון בקובלנות נגד עורכי דין בתחום התחדשות עירונית
בלעדי
ועדת האתיקה של לשכת עוה"ד תדון בקובלנות נגד עורכי דין בתחום התחדשות עירונית
הקובלנות טוענות ששני עורכי הדין פעלו לכאורה בניגוד לתפקידם בפרויקטים של התחדשות עירונית. עורכת הדין נגדה הוגשה הקובלנה: "הקובלנה היא פועל יוצא של תלונת שווא שהוגשה על ידי בעלי אינטרסים הנוגדים לאינטרסים של הדיירים שאני מייצגת". עורך הדין השני סירב להגיב
ועדת האתיקה הארצית של לשכת עוה"ד צפויה לדון בשתי קובלנות חמורות בעקבות תלונות שהגיעו ללשכה על שני עורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בשני עורכי דין בולטים בתחום שלפי הקובלנות שהוגשו פעלו בניגוד לתפקידם כדי לייצג את בעלי הדירות בפרויקט.
במקרה הראשון מדובר בעו"ד רוית סיני וכולדר, המוכרת בזכות הופעותיה בתקשורת, בכנסים, וכן בשל ספר שפרסמה על התחדשות עירונית "המדריך לתמ"א 38 ופינוי בינוי". נגד סיני הוגשה תלונה ולאחר שנבדקה על ידי לשכת עוה"ד הוחלט להגיש נגדה קובלנה שתידון בוועדת האתיקה הארצית של הלשכה.
לפי הקובלנה, סיני יצרה קשר עם יזם בפרויקט התחדשות עירונית באשדוד עוד בטרם בעלי הדירות בפרויקט בחרו בו לביצוע הפרויקט ובטרם היא עצמה נבחרה לייצג את הדיירים. לפי הטענות שעלו, סיני ניסתה לסגור את ההסכם עם היזם, מבלי שהדבר יובא לבחירת הדיירים, כלומר בלי לערוך מכרז. היא אף התחייבה בפני היזם שתמנע הליך התמחרות מסודר ובחירת יזם על ידי הדיירים, וביקשה לקבוע מראש את שכר טרחתה לפי אחוזים ממכירת הדירות העתידית.
חלק מהשיחה עם היזם הוקלטה ובו מצוטטת סיני כמי שמתכוונת להחתים את הדיירים על כתב הסכמה שמחייב אותם לחתום על ההסכם כפי שהיא תקבע להם יחד עם היזם, "אם אנחנו מצליחים להחתים בכל בניין 67% על כתב הסכמה בנוסח שלי, תכל'ס סגרנו את הפרויקט, ואם אתה (הכוונה לדייר - ד"ל) לא חותם על ההסכם, זו התחייבות חוזית שאנחנו יכולים לתבוע אותך. אני כאילו נועלת אותם. הם יחתמו לי. אני יודעת להחתים על זה אחרת לא הייתי עובדת בתחום ברמה של השכר טרחה שלי... אני סוגרת איתך בלי מכרז... הבלי מכרז נותן לך בלעדיות פה", לשון השיחה שהוקלטה.
מקרה נוסף שבעקבותיו הוגשה הקובלנה נוגע לפרויקט בגבעתיים שבו סיני ייצגה את הדיירים, כשלפי הטענות, היא התנהלה בפרויקט בניגוד להוראות והכללים ותוך ניגוד עניינים חמור, כשמצד אחד ייצגה את הדיירים ומצד שני פעלה כמארגנת ולטובת היזם. כחלק מהפעולות הבלתי כשרות לכאורה, נטען כי סיני לא אפשרה לדיירים לבחור בעצמם את היזם ולא ערכה מכרז. היא בחרה בעצמה את נציגות הדיירים, החתימה אותם על התחייבות לחתום מול יזם מסוים על הסכם שבו נכתב כי אי חתימה שלהם בהמשך תוביל לפיצוי אישי שלה בסכום של 20 אלף שקל (בתוספת מע"מ).
עוה"ד השני שהוגשה נגדו קובלנה הוא עו"ד אבי ביטאו, והיא נוגעת לפרויקט פינוי בינוי בקריית משה ברחובות. נטען כי החתים את אחת הדיירות על הסכם פינוי בינוי מבלי שהסביר לה על מה היא חותמת, ומבלי שניתן לה עותק. הממונה על פניות הדיירים קבעה כי ההסכם מבוטל ולא מחייב את הדיירת. למרות פסיקתה, הגיש ביטאו בקשה לרישום הערת אזהרה על הנכס שבבעלותה. "במעשיו פעל בניגוד עניינים, הפר את חובת הנאמנות כלפי הפונה וכלפי הממונה", נכתב בקובלנה.
מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית אלעזר במברגר אמר כי "במקרים חריגים אנו נתקלים בעורכי דין שמועלים בחובתם כלפי בעלי הדירות. נמשיך לפעול כדי למגרם".
מעו"ד סיני וכולדר נמסר בתגובה: "הקובלנה היא פועל יוצא של תלונת שווא שהוגשה נגדי על ידי בעלי אינטרסים הנוגדים לאינטרסים של הדיירים שאני מייצגת ובמטרה להלך עלי אימים כדי שאיכנע לתכתיבים עסקיים שעלולים לפגוע במרשיי. אני נאמנה ליצוגם ונלחמת על זכויותיהם ואמשיך בכך גם אם תוגש נגדי קובלנת שווא". עו"ד ביטאו סירב להגיב.