בענף הנדל"ן פסימיים בנוגע לירידת מחירי הדירות: "הביקוש לעומת ההיצע הוא קטסטרופה"
בענף הנדל"ן פסימיים בנוגע לירידת מחירי הדירות: "הביקוש לעומת ההיצע הוא קטסטרופה"
בכנס באילת הביעו בכירי ענף הנדל"ן ספק אם מחירי הדיור בדרך למטה. יגאל דימרי: "המכרזים שפורסמו עכשיו ייסגרו אולי בעוד שנתיים. בעוד עשור ייחסרו 300 אלף דירות". מנכ"ל רמ"י קוינט חיזק את דבריו: "פיתוח לוקח זמן"
בדיון שנערך הבוקר במסגרת כנס מרכז הנדל"ן באילת הביעו בכירי עולם הנדל"ן ביקורת על הקביעה שמחירי הדירות בירידה.
צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר: "אני חושב שצריך להעמיק קצת את הניתוח שהוצג בתקשורת בימים האחרונים. מדברים על 72 אלף התחלות בנייה ושהריבית קפצה. התכנון, הפיתוח והשיווק עובד. ההתחדשות העירונית בריצה. יש לנו את היכולת להמשיך ועכשיו זה רק הרצון לבנות. אנחנו בחריגה מעליית המחירים, הרבה יותר מאשר בעבר. השפל בעסקאות מייצג את הקושי של מוכרי יד שניה להגיע לעסקה במחירים שהם רוצים. אני חושב שהכיוון הוא אופטימי. כולם אומרים שמחירי הדירות עלו בקיץ, אבל, מי שרכש דירה באוגוסט ישלם פחות ממי שקנה ביוני. יש שחקנים בשוק שנוח להם המחירים עולים".
לדברי יגאל דימרי, מנכ"ל חברת י.דימרי: "כוחות השוק מנצחים. השוק צריך דירות. הביקוש ביחס להיצע הוא קטסטרופה. אם נפתח עכשיו את האינטרנט ונראה מכרזי שיווק שנסגרו, נראה שמתוך 300 מכרזים יש חוברות. כלומר, המכרזים שפורסמו עכשיו ייסגרו אולי בעוד שנתיים. אני כיזם מתפלל שתהיה יציבות ואפילו ירידה במחירי הנדל"ן, אבל זה לא יכול לקרות. לשבחו של מנכ"ל רמ"י אני יכול להגיד שהוא משתדל. אני אומר שעוד 10 שנים יהיה מחסור של 300 אלף יח"ד. אני זכיתי במכרז ב-2019. רק בספטמבר האחרון, אחרי 3 שנים, קיבלתי מתחם אחד מתוך חמישה. וככה זה גם עם מכרזים אחרים של רמ"י. מה עושים הזוגות הצעירים שהיו אמורים לקנות את הדירה לפני שנתיים. נוצר מצב שאלה שזכו בהגרלה, יאלצו להחזיר הרבה יותר עם המשכנתא. ככל שהזמן עבור הפקק נהיה יותר גדול".
דימרי מרחיב בנושא כשל הבירוקרטיה: "הגיע הזמן שיקצרו את זמן הוצאת ההיתרים. צריך לרדת מהמערכת המקוונת ולחזור לשיטה הקודמת. לוקח לי להוציא היתר למעלה מ-3 שנים".
ינקי קוינט, מנכ"ל רמ"י, לא חלק על הביקורת של משתתפי הפאנל על רמ"י: "יגאל דימרי צודק. פיתוח לוקח הרבה זמן. לפעמים זה קשור לעיריות שמבצעות את הפיתוח. לפעמים זה עניין של תשתיות שלא בוצעו. אחד האיתותים שהשוק נותן זה כשאין מציעים למכרזים. ככה זה בדימונה. אין ביקוש. וזה אפילו לא שאלה של מחיר. אני אישית חושב שאת התמורות מהקרקע צריך להשקיע בתשתיות". קוינט מדבר על פטנט חדש להורדת מחירי הדירות: "יכול להיות שאנחנו צריכים לדבר על פריסה של התשלום על הקרקע. המדינה יכולה לקחת על עצמה פריסה של תשלומים וכך להקל על הזוגות הצעירים. בעיני, הפתרון הוא דיור ציבורי".
ירון ספקטור, כלכלן ושמאי מקרקעין: "לדעתי מבצעי מחיר למשתכן/מטרה עושים הפוך. מתוך ההיצע שהם מתגאים שהם הגדילו, אתה נותן מתנות ותכלס, מגדיל את הביקוש. אז הוצאת מהשוק 30 אלף דירות. אם התוכנית תבוטל המחירים ירדו. התשתיות הן החסם האמיתי לפיתוח ואת התשלום משיווקי הקרקע צריך להעביר לשם".
אורי יוניסי, ראש חטיבת משכנתאות בנק לאומי, אמר כי: "יש לי הרגשה שהיושבים בפאנל לא מבינים שאנחנו במצב חירום. אני לא חושב שאנחנו הולכים לקראת ירידת מחירים. אנחנו אחרי 15 שנה של עליות מחירים. כל דירה שילשה את המחיר שלה. ובשנה האחרונה, כתוצאה מהאפקט הפסיכולוגי יש עלייה תלולה. הזוג הצעיר לא מבין ריביות והצמדות. הוא מבין שקשה לו. בישראל אין שכירות לטווח ארוך ולכן הציבור רק רוצה לקנות דירות. אני מסכים עם יו"ר התאחדותה קבלנים. חסרות 200 אלף דירות. מישהו צריך להבין שאנחנו במצב חירום.
"זוגות היו לוקחים לפני 15 שנה משכנתאות של 200 אלף שקל והיום של 1.5 מיליון שקל. העול נופל על הזוגות הצעירים וההורים שלהם. אני חושב שכל הגורמים צריכים לשבת ולתאם ציפיות עם הציבור. אני חושב שצריך לחשוב מחדש על אוסף המגבלות של המשכנתאות. צריך להגיע ל-85% החזר ויכול להיות שצריך להאריך את משך החזרת המשכנתאות ליותר מ-30 שנה".
עו"ד עופר זוזובסקי, שותף במשרד שיבולת ושו"ת: "אני רוצה לדבר על הכשל בשיווק הקרקעות שמשווקות ולא זמינות לבנייה בטווח הקרוב והרחוק. אבל, את התשלום יש לעשות תוך 90 יום. יש לי הרבה דוגמאות. רמ"י היא ספק הקרקע הגדול במדינה ואנחנו רוצים לעודד שיווקים, אבל זה לא קורה. הדחייה בשיווק מתגלגלת לרוכש הדירה. בעיני, צריך לעשות פריסה ארוכה של תשלומים למכרזים שלא יתממשו מהר".