סגור
בית בניין בתים קלנסוואה
בתים בקלאנסווה (צילום: Ariel Shruster)

ביהמ"ש ביטל החלטה שמנעה הריסת בתים שנבנו ללא היתר בקלאנסווה

בית המשפט המחוזי מרכז קיבל את ערעור הפרקליטות בעניין בקשות למתן צווי הריסה ל־43 בתים שנבנו ללא היתר בקלאנסווה ואינם מאפשרים הנחת קו חשמל, ובכך החזיר לבית משפט השלום את הדיון בנושא

בית המשפט המחוזי מרכז קיבל את ערעור הפרקליטות בעניין בקשות למתן צווי הריסה ל־43 בתים שנבנו ללא היתר בקלאנסווה, ובכך החזיר לבית משפט השלום את הדיון בנושא.
מדובר בבנייה בלתי חוקית על קרקע חקלאית הסמוכה לעיר קלאנסווה שעליה אושרה בעבר תוכנית שהיא חלק מתמ"א 10 (תוכנית מתאר ארצית לתחנות כוח ורשת החשמל) והיא מהווה מסדרון מעבר לקו חשמל חיוני. במהלך השנים נבנו על הקרקע ללא היתר 43 בתים שאינם מאפשרים את הנחת קו החשמל. בשל הדיונים המתנהלים כבר כמה שנים, פרויקט הרישות מתעכב.
בבקשה שהוגשה לבית משפט השלום דרשה המדינה להרוס את הבתים בהליך מינהלי המאפשר הריסה מהירה (“חוק קמיניץ”), בניגוד להליך הפלילי הארוך. לפני כשנה דחה בית משפט השלום את בקשת המדינה וקבע שלא ניתן להוכיח בוודאות כי אכן האינטרס הציבורי נפגע מכך שלא הרסו את הבתים.
חוק קמיניץ תיקון לחוק התכנון והבנייה שנחקק ב־2017 בעקבות פעילותה של ועדה להסדרת הבנייה הבלתי חוקית בראשות המשנה ליועמ”ש ארז קמיניץ. התיקון מאפשר אכיפה מינהלית (ללא הליך משפטי) נגד עבירות בנייה
בעקבות החלטת בימ”ש השלום הגישה המדינה ערעור באמצעות עו"ד משה שמיר מטעם המחלקה להנחיית תובעים בפרקליטות המדינה. החלטת ביהמ”ש המחוזי קבעה כי יש להחזיר את הדיון בנושא לבימ”ש השלום.
בדיון הובהר כי הצורך בקו החשמל הנוסף אינו תיאורטי. למדינה יש צורך מיידי בקו החשמל והנחתו נקבעה בעבר ליוני 2021 אך נדחתה בשנה בשל ההליך המשפטי. המדינה טענה כי ללא חיבורו של קו החשמל תהיה פגיעה בשרידות ובאמינות של מערכת החשמל הארצית, לא ניתן יהיה לחבר את מתקני האגירה בצפון הארץ וצפויה פגיעה באספקת החשמל ליישובי הסביבה, כולל העיר קלאנסווה עצמה.
השופטת אפרת פינק התייחסה לנזק שבעיכוב התוכנית זמן כה רב וכתבה: "אי־מתן צו הריסה מיידי יותיר על כנו את תוצאותיו של המעשה האסור למשך זמן ממושך יותר בעוד שלסדר הציבורי תיגרם פגיעה קשה מאוד".
השופטת הוסיפה: "קיים עניין ציבורי מיוחד בהריסת המבנים, אשר לא זו בלבד שמסכלים את מימושה של התוכנית, שהינה בעלת חשיבות לאומית, אלא אף מסכלים פרויקט תשתית לאומי, אשר הוצאתו אל הפועל מעוכבת אך בשל בנייה בלתי חוקית זו, בעל חשיבות לאומית וחיונית מן המעלה הראשונה למדינת ישראל ולציבור, דבר בעל השלכות ומשמעויות אדירות".