מחסור במאבטחים ועלויות שכר גבוהות עלולים להקשות על פתיחת אתרי הבנייה
מחסור במאבטחים ועלויות שכר גבוהות עלולים להקשות על פתיחת אתרי הבנייה
בית המשפט הכריע כי אתרי הבנייה בבת-ים, גבעתיים ורמת גן יוכלו להיפתח תחת אבטחה בלבד, אולם הקבלנים מתריעים כי קיים קושי ממשי להשיג מאבטחים, ובפרט חמושים, וכי עלות השכר של מאבטח עשויה להגיע עד 50 אלף שקל בחודש. ההערכה היא שקבלנים שחייבים לפתוח את האתרים יעשו זאת בלית ברירה, בעוד שקבלנים קטנים שטרם החלו לבנות יעדיפו להמתין
בית המשפט אישר היום (ג') מתווה לחידוש העבודות באתרי הבנייה בערים בת-ים, גבעתיים ורמת גן - בכפוף להצבת מאבטח על חשבון הקבלן. הקבלנים הסכימו לכך, אך באותה הנשימה גם התריעו כי קיים קושי ממשי להשיג מאבטחים ובפרט מאבטחים חמושים.
ההחלטה אמנם אינה מחייבת מאבטח חמוש בכל אתר, וההחלטה על כך תהיה נתונה לשיקול דעתה של הרשות המקומית, אך במקרה שיידרשו להשיג מאבטח חמוש, צפוי קושי להשיג מאבטחים כאלה כיום. קבלן מבת-ים אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי קיבל הצעת מחיר למאבטח לא חמוש באתר בעלות של 85 שקל לשעה, כלומר 850 שקל ליום ועלות שכר חודשית של מעל 20 אלף שקל. "התקשרתי לארבעה ספקים ושלושה אמרו שאין להם מאבטחים, ורק אחד נתן לי הצעת מחיר אבל אמר שאם אתן לו אור ירוק יחפש מישהו, כלומר אין לו מאבטח זמין. לגבי מאבטחים חמושים נאמר לי על ידי כל הארבעה כי אין בכלל למצוא כיום".
על פי ההחלטה, אם הקבלן לא יוכל להשיג מאבטח חמוש, הוא יכול להודיע לעירייה על כך והיא תהיה מחויבת להציב מאבטח מטעמה והקבלן יישא בעלויות. במקרה זה, מדובר על עלות גבוהה משמעותית בהשוואה למחירים בשוק האבטחה כיום. העלות שנקבעה על ידי בית המשפט עומדת על 210 שקל לשעה. כלומר, מאבטח מטעם העירייה יעלה לקבלן כ-50 אלף שקל לחודש. אם גם העירייה לא תצליח למצוא מאבטח, היא תהיה חייבת לתת לקבלן פטור מאבטחה באתר.
מדובר בשלוש ערים (בת-ים, רמת גן וגבעתיים) שיש בהן פרויקטים מגוונים, הן פרויקטים רחבי היקף והן פרויקטים קטנים של התחדשות עירונית מסוג תמ"א 38. על פי הערכות, הקבלנים הגדולים והבינוניים יוכלו לעמוד בהוצאה מבלי שזה ישפיע עליהם מהותית, אך עבור קבלנים קטנים יותר שבונים פרויקט בודד של תמ"א 38 הוצאה כזאת כבר הופכת להיות משמעותית יותר. במקרה כזה, ההערכה היא שקבלנים שחייבים לפתוח את האתרים יעשו זאת בלית ברירה גם על חשבון התשלום העודף, בעוד שקבלנים קטנים שטרם החלו לבנות יעדיפו להמתין.
ככל הנראה בשלב הראשון ולאור תנאי השוק הקשים ממילא, הקבלנים יספגו את העלויות הללו ובשלב זה לא יעלו את מחירי הדירות. יחד עם זאת, הימשכות תקופת הלחימה והעובדה שבמשך תקופה ארוכה התפוקה באתרים היא נמוכה תכניס את היזמים להוצאות רבות נוספות, כמו תשלום ריביות על קרקעות שנרכשו, איחור במסירת הדירות, תשלום על מנופים וציוד כבד - וכעת יש גם את המאבטח.
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "ההחלטה למנוע את המשך עצירת העבודות על ידי ראשי הערים ולכפות עליהם לאשר, כפי שדרשנו, לבנות בכל מקום שניתן על פי הוראות הבטיחות – קריטית. הענף שלנו קיבל אשראי של 500 מיליארד שקל מהמערכת הפיננסית, סכום הזהה לתקציב השנתי של הממשלה בישראל. חובת המדינה לעשות הכל כדי למנוע את קריסתו".