סגור

עד חצי מיליון שקל ל-230 אלף זכאים: ההנחה החדשה לזוכים במחיר מטרה

על אף המחלוקת עם האוצר אישרה מועצת מקרקעי ישראל בתמיכת הממשלה, להגדיל את הרף העליון של ההנחה לזכאים מ-300 אלף שקל ל-500 אלף. שיעור הדירות בהנחה בפרויקטים על קרקע מדינה יגדל מ-60% ל-80% ורשויות מקומיות ייקבלו עבור כל היתר בנייה 30 אלף שקל להקמת מוסדות ציבור

ההנחה לזכאי מחיר מטרה תצמח עד לרף של 500 אלף שקל ביחס למחיר הדירות היום. זו אחת ההחלטות הדרמטיות שקיבלה היום מועצת מקרקעי ישראל בתום דיון סוער.
במחיר מטרה (שמכונה גם דירה בהנחה) המדינה קובעת מראש את מחיר הדירה, כשהוא מגלם הנחה של 20% בהשוואה למחירי הדירות בסוף 2020 ועד להנחה מירבית של 300 אלף שקל. עתה הוגדלה ההנחה המירבית ל-500 אלף שקל. הדירות האלה מיועדות לזכאים משרד השיכון – משקי בית ללא דירה.
4 צפייה בגלריה
אביגדור ליברמן שר ה אוצר יו"ר ישראל ביתינו
אביגדור ליברמן שר ה אוצר יו"ר ישראל ביתינו
אביגדור ליברמן שר האוצר
(צילום: אלכס קולומויסקי)
עד עתה הוקצו בכל פרוייקט לבנייה רוויה על קרקע של המדינה 60% מהדירות לזכאים, הקבלנים יכולים למכור את שאר הדירות לכל אדם במחיר השוק. בעקבות החלטה שהתקבלה היום שיעור הדירות לזכאים יעלה ל-80%, באופן שאמור להוסיף עוד אלפי דירות למלאי הדירות המוזלות.
על פי נתוני משרד השיכון עד עתה 320 אלף משקי בית הוציאו תעודת זכאות. 88 אלף דירות הוגרלו עד עתה. כלומר נותרו עדיין כ-230 אלף משקי בית שזכאים להשתתף בתוכנית וטרם זכו בהגרלה.
בממשלה וברשות מקרקעי ישראל ביקשו להגדיל את גובה ההנחות, הסוגייה הזו הייתה במרכז של מחלוקת עם משרד האוצר. על פי הפשרה שסוכמה היום בישיבת המועצה, הכללים הבסיסיים - הנחה של 20% ביחס למחיר דצמבר 2020 - לא ישתנו, אך רף המקסימום האפשרי עולה ל-500 אלף שקל וזאת ביחס למחיר היום. בפועל אם מחירי הדירות ימשיכו להאמיר זכאי מחיר מטרה שיקנו בעתיד דירות ייהנו מהנחות גבוהות מ-500 אלף שקל.

בוטל מנגנון ההצמדה למדד

ההנחות יגדלו גם משום שהמועצה החליטה היום לאשר 2 סעיפים שאמורים לרסן את מחיר הדירות שנמכרות לזכאים. ראשית בוטל מנגנון של הצמדה למדד בתוספת 1%, כך שהמחיר שנקבע על סמך הערכת השווי משנת 2020 הוקפא.
4 צפייה בגלריה
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ושרת הפנים איילת שקד
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ושרת הפנים איילת שקד
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין ושרת הפנים איילת שקד
(צילומים: עמית שעל, קובי קואנקס)
שנית המועצה החליטה לאמץ את המנגנון שבנה משרד השיכון והבינוי, לפיו רק החלק של עלויות הבנייה מתוך מחיר הדירה יוצמד למדד תשומות הבנייה, חלק המחיר שנגזר מעלות הקרקע והרווח היזמי לא יוצמד למדד הזה. גם המהלך הזה אמור לרסן את מחיר הדירות. והוא ישפיע על סולם התשלומים שלפיו משלמים רוכשי דירות לקבלן.
החלטות מועצת מקרקעי ישראל רלוונטיות לקרקעות בבעלות מדינה, והן יכנסו לתוקף לאחר חתימה של שר האוצר אביגדור ליברמן וישפיעו רק על מכרזים שיפורסמו מעתה. אם החוק ברוח דומה שמגביל את ההצמדה לתשומות הבנייה לא יאושר על ידי הכנסת יווצר מצב שבו הכללים האלה תקפים רק לדירות שנבנות על קרקע בבעלות מדינה ולא לדירות שנבנות על קרקע בבעלות פרטית.
ההחלטה החדשה על גובה ההנחות משקפת זליגה איטית של פערים בין זכאים לרוכשי דירות שאינם זכאים. כשהושקה מחיר למשתכן דובר על הנחות של כ-200 אלף שקל. ככל שמחירי הדירות עלו התברר כי סכום ההנחות האפקטיבי גבוה בהרבה ובמקרים מסויימים הגיעה אף למיליון שקל.
בעקבות המקרים האלה ארז קמיניץ באותה עת המשנה ליועמ"ש פרסם חוות דעת שעל פיה גובה ההנחה הסביר הוא עד 400 אלף שקל (כלומר פי 2 הסכום שאליו כיוונה בתחילת הדרך מחיר למשתכן). לפי חוות הדעת שלו הנחה גבוהה יותר אינה מידתית ופוגעת בעקרון השוויון. כעת הרף הזה נחצה ב-100 אלף שקל ביחס למחירי הדיור היום. עם עליית המחירים סביר שהרף יהיה גבוה עוד יותר.
המועצה אימצה היום עוד 2 החלטות שנועדו לגייס את ראשי הערים ולגרום להם לאפשר הוצאת היתרי בנייה. החלטות שגם עליהן משרד האוצר ומשרד המשפטים מתחו ביקורת.
הצעה הראשונית להקצות 50% מכל הדירות בפרוייקטים בהנחה לתושבי העיר נדחתה על ידי המשנה ליומע"שית כרמית יוליס, בטענה כי אינה שיוויונית ומובילה להדרה. היום סוכם כי שיעור הדירות שיוקצה לבני מקום באזורי המרכז יהיה 35%- במקום 205 היום. 40% באזורי עדיפות ב, ו-50% באזור עדיפות א.

4 צפייה בגלריה
ינקי קוינט מנהל רשות מקרקעי ישראל
ינקי קוינט מנהל רשות מקרקעי ישראל
ינקי קוינט מנהל רשות מקרקעי ישראל
(רשות מקרקעי ישראל)

בנוסף אושרה החלטה של שר השיכון זאב אלקין וינקי קוינט מנכ"ל רמ"י, לפיה עבור כל דירה שתקבל היתר בנייה הרשות המקומית תקבל תקציב של 30 אלף שקל להקמת מוסדות ציבור.
בממשלה סבורים ששני הצעדים האלה ידרבנו ראשי ערים להוציא היתרי בנייה במיוחד נוכח העובדה שנכנסים לתקופה בחירות ברשויות המקומיות.
מנכל משרד הבינוי והשיכון, אביעד פרידמן אומר כי "ההחלטות שאושרו היום במועצה הן משמעותיות ורבות השפעה לציבור. אלה צעדים משמעותיים במטרה לתת מענה לביקושים העולים ולאיזון השוק. אני מאמין כי בקרוב כבר נראה התחלה של שינוי".