הפוליסה עולה: זינוק של 350% ב־3 שנים במחיר הביטוח לקבלנים
הפוליסה עולה: זינוק של 350% ב־3 שנים במחיר הביטוח לקבלנים
הפרמיה לפרויקטים בגובה של עד 80 מיליון שקל עמדה ב־2019 על שיעור ממוצע של 0.35%-0.28% מעלות הפרויקט, ואילו עתה היא עשויה להגיע עד 0.65% מעלות הפרויקט. מרכיב ההשתתפות העצמית זינק בשיעור של עד 1,200%. בשל העלייה במחירים החלו הקבלנים לרכוש ביטוחים בסין
גובה הפרמיה שמשלמים קבלנים על כיסוי ביטוחי לפרויקטים זינק בשיעור של עד 350% בתוך שלוש שנים. על פי בדיקה שערך יועץ הביטוח עו"ד ארז קדם, שמלווה חברות נדל"ן גדולות, הפרמיה לפרויקטים בגובה של עד 80 מיליון שקל עמדה ב־2019 על שיעור ממוצע של 0.35%-0.28% מעלות הפרויקט, ואילו עתה היא עשויה להגיע עד 0.65% מעלות הפרויקט. בפרויקטים בהיקף של מעל 80 מיליון שקל השיעור הממוצע של הפרמיה עמד עד 2019 על 0.5%-0.3% מעלות הפרויקט, וב־2022 העלות זינקה בשיעור של עד 350%, לרמה של 0.35% עד 1.35% מעלות הפרויקט.
ההחמרה בעמדת מבטחי המשנה (חברות הביטוח מעבירות למבטחי המשנה חלק מהסיכונים הכספיים) באה לידי ביטוי גם בגובה ההשתתפות העצמית בפוליסות הקבלנים. לדבריו של קדם, מרכיב זה זינק בשיעור של עד 1,200%. כך, לדוגמה, עד לשנת 2019 סכום ההשתתפות העצמית בפרק נזקי רכוש הגיע בטווח המרבי שלו עד ל־100 אלף שקל, וכיום הוא עומד על כ־500 אלף שקל.
בכל הנוגע לכיסוי צד ג' — במקרה של נזקי גוף לפועל שם הפיצוי מתגלגל מהמעביד לצד ג', היזם — הזינוק גבוה אף יותר. בעבר קבלנים נדרשו לשלם במקרה של נזק השתתפות עצמית בגובה של עד 50 אלף שקל, אולם כיום ההשתתפות העצמית נעה בטווח של 350-200 אלף שקל. הקפיצה המשמעותית ביותר נרשמה בפרק חבות מעבידים: מ־20-10 אלף שקל ל־250-20 אלף שקל.
לדבריו של קדם, "יש כיום ריבוי תביעות, ובעיקר בפרק חבות מעבידים, בגין פגיעה גופנית תאונתית או מחלות מקצוע שנגרמו לעובדים תוך כדי העבודה. בנוסף, יש כיום יותר תביעות שיבוב (תביעה המאפשרת לחברת הביטוח לתבוע מצד ג' המזיק פיצוי בשל תשלום שאותו שילמה חברת הביטוח למבוטח שלה).
“עניין רלבנטי נוסף הוא ההתחממות הגלובלית, שגורמת לנזקים בתהליך העבודה. ההתחממות המהירה גורמת לנזקים ביציקות הבטון, יש מטחי גשם ובנוסף לכל, מי התהום עולים". קדם טוען כי חברות הביטוח מקטינות כתוצאה מכך את הכיסוי הביטוחי על פגיעות כאלה, עד למצב של היעדר כיסוי.
חברות ביטוח ישראליות מבטחות לרוב רק את סכום הסיכון הראשון, של עד 100 מיליון שקל. מעבר לכך, הן נדרשות לרכוש כיסוי באמצעות מבטח משנה. לדברי קדם, "השינוי במדיניות החיתום של מבטחי המשנה, העלייה בגובה הפרמיה שהם מבקשים, והקשיים שהם מערימים בביטוח פרויקטים קבלניים, גרמו לכך שלא מעט ברוקרי ביטוח מקומיים ומבטחות ישראליות נטשו את השוק האירופי שאיתו עבדו בעבר, ופנו לשוק הסיני במטרה לרכוש ביטוח משנה".
התאחדות הקבלנים בוני הארץ מנהלת אמנם קמפיין ממושך נגד "השתלטות" החברות הסיניות על שוק הבנייה בארץ, אך זה לא רלבנטי מבחינת ראשיה כשזה נוגע לסוגיית הביטוח.
נשיא התאחדות הקבלנים ראול סרוגו מסר ל”כלכליסט”: "לא ייתכן שבעת הזו ניאלץ להתמודד גם עם זינוק בעלות שהיא כולה בידיים של חברות ביטוח ישראליות".