רוכש אדמת הכנסייה היוונית בירושלים מציע לחוכרי הדירות: בעלות בתמורה ל-5,000 שקל למ"ר
רוכש אדמת הכנסייה היוונית בירושלים מציע לחוכרי הדירות: בעלות בתמורה ל-5,000 שקל למ"ר
גארי ברנט, בין השותפים שרכשו בינואר ב-750 מיליון שקל את השטח בן ה-500 דונם בשכונות טלביה, רחביה, וניות בירושלים, מציע את העסקה לחוכרי הדירות הבנויות בו. לדבריו, שווי דירות בבעלות מלאה בשכונה הוא כ-25 אלף שקל למ"ר, כך שבעלי הדירות ישביחו את השקעתם ב-500%
5,000 שקל למ"ר בתמורה לבעלות מלאה על הדירה. זו העסקה שגארי ברנט מציע לחוכרי דירות הבנויות על 500 דונם בשכונות טלביה, רחביה, וניות בירושלים. הדברים נאמרו על ידו במפגש עם כתבים. ברנט, יהודי חרדי אמריקאי, הוא נשיא ומייסד חברת הנדל"ן אקסטל.
השטח, שהיה בבעלות הכנסייה היוונית אורתודקסית, נרכש על ידי ברנט ושותפיו בינואר השנה בתמורה ל-750 מיליון שקל. הכנסייה היוונית אורתודוקסית החכירה בעבר את המגרשים לקק"ל. שלושה חוזי החכירה של קק"ל לגבי המתחמים שברנט ושותפיו רכשו נחתמו בשנים 1950-1952 ל-50 שנה, עם אופציה להארכתם ב-50 שנה נוספות. על הקרקעות האלה נבנו בנייני המגורים, והדיירים בהם נמצאים במעמד של חוכרים מקק"ל, אף שרבים מהם קנו את הדירות במחיר מלא. עם רכישת הקרקע ברנט נכנס לנעלי הכנסייה, והדיירים חוששים כי כשיפקעו חוזי החכירה של קק"ל בעוד כ-27 שנים הם ייאלצו לוותר על דירתם.
לאור זאת סיפר ברנט כי הוא ואנשיו נמצאים בקשר עם שלוש קבוצות של דיירים שמייצגות כ-500 דירות, מתוך כ-900 דירות שיש בסך הכל במתחמים שבבעלותו. הצעתו לדיירים היא כאמור העברת בעלות מלאה בתמורה ל-5,000 שקל למ"ר, כלומר כ-500 אלף שקל לדירת 100 מ"ר. לדבריו, שווי דירות בבעלות מלאה בשכונה הוא כ-25 אלף שקל למ"ר, כך שעל פי עמדתו עם קבלת הבעלות בעלי הדירות ישביחו את השקעתם ב-500% (ישלמו 5,000 שקל למ"ר ויקבלו מיד נכס ששווה 25 אלף שקל למ"ר). בנוסף אמר ברנט כי לפי מחקר שבוצע עבור החברה שלו עולה כי שווי הדירות נחתך ב-45% לאור אי הוודאות באשר לזכויות הקניין. עוד הוא מעריך כי בעתיד השווי ישלים ירידה של 60%.
ברנט סיפר כי במסגרת השיחות עם קבוצות הדיירים הוא מבקש גם לקדם פרויקטים של פינוי-בינוי. הסדרת הבעלות על הדירות תאפשר לקדם את הפרויקטים האלה, שבסופם הדיירים יקבלו דירות חדשות. במתחמים שהוא רכש עם שותפיו יש גם מגרשים פנויים שעליהם עדיין לא נבנה דבר. מאחר שקק"ל במעמד של חוכרת עד השנים 2052-2050, ברנט לא יכול לקדם בהם פרויקטים חדשים עד פקיעת חוזה החכירה. לשאלה אם יסכים להעניק לדיירים בעלות בחינם בתמורה להסכמת קק"ל לבנייה בשטחים הפנויים, השיב בשלילה. לדבריו, קידום של פרויקטים חדשים ייקח עוד שנים משום שהוא מחייב גם את הסכמת העירייה וקידום תב"ע חדשה.
בשטח בנויות יותר מ-900 דירות, בתי מלון ומוסדות ציבור. בין היתר בשטח מצויים מלון ענבל, מלון פרימה, דן פנורמה, חלק מבית הכנסת הגדול ומוזאון ישראל. המרוויחה הגדולה מהעסקה היא קבוצת משקיעים שמכונה ניות קוממיות ואותה מובילה נועם בן דויד, שרכשה את הבעלות מהכנסייה בשנת 2016 בתמורה לכ-114 מיליון שקל, והשנה מכרה אותה ב-750 מיליון.