מי ישלם לרוכשים על איחור במסירת הדירה? לפי הקבלן: חברת חשמל, בזק והעירייה
מי ישלם לרוכשים על איחור במסירת הדירה? לפי הקבלן: חברת חשמל, בזק והעירייה
חברה שבנתה פרויקט במודיעין איחרה ב־7 חודשים, סירבה לפצות את הרוכשים וגלגלה את האחריות לגורמים שלטענתה גרמו לעיכובים
איחורים במסירת הדירות הפכו בימים אלה לדבר שבשגרה. מקרים רבים נסגרים על ידי תשלום פיצוי כחוק של החברה היזמית, במקרים אחרים מתקבל פשרה על גובה הפיצויים, וישנם גם מקרים שבהם היזמים מסיבות מוצדקות או לא מוצדקות מסרבים לשלם את הפיצוי לרוכשים ולרוב ותולים את האשמה באחרים.
מקרה כזה של גלגול האשמה אל צדדים שלישיים התרחש לאחרונה בעקבות תביעה שהוגשה על ידי 57 רוכשים נגד החברה היזמית/קבלנית מורשת הנחלה. מדובר במשפחות שרכשו דירה בפרויקט מגורים בשכונת מורשת במודיעין, במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, וקיבלו לידיהן את הדירות באיחור של כ־7 חודשים. הרוכשים פנו אל החברה לקבלת פיצוי בהתאם לחוק המכר, אך משזו סירבה לשלם, הגישו תביעת פיצוי בגובה 4.5 מיליון שקל, באמצעות עו"ד עמנואל יוזוק ממשרד יוזוק מלכין.
כתב ההגנה שהגישה החברה הטיל את האחריות על האיחור על כמה גופים ובראשם עיריית מודיעין, שלהם גם הוגשו הודעות צד שלישי המחייבות אותם להגיב בבית המשפט. כך, למשל, נטען כי העירייה שינתה את שיטת פינוי האשפה לאחר אישור הפרויקט, מבלי להודיע על כך לאדריכל, אף שהדבר חייב תכנון מחדש, מה שגרם לאיחור ניכר בהגשת התוכניות לאישור. כמו כן נטען שעבודת העירייה שובשה לאורך תקופות ארוכות עקב מגפת הקורונה, ובעקבות זאת חל עיכוב בלתי סביר של כ־10 חודשים באישורי הוועדה המקומית. בחברה היזמית גם מאשימים את החברה הכלכלית שליד עיריית מודיעין מכבים רעות בשורה של מחדלים. בין השאר, נטען שהניחה צינור מים באורך כ־30 מטר בתוך השטח שיועד לבנייה, וחרף פניות וחוזרות מצד החברה הקבלנית, במשך תקופה ארוכה התעקשו כי הצינור הונח במקומו, עד שלבסוף הכירו בטעותם. כן נטען כי במועד אחר קבלני המשנה של החברה הכלכלית עבדו בסמוך לאתר וחסמו את הגישה אליו לזמן רב והעבודה בו הושבתה.
מורשת הנחלה טענה עוד כי תוכניות שהוגשו לחברת החשמל ביוני 2020 זכו להיתר רק כשנה לאחר מכן. גם נגד חברת בזק עלו טענות שגרמה לעיכובים.
בעיריית מודיעין לא אהבו את גלגול האשמה לפתחם. לאחרונה שלחה העירייה הודעת צד רביעי לאדריכל הפרויקט, שהגיש מטעם החברה הקבלנית את התוכניות לאישור הוועדה המקומית. על פי העירייה, האדריכל עשה זאת בחובבנות וברשלנות, שגרמו ל־8 סבבי תיקונים, שהביאו לדחיית אישור הפרויקט בכ־10 חודשים. עוד היא מבקשת מבית המשפט שיורה לאותם גורמים לשפות אותה על כל הוצאה שתידרש להוציא בשל הצורך לפצות את הדיירים.
לדברי עו"ד יוזוק, התביעה של בעלי הדירות בפרויקט נטועה עמוק בחוק המכר, ועל כן אין לו ספק שבית המשפט יפסוק לבסוף כי בעלי הדירות אמורים לקבל פיצוי. "מי מכלל הגורמים ששמם שורבב לתביעה בהודעות צד שלישי ורביעי ישלם לבסוף את הכספים המגיעים לדיירים? זה כבר לא מענייננו", אמר.