בלעדיעיריית ירושלים ניצחה: הוותמ"ל תדון בהפקדת הגרסה החלופית לתוכנית רכס לבן
בלעדי
עיריית ירושלים ניצחה: הוותמ"ל תדון בהפקדת הגרסה החלופית לתוכנית רכס לבן
הוועדה תדון בנוסח שהציגה העירייה לפני כשנתיים המצמצמת באופן משמעותי את השטח הבנוי בתוכנית, וכך מותירה הרבה יותר שטח פתוח. מדובר בהישג תכנוני של העירייה היות שברוב המקרים לרשויות אין יכולת ממשית להשפיע על תוכניות בשטחים פתוחים. ראש העירייה משה ליאון: "לא נקדם בנייה בשטחים ירוקים עד שימוצו כל האפשרויות האחרות"
בשורה לתושבי ירושלים: הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הוותמ"ל) תחזור ותדון לאחר הפסקה של כמה שנים בגרסה חדשה של תוכנית הבנייה השנויה במחלוקת רכס לבן. הדיון בגרסה המחודשת של התוכנית יתקיים בישיבת הוועדה בעוד פחות משבועיים.
הנוסח שבו תדון הוועדה הוא הגרסה החלופית שהעלתה עיריית ירושלים לתוכנית לפני כשנתיים המגדילה את כמות יחידות הדיור בה, אך מצמצמת באופן משמעותי את השטח הבנוי, וכפועל יוצא מכך מותירה הרבה יותר שטח פתוח לטובת תושבי ירושלים.
תוכנית רכס לבן, שמתגלגלת במוסדות התכנון מאז 2015, ממוקמת בין המושבים אורה ועמינדב לשכונת קריית מנחם בירושלים. האזור מלא בחורשות שניטעו על ידי הקרן הקיימת לישראל, והוא שייך מוניציפלית בחלקו לעיר ירושלים ובחלקו האחר למועצה האזורית מטה יהודה.
התוכנית, שכונתה בעבר תמ"ל 1009, נדונה כבר בוותמ"ל, גרסה מתוקנת שלה אושרה על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה, והיא עברה אפילו את ועדת הערר של המועצה הארצית, ואז נעצרה.
במרץ 2022 חשפה עיריית ירושלים, במהלך מתוקשר היטב, תוכנית חלופית לרכס לבן, שהיתה אמורה להביא לצמצום הפגיעה בנוף. בשונה מהתוכנית שקודמה במוסדות התכנון, שהתפרסה על שטח של כ־1,045 דונם, וכללה הקמת שכונת מגורים ובה כ־5,250 יח"ד (לצד 66 אלף מ"ר שטחי תעסוקה ו-25 אלף מ"ר שטחי מסחר), הציעה התוכנית החלופית של העירייה בנייה של כ־6,000 יח"ד על שטח של כ־300 דונם בלבד.
עיון בטופס הבקשה להכריז על התוכנית כ"מתחם מועדף לדיור" (תנאי הסף לדיון בוותמ"ל) מגלה שאזור הפיתוח העירוני המוצע בתוכנית שבה תדון הותמ"ל גדול מזה ששאפה אליו העירייה ועדיין עומד על 1,045 דונם. מצד שני, ייעוד המגורים מתפרס רק על 128 דונם, כמחצית מהשטח שבו נקבה העירייה.
טופס הבקשה מציין כי "ראש עיריית ירושלים יזם את קביעת גבולות התחום לפיתוח, והביע תמיכה פומבית בפיתוח כ-6,000 יח"ד בתחום השטח המסומן לפיתוח".
יש להבהיר כי דיון הוותמ"ל בגרסה של עיריית ירושלים לתוכנית הבנייה ברכס לבן הוא לכאורה הישג תכנוני וסביבתי משמעותי ולא טרוויאלי, שאין רבים כמותו במדינת ישראל. באופן טבעי, מרבית תוכניות רמ"י מקודמות בשטחים הפתוחים, על שטחי חקלאות וגם שטחי יער ולציבור, ולרשויות עירוניות אין כמעט יכולת להשפיע עליהן. דוגמא מהתקופה האחרונה היא תוכנית תמ"ל 3002 להקמת רובע חדש בחדרה, שלה מתנגד ראש העיר חדרה, שזוכה לגיבוי מראשי הערים בחיפה, תל אביב וירושלים.
מעיריית ירושלים מסרו לכלכליסט ש"העירייה תעמיד את ההגנה על הסביבה והטבע בחזית העשייה העירונית והיא לא תיסוג מפני הפיתוח. כפועל יוצא מכך, לא יאושרו ולא יקודמו תוכניות בנייה ופיתוח בשטחים פתוחים וירוקים, עד אשר ימוצו כל האפשרויות בדרך של התחדשות עירונית, ציפוף ובנייה גבוהה לאורך צירי הרכבת הקלה. בהתאם לכך, עיריית ירושלים הודיעה כי לא תאפשר קידום תוכניות בהרי ירושלים ובכלל זה במורדות הדסה, מורדות משואה, ליפתא וכיו"ב."
מרמ"י נמסר: "רמ״י עושה כל שלאל ידה כדי לעמוד במשימה הלאומית, אשר הציבה לה הממשלה להגדלת היצע הקרקעות למגורים בישראל תוך שמירה על השטחים הפתוחים ועתודות הקרקע לדורות הבאים. התוכנית החדשה מבטאת הסכמות בין רמ״י לעיריה אשר ישמרו על היקף יחידות מתאים ולוח זמנים סביר להשלמתה".
בחברה להגנת הטבע הבהירו שעדיין לא ראו את התוכנית החדשה ועל כן לא יוכלו להתייחס אליה. לדבריהם: "תוכנית רכס לבן, שהופקדה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה היתה תוכנית גרועה והרסנית לטבע ולעיר וטוב שבוחנים תכנון מחדש של השטח. רכס לבן, הוא חלק מהריאה הירוקה של סובב ירושלים ויש לשמור עליו ועל הרי ירושלים, ברמת ההגנה הגבוהה ביותר. החברה להגנת הטבע, קוראת לממשלה, להכריז על שטח גדול ככל הניתן מרכס לבן כגן לאומי ולשמור על הרצועה הירוקה שמסביב לעיר, כמרחב מוגן".