המועצה הארצית לתכנון ובנייה תדון בהארכה נוספת של תמ"א 38
המועצה הארצית לתכנון ובנייה תדון בהארכה נוספת של תמ"א 38
אתמול החליטה מועצת עיריית תל אביב לבטל את תמ"א 38 בתחומה בנימוק כי "התוכנית נחלה כישלון חרוץ בהשגת מטרתה". תושבי דרום ומזרח תל אביב במכתב לחברי כנסת: "הארכת תמ"א 38 היא צו השעה. מדובר בהצלת נפשות"
המועצה הארצית לתכנון ובנייה תדון בישיבתה הקרובה בשבוע הבא בהארכת תמ"א 38, תוכנית המתאר הארצית למיגון מבנים. מדובר בהארכה שלישית לתמ"א והיא נועדה לאפשר לערים תל אביב, בת ים ובני ברק להספיק לסיים תוכניות התחדשות עירונית לפי סעיף 23 לתמ"א 38. כלומר, תוכניות שקובעות מדיניות התחדשות עירונית מקומית (שטחי בנייה, יחידות דיור, גובה בנייה, קווי בניין, עיצוב אדריכלי ותקני חניה).
ההערכה היא כי העניין קשור גם למחאה הציבורית שהתעוררה בעקבות החלטת מועצת העיר תל אביב, בישיבה שהתקיימה אתמול, שלא להאריך את תמ"א 38. לפי הודעת העירייה, "תמ"א 38 כשלה כשלון חרוץ בהשגת מטרתה ובמקום זאת הפכה לתוכנית המיושמת באזורי הביקוש בערי המרכז בלבד, וזאת, ללא הליך תכנוני סדור, ללא תוספת שטחי ציבור בנויים וללא תשלומי ההשבחה הנדרשים לרשויות המקומיות לשם הקמת שטחים ותשתיות ציבוריות בהתאם לתוספת יחידות הדיור מכוחה".
עוד נכתב כי "העירייה עמלה על עריכת תוכנית כוללת להתחדשות עירונית שתאפשר התחדשות בניינית שכוללת מיגון וחיזוק מבנים, תוך מתן מענה לצורכי הציבור ובתפיסה תכנונית כוללת לשכונות העיר. במסגרת הליכי קידום התוכנית, היא תעבור שיתוף ציבור ותוגש לוועדה המחוזית. לאחר מתן תוקף לתוכנית היא צפויה ליצור וודאות תכנונית והליכי רישוי קצרים".
להחלטה על הפסקת התמ"א בתל אביב היתה התנגדות ערה של תושבים מדרום ומזרח העיר, ששלחו מכתב לח"כ יורי אדלשטיין, יו"ר וועדת החוץ והבטחון ולח"כ מיקי לוי, יו"ר וועדת ביקורת המדינה, ובו קישרו את איום המלחמה עם הצורך בהארכת התמ"א: "נוכח התגברות האיומים הביטחוניים על איזור המרכז בתקופה האחרונה, אשר נוספו אליהם גם איומי כטב"מים מחזיתות נוספות שעלו למרבה הצער בחיי אדם ופצועים רבים בשל העדר מיגון, אנו פונים אליכם בבקשה דחופה לאשר אורכה של חצי שנה לתמ"א 38 . בפועל זה ישפיע רק על שלוש רשויות שהתמ"א לא הוארכה בהן שכן טרם הגישו תכנית חלופית לתמ"א: ת"א -יפו, בת ים ובני ברק. רובן המוחלט של הרשויות באיזור המרכז המיושבות בצפיפות דאגו לבטחון תושביהן והאריכו את התמ"א עד שתאושר החלופה העירונית".
עוד הוסיפו: " זהו צו השעה. מדובר בהצלת נפשות, פשוטו כמשמעו. אנו במלחמת התשה קשה מנשוא שנכפתה עלינו במספר חזיתות, שעלולה ללוות אותנו במשך שנים. הציבור הפקיד בידיכם לא רק סמכות, אלא גם אחריות. לא תסלחו לעצמכם אם חלילה יהיו קורבנות נוספים בנפש בגלל העדר מיגון ראוי, ותצטרכו לתת על כך את הדין".
ההחלטה על הפסקת התמ"א התקבלה בישיבת המועצה הארצית בחודש נובמבר 2019. ההחלטה אז היתה להפסיק את התמ"א בחודש אוקטובר 2022 והוארכה לאחר מכן בעוד שנה. ארז בן אליעזר, כיום מתכנן מחוז ת"א, ואז סגנה של מנכ"לית מנהל התכנון הקודמת, פירט בישיבה את חסרונות התמ"א. בין היתר הוא דיבר על הפער האדיר בין כמות המבנים הנדרשים חיזוק ובין הכמות של אלה שאכן חוזקו באמצעות התמ"א (1.25% מבנים שאוכלסו מתוך 80,000 מבנים מסוכנים. נכון ל-2019), על כך שהיתרי הבנייה לתמ"א 38 ניתנו כמעט אך ורק בלב אזורי הביקוש ושלא ניתן מענה למבנים באזורים היותר מסוכנים, ועל אי התאמת המבנים המשודרגים למרחב העירוני, הן מבחינה אסתטית והן מבחינה תשתיתית.
החלופה לתמ"א 38 ("חלופת שקד"), אושרה בכנסת בחודש יוני 2022 ונכנסה מיד לתוקף. החוק (תיקון 138 לחוק התכנון ובנייה) קובע כי התקנות שיסדירו את ההליך של תוכנית והיתר יותקנו בתוך ארבעה חודשים מיום תחילת החוק. השוני העיקרי לעומת תמ"א 38 המקורית הוא שהיקף הבנייה החדשה הוא לא בקומות, אלא בזכויות בנייה. כלומר, התיקון יאפשר הריסת מבנים קיימים בני 2 עד 5 קומות והקמת מבנים חדשים עם תוספת של עד 300% לשטחי הבנייה שהוקמו עד 2005. כך זכויות הבנייה מגיעות לעד 400%, פי חמישה מהמבנה הקיים. כמו כן, החלופה כוללת מסלול של חיזוק מבנים ותוספת בנייה, בסגנון תמ"א 38/1, אך עם מחצית מזכויות הבנייה ביחס למסלול ההריסה ובנייה מחדש.