סגור
פרויקט בנייה ב עכו
בנייה בעכו (צילום: אלעד גרשגורן)

המס של 8% על רוכשי דירה שנייה הוארך בשנתיים

לאחר מאבק בכנסת, אישרה ועדת הכספים את הארכת הוראת השעה שהעלתה את המס על משקיעי נדל"ן מהשיעור המקורי של 5% ואמורה היתה להסתיים השנה; האוצר ביקש לעגן את שיעורי מס הרכישה כהוראת קבע, אך נתקל בהתנגדות

ועדת הכספים אישרה היום את הארכת הוראת השעה שמטילה מיסוי גבוה יותר על רוכשי דירה שנייה – בשיעור של 8% - גם עבור השנים 2025-2026. הוראת השעה, שהעלתה את המס מהשיעור המקורי של 5%, היתה אמורה להסתיים בסוף 2024.
במשרד האוצר נאבקים זה שנים במשקיעי הנדל"ן בשל העובדה שהם מגדילים את הביקוש לדירות וממילא מעלים את המחירים. באוצר מודאגים בפרט משינויים במס הרכישה. כשמס הרכישה עתיד לעלות יש נהירה של משקיעים שרוצים לנצל את המס הנמוך, וכשמס הרכישה יורד, המשקיעים רוצים לנצל את התקופה שבה המס נמוך. לכן באוצר הגיעו למסקנה כי הם מעוניינים שמס הרכישה על המשקיעים יהיה גבוה באופן קבוע ויעמוד על 8%.
הצעת חוק כזו הונחה על שולחן הכנסת אך נתקעה בוועדת הכספים מפברואר. בעקבות התנגדות הוועדה, האוצר הגיע למסקנה כי עדיף לקדם מהלך עדין יותר, ובאפריל פורסמה הוראת שעה שתאריך את המס הגבוה על המשקיעים בשנתיים בלבד, כלומר, עד לסוף 2026. אלא שגם את הוראת השעה הזו יו"ר ועדת הכספים משה גפני סירב להעביר, עד היום.
מס רכישה בשיעור של 8% הונהג לראשונה על ידי שר האוצר לשעבר, משה כחלון, ביולי 2015. כשפרצה מגפת הקורונה חששו במשרד האוצר מקיפאון, לכן ביולי 2020 הורידו את שיעור המס ל-5%. הצעד הזה היה אחד הגורמים שהובילו לזינוק די מהיר במכירת דירות: ביולי 2020 בוצעו כ-9,600 עסקאות לרכישת דירה, בדיוק שנה אחר כך ביולי 2021 בוצעו יותר מ-13 אלף עסקאות. שיאי המכירות נקבעו באוקטובר ונובמבר 2021 וקשורים לכך שבסוף נובמבר הועלה שוב מס הרכישה ל-8%.
בענף הנדל"ן התנגדו להארכת המס הגבוה, ברקע הירידה החדה בהתחלות הבנייה בענף; אלא שבאוצר התעקשו כי עיקר המשבר בענף קשור למחסור בעובדים, כלומר, לצד ההיצע, והגדלת הביקושים לא תפתור את בעיית העובדים.