סגור
רחוב ויצמן כפר סבא שהוגדר לפינוי בינוי
מתחם ויצמן בכפר סבא שהוגדר לפינוי־בינוי. יקודם במסלול רשויות בתקצוב מדינה (צילום: יובל חן)

בלעדי
מספר המתחמים המיועדים לפינוי־בינוי קפץ בכ-100%

על פי נתוני הרשות להתחדשות עירונית, 2024 תסתיים עם כ־90 מתחמים המיועדים לפינוי־בינוי ועם קפיצה במספר היתרי הבנייה ל־28 אלף דירות במסלול זה ותמ"א 38: "היזמים מעדיפים זאת על פני מימון של רכישת קרקע כשהריבית עדיין יקרה"

שנת 2024 צפויה לשבור שיא מבחינת מספר המתחמים שהוכרזו כמיזמי פינוי־בינוי על ידי המדינה, כך לפי נתוני הרשות להתחדשות עירונית, שהגיעו לידי כלכליסט. במהלך השנה הוכרזו כ־86 מתחמי פינוי־בינוי, וההערכה היא כי היא תסתיים עם למעלה מ־90 מתחמים – המשקפים עלייה של כמעט 100% בהשואה למספר המתחמים שהוכרזו אשתקד. ב־2023 הוכרזו 48 מתחמים, ב־2022 הוכרזו 36 מתחמים, וב־2021 הוכרזו 31 מתחמים.
הרשות להתחדשות עירונית מכריזה על מתחם כנועד לפינוי־בינוי לאחר שווידאה שהוא עומד בקריטריונים כגון גודל הפרויקט והחתמת בעלי הדירות בפרויקט. ההכרזה על מתחם ככזה שמיועד לפינוי־בינוי מקנה ליזם את הטבות המס הקבועות בחוק, שחיוניות למימוש הפרויקט, כגון פטורים בהליך המיסוי, וכן היא מחילה עליו את ההסדרים הקבועים בחוק בנושא "דייר סרבן", כך שמרגע ההכרזה היזם יוכל להתחיל הליכים משפטיים מול דיירים סרבנים.
הליך ההכרזה היה בעבר בסמכות משרד השיכון, אך חוק ההסדרים מ־2021 העביר את הסמכות הזו משר השיכון למנכ"ל הרשות להתחדשות עירונית. כמו כן קוצרו חלק מהשלבים בהליך זה.
ההכרזה יכולה להיעשות באחד משני מסלולים: מסלול מיסוי ומסלול רשויות. מסלול מיסוי מקודם על ידי היזמים, ומרבית ההכרזות נעשות במסלול זה: 71 הכרזות מתחילת השנה. במסלול המיסוי ההכרזה מתבצעת בשלב מתקדם יחסית של הפרויקט, לאחר שהתוכנית הופקדה להתנגדויות על ידי מוסד התכנון המוסמך לאשרה, ולאחר שהיזם השלים חתימה על הסכמי פינוי־בינוי עם לפחות 67% מבעלי הדירות בפרויקט, כך שמדובר במתחמים שנמצאים ברמת בשלות גבוהה לביצוע. הכרזה על מתחמים במסלול המיסוי ב־2024 צפויה להניב היתרי בנייה בסוף 2025 ותחילת 2026.
מסלול רשויות מקודם על ידי הרשות להתחדשות עירונית בשיתוף הרשויות מקומיות, ביוזמה ובתקצוב המדינה. מתחילת השנה 15 הכרזות נעשו במסלול זה, שמתמקד במתחמים שנחשבים מאתגרים יותר כלכלית, וקשה לקדם אותם ללא התערבות ותקצוב. כמו כן מתחמים אלה גדולים בהרבה מבחינת מספר הדירות. ההכרזה במסלול זה מתבצעת בתחילת דרכו של הפרויקט, וקיימת ודאות לקבלת היתר בנייה בטווח רחוק יותר של מספר שנים.
ברשות להתחדשות עירונית מעריכים כי גם במספר היתרי הבנייה צפוי להישבר שיא, הן במיזמי פינוי־בינוי והן במיזמי תמ"א 38. שנת 2023 נחשבה לחלשה, עם קיפאון ברבעון האחרון, שבו פרצה המלחמה. אשתקד התקבלו היתרים ל־9,640 דירות בפרויקטים של פינוי־בינוי, ירידה של כ־18% בהשוואה להיתרים ל־11,867 דירות ב־2022. בפרויקטי תמ"א 38 התקבלו אשתקד היתרים ל־12,617 דירות, ירידה של כ־25% בהשוואה ל־2022.
כעת מעריכים ברשות כי נתוני 2024 יהיו טובים משמעותית. לפי ההערכות, מספר הדירות בהיתרים בפינוי־בינוי יעמוד על כ־13.5 אלף דירות, גבוה מ־2022 ושיא של כל הזמנים. בתמ"א 38 ההערכה היא שיתקבלו היתרים לכ־15 אלף דירות.
אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אמר בעקבות הנתונים: "ב־2023 ראינו נפילה מסוימת במספר היתרי הבנייה, ירדנו לכ־9,600 היתרים, זה קרה בגלל הריבית והקושי של היזמים לקחת הלוואות, וברבעון האחרון של 2023 היה שיתוק בגלל המלחמה. ב־2024, אף שלא היתה שנה קלה והיו הרבה מאוד אתגרים, כולל בהיבט של ביצוע, כשמסתכלים על פעילות התכנון ועל הוצאת ההיתרים רואים חוסן. אני רואה מגמה של יזמים שהחלה כבר ב־2022 שבמסגרתה חברות מעבירות את כובד המשקל שלהן לפעילות בתחום ההתחדשות העירונית. זה עדיף להן על מימון של רכישת קרקע כשהריבית עדיין יקרה".
בנוגע להכרזה אמר במברגר: "התוכניות מהוות מקור חשוב לתוספת דירות משמעותית בערים מרכזיות, בלב אזורי הביקוש. רוב המתחמים שהוכרזו נמצאים בשלב מתקדם מאוד בהם השיגו היזמים את הרוב הדרוש, 67% מבעלי הדירות, לצורך קידום הפרויקט. לכן הפרויקטים נמצאים בשלב בו הוודאות להשלמתם בהצלחה גבוהה מאוד".