סגור
אבו גוש
אבו גוש. משרד השיכון: "נגיב בבית המשפט" (צילום: עפר מאיר)

בלעדי
אבו גוש: "המדינה משווקת קרקע בניגוד לעמדתנו"

המועצה המקומית עתרה בטענה שהמכרזים שפורסמו פונים לכלל הציבור, ומתעלמים ממצוקת הדיור של בני היישוב

המועצה המקומית אבו גוש הגישה אתמול עתירה מינהלית נגד משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י). טענת אבו גוש היא כי המדינה פרסמה מכרזים לשיווק קרקעות בתחום היישוב בניגוד גמור לעמדת המועצה המקומית, לעמדת תושבי אבו גוש ולהסכמות שהושגו בין הצדדים בנוגע לשיווק קרקעות בתחום היישוב לטובת תושביו.
בעתירה נטען כי הפרסום של המכרזים מופנה לכלל הציבור, ואין הקצאה לתושבי הכפר ולטובת בני היישוב, "בהתעלמות מהצורך המקומי של התושבים בפתרון מצוקת הדיור האקוטית ממנה הם סובלים זמן רב, בהתעלם ממרקם החיים המיוחד והייחודי של תושבי היישוב שהם בני משפחה אחת, משפחת אבו גוש, ובהתעלם מכך שהמכרזים ימיטו אסון על היישוב, יגרמו לפגיעה קשה ולשינוי דמוגרפי חמור ולסיכון צביון החיים המיוחדים בתוך היישוב".
עוד טוענת המועצה, באמצעות עו"ד עודד אפיק ממשרד אפיק, אטינגר ושות', כי משרד הבינוי והשיכון ורמ"י הודיעו על פרסום המכרזים תוך "התעלמות מהתחייבותם המפורשת לתאם זאת עם המועצה וליידע אותה על כוונה לפרסם מכרז 30 יום מראש ותוך התעלמות גמורה מצורכי היישוב ובני המקום... כן מופנית העתירה להתעלמותם הצורמת של המשיבים מפנייתה של המועצה ב־9 בנובמבר באמצעות ראש המועצה המקומית סלים ג'בר, בבקשה להורות על הקפאת המכרזים הנדונים ו/או דחיית המועד שנקבע להגשת הצעות".
המועצה טוענת בעתירה כי "הפרת המשיבים היא כפולה ומכופלת: הן בכך שפרסמו מכרזים לשווק בשטחי היישוב ללא תיאום עם המועצה והן בכך שפרסמו מכרזים שאינם מכרזים לשיווק מגרשים בשיטת בנה ביתך לתושבי המקום בלבד, אלא בשיטה שונה לגמרי, הפוגעת קשות ביישוב ובתושביו, באמצעות פרסום מכרזי 'מחיר מטרה' הכוללים שיווק חלקות לבניית בניינים ומכירת דירות כשקהל היעד אינו תושבי המקום בלבד".
המועצה מבקשת מבית המשפט המחוזי בירושלים להוציא צו ארעי עד למועד הדיון בבקשתה וצו ביניים המורה על מניעת כניסתם לתוקף של מכרז "דיור במחיר מטרה" בנוגע לזכויות חכירה לבנייה רוויה של 104 יחידות דיור בארבעה מתחמים באבו גוש ושל מכרז נוסף לבניית 59 יחידות דיור בשלושה מתחמים נוספים באבו גוש.
מהעתירה עולה כי ביישוב למעלה מ־8,500 נפשות, לרבות משפחות יהודיות (למעלה מ־60). המועצה טוענת בעתירה כי היישוב ותושביו הם סמל לחיים משותפים בין יהודים לערבים ולדו־קיום למופת. עוד נטען כי "המצב הכלכלי הירוד של בני היישוב, גידולה של האוכלוסייה ועוד במקביל לאי הרחבת גבולות היישוב ואי מתן פתרונות דיור ראויים וברי השגה משך עשורים יצרו מצב של מחסור אקוטי של יחידות דיור לבני המקום".
כמו כן נטען כי משרד הבינוי והשיכון ורמ"י "הפרו את כל ההסכמות שהושגו בינם לבין המועצה, הן אלה שנקבעו בהליך המשפטי בפני בית משפט זה והן הסכמות מאוחרות בהן נקבע במפורש כי שיווק מגרשים ביישוב ייעשה אך ורק בתיאום עם המועצה, והמגרשים ישווקו לבני היישוב, תושבי אבו גוש, המשוועים לפתרונות דיור דחופים".
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "העתירה התקבלה הבוקר במשרדנו, וכנהוג במקרים אלו המשרד יגיב בדרכים המקובלות בבית המשפט".
מאבו גוש נמסר: "המועצה המקומית מצרה על כך שנאלצה לפנות לבית המשפט בבקשה לסעד כאשר המדינה התחייבה לפניה להיוועץ עמה בעוד מועד ביחס לכל מכרז שיפורסם ביישוב, כפי שמתחייב גם ממילא בנסיבות העניין ולאור אופיו המיוחד של היישוב. המועצה מקווה כי בהמשך לעתירה יתעשתו נציגי המדינה ויקיימו דיון ענייני ומכבד בשיתוף המועצה ביחס לצורכי הדיור של בני היישוב".