סגור
בנימינה
בנימינה. לא רוצים להיות עיר (צילום: שאטרסטוק Altosvic)

התנגדות נרחבת לרובע החדש ממערב לבנימינה: "נהפוך למצבה אורבנית"

הותמ"ל תדון מחר לראשונה ב-660 התנגדויות לתוכנית שמציעה להקים שכונת מגורים על שטח של 340 דונם; המועצה המקומית בנימינה גבעת עדה: "היא תורמת תרומה משמעותית לגדילה בלתי נשלטת ובלתי ניתנת לניהול"

הותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור) תדון מחר (ב') לראשונה ב-660 ההתנגדויות לתוכנית תמ"ל 1109. התוכנית מציעה שינוי יעוד של קרקע חקלאית בשטח המועצה האזורית חוף כרמל לשם הקמת שכונת מגורים חדשה על שטח של 340 דונם במערב בנימינה, מזרחית לכביש 4.
קשה להפריז בחשיבותה של התוכנית שתגדיל את הישוב באופן משמעותי ותחבר באופן פיזי את המושבה לשעבר עם אור עקיבא ותהפוך אותה לעיר אחת. מצד שני, התגובות שהתוכנית מעוררת, מלמדות על עוצמת ההתנגדות בבנימינה, ובסביבה.
תמ"ל 1109, תוכנית ביוזמת רמ"י (רשות מנהל מקרקעי ישראל), כוללת תכנון מפורט של 1,480 יח"ד ועוד 300 יח"ד מיוחדות בצפיפות נמוכה יחסית, של 23 יח"ד לדונם. בנוסף, התוכנית כוללת כ-72 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה ועוד כ-8,000 מ"ר שטחי מסחר. התוכנית מציעה תמהיל מגוון של גדלי דירות מ-55 מ"ר עד 140 מ"ר. על התוכנית חתום אדר' דורון צפריר, ממשרד פרחי-צפריר.
המתנגדת הראשית לתוכנית היא המועצה המקומית בנימינה גבעת עדה הטוענת במסמך מפורט ומנומק כי התוכנית מנוגדת לתוכנית המתאר שלה, המקודמת בימים אלה: "הפקדת התוכנית מציג היקף דירות הגבוה פי כמעט 6.5 מהיקף יח"ד שתוכנן במתחם 9 (אחד המתחמים בשטח התוכנית, ג.נ) בתיאום עם המועצה, מנוגדת באופן מהותי לתפיסת המועצה לגבי הנדרש באזור זה, תורמת תרומה משמעותית לגדילה בלתי נשלטת ובלתי ניתנת לניהול שיצרה הולנת"ע (ועדת משנה של המועצה הארצית, ג.נ), ולמעשה מאיינת את המשמעות של הליכי התכנון ושל התנגדות לתוכנית המתאר הכוללנית".
עוד טוענים בבנימינה גבעת עדה כי התוכנית כוללת "סדרת כשלים חריפים: כשל תחבורתי, כשל אקוסטי, החרפת סיכוני ההצפה, בינוי צפוף ומאולץ, נתקים חמורים בין השכונה לסביבתה, אי- מענה לצרכי ציבור כלל יישובים ועוד".
טענה אחרת, שרלוונטית גם לישובים אחרים בפריפריה, היא שהתוכנית, המקודמת על אדמות מדינה, תאפשר אולי בינוי מהיר, אך תעכב התחדשות עירונית של שיכונים בשכונות וותיקות: "במרחק 500 מטר מתחום תמ"ל 1109 נמצא מתחם פינוי בינוי ייחודי בגבעת חן. תוכנית ההתחדשות בגבעת חן הינה תקדימית לנושא התחדשות עירונית בסביבה סמי כפרית. תוכנית זו שאושרה ב-2021 נשענת על הבטחה להשלמת ריווחיות על ידי רמ"י, יזם הפרויקט, באמצעות קרקע משלימה או פתרון כלכלי אחר". לדברי המועצה, "פיתוח תמ"ל 1109 ללא מענה משלים יוסיף למורכבות של מימוש התחדשות עירונית בגבעת חן וינחית מכת מוות על קידום הפרויקט".
לתוכנית מתנגדת גם המועצה המרחבית לתכנון ובנייה ישובי הברון (אור עקיבא, בנימינה, ג'סר א זרקא, זכרון יעקב, פרדיס). ההתנגדות שלה מלמדת על היעדר תיאום מוחלט בין מנהל התכנון למוסדות התכנון האזורי. מתוך ההתנגדות: "ביקשנו לא לרכז בשטח נשוא התוכנית פיתוח עירוני לאור רגישות סביבתית ונופית באזור, קרבה לנחלים ולשטחים פתוחים, אי זמינות השטח הנמצא במרחב תכנון של המועצה האזורית חוף כרמל, דבר שיקשה על הבנייה ויוביל להגירה חיובית ולא כפתרון טבעי של הישוב בנימינה, שמבקש לשמור על גבולותיו, וסביבתו הפתוחה ולפתח עתודות קרקע בתחומי המרחב והשיפוט שלו".
בוועדה המרחבית חוששים שהתוכנית תייצר גל תביעות פיצוי: "הוועדה מבקשת שיפוי מלא בגין תביעות לפי בגין סעיף 197 ( סעיף בחוק התכנון והבנייה בקובע כי בעלי מקרקעין שבתחום תוכנית בניין עיר יכולים לתבוע את הוועדה המקומית אם ערך הקרקע שלהם נפגע עקב אישור תוכנית, ג.נ) העלולות להקריס את הוועדה והמועצה".
ראש מועצת בנימינה, גיל חנניה, אמר לכלכליסט היום כי התוכנית מדירה שינה מעיניו: "אנחנו מושבת ברון. התוכנית הזאת מקפיצה אותנו מישוב שמקסימום הגידול שלו הוא 50 אלף איש ל-200 אלף. זה בא לידי ביטוי בצפיפות ובאופי הבנייה. בעיני, זה טועות בסיסית. אין לנו שום רצון להיות עיר רבתי".
מרבית ההתנגדויות לתוכנית הן של תושבי בנימינה החוששים משינוי אופי הישוב. כך למשל, אדווה שנער חוששת מ"צפיפות ועומס על התשתיות הקיימות, שינוי המרקם החברתי, ויצירת שכונה הנפרדת משאר המושבה". אוהד הצופה, מרחוב השניים, מדבר על "ציפוף בנימינה והפיכתה לעיר שינה לעובדים במטרופולינים הגדולים הינה אסון חברתי. איבוד המגוון של צורות ההתיישבות והומוגניזציה של הנוף יהפכו אותה לעוד עיירה כמו צורן, קדימה, אור עקיבא ופרדס חנה. מאחת ממושבות הברון האחרונות שנותרו, ופאר העשייה הציונית, תהפוך בנימינה למצבה אורבנית".