סגור

נדחה אישור חלופת שקד לתמ"א 38 - שרת הפנים תנסה להעבירו בשבוע הבא

החלופה של איילת שקד לתוכנית לחיזוק מבנים היתה אמורה לעלות הערב להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, אך הסתייגויות האופוזיציה גרמו לדחיית ההצבעה; הדבר מגביר את החשש להאטה בתחום ההתחדשות העירונית, דווקא בתקופה שבה מחירי הדיור נוסקים

ההצבעה על חלופת שקד, החוק שיחליף את תמ"א 38, לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, שהיתה מיועדת להיום (ב'), נדחתה לשבוע הבא בעקבות הסתייגויות האופוזיציה. ועדת הפנים ואיכות הסביבה הכינה ואישרה את החוק במרץ השנה, אבל ביום האחרון של מושב החורף של הכנסת שרת הפנים איילת שקד, שעומדת מאחורי החלופה, ויתרה על ההצבעה לאישורו לטובת חוק האזרחות. עתה תיאלץ שקד להמשיך ולחכות לאישור החלופה על שמה.

בנובמבר 2019 קבעה המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי תמ"א 38 תפקע באוקטובר 2022. באפריל השנה המועצה הארצית החליטה להאריך את תוקף תמ"א 38 בשנה נוספת כלומר עד לאוקטובר 2023. זאת משום ששלומי הייזלר, המשמש כראש מטה התכנון של שקד ויו"ר המועצה הארצית, ביקש למנוע מצב שבו התמ"א פוקעת אך הליכי החקיקה של חוק החליפי עדיין לא הושלמו.
אחרי השלמת הליך החקיקה משרדי הפנים והמשפטים יכינו תקנות, ורק לאחר השלמתן החוק החדש ייכנס לתוקף. בנוסף דרושה גם חקיקה של הפרק הקנייני בחלופה. אם כל ההליכים יושלמו לפני אוקטובר 2023, תהיה תקופה קצרה שבה חלופת שקד ותמ"א 38 יהיו תקפות במקביל. במקרה כזה ניתן יהיה לקדם פרויקט באחת משתיהן.
בסביבתה של שקד העריכו שהחוק יעבור היום, חרף מחלוקת שפרצה היום בסיעת ימינה עם ח"כ עידית סילמן שהוצאה בעקבות זאת מישיבת הסיעה. בהמשך נמחקה ההצעה מסדר היום לנוכח הסתייגויות האופוזיציה, ועלה חשש כי לוח הזמנים שנותר לא יספיק להצבעה. הייזלר ניסה במהלך היום ללא הצלחה להגיע להסכמות שגם תקנות המיסוי שבהן יש הקלות לפרויקטים של תמ"א 38 יעלו להצבעה בקריאה ראשונה. לאור הקושי לקדם את החוקים האלה עולה חשש להאטה בתחום ההתחדשות העירונית, דווקא בתקופה שבה מחירי הדיור נוסקים.

מה יש בחלופת שקד?

חלופת שקד כוללת פרק קנייני שבו היבטים חדשניים, למשל היכולת להקצות לרשות מקומית שטח בבניין שעובר הליך של התחדשות עירונית. הפרק הזה יקודם בהליך חקיקה נפרד במהלך השנה.

2 צפייה בגלריה
תמ"א 38 ברחוב שלום עליכם 44 עד 46 תל אביב
תמ"א 38 ברחוב שלום עליכם 44 עד 46 תל אביב
תמ"א 38 בתל אביב
(צילום: אוראל כהן)

תמ"א 38 וחלופת שקד מאפשרות חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה על ידי תמריצים כלכליים שניתנים ליזמי נדל"ן. אולם בעוד שבתמ"א 38 התאפשרה תוספת של עד 3.5 קומות לבניין שייהרס, החוק החדש יאפשר הגדלה של שטח הבנייה במגרש שבו הבניין ייבנה מחדש, וזאת בשיעור של עד 400%. בתוכניות שבהן הבניין לא ייהרס, אלא יעבור שיפוץ וחיזוק ודירות חדשות ייבנו על הגג, תוספת הבנייה תהיה בשיעור של 200%. בנוסף, סעיף בחוק החדש יאפשר לשרת הפנים לאשר בצו מיוחד תוספת של עד 550% לפרויקט בפריפריה שהוכח כי ללא התוספת המוגברת הוא אינו כלכלי. לדרישת השלטון המקומי, בפרויקטים של הריסה ובנייה ומחדש יוקצו לרשויות המקומיות 10% משטחי הבנייה לצורכי ציבור. בפרויקטים של תוספת קומות על בניין יוקצו להן 7% מהשטח.

2 צפייה בגלריה
איילת שקד שרת הפנים בנייה נדל״ן
איילת שקד שרת הפנים בנייה נדל״ן
איילת שקד
(צילום: אוראל כהן, עמית שעל)

חידוש נוסף שמביא עמו החוק החדש הוא שלראשונה בישראל אישור תוכנית בנייה מקומית ייחשב גם כהיתר בנייה. עד עתה לאחר אישור תוכנית בנייה מתחיל הליך בירוקרטיה נפרד להוצאת היתרים. ועדת הפנים הקציבה למשרד הפנים 120 יום להכנת תקנות שמסדירות את ההליך הזה.
כאמור תמ"א 38 תקפה עד סוף שנת 2023, אלא שהקלות מס - בין היתר בתשלומי מס שבח - פקעו בדצמבר 2021 ובענף הנדל"ן טוענים כי המצב הזה גורם לקיפאון בתחום. רשות המיסים הודיעה בסוף שנת 2021 כי תאריך את תוקף ההקלות, ותקנה אותן גם רטרואקטיבית לפרויקטים שיצאו לדרך לאחר שהן פקעו. אבל בפועל עד עתה תקנות המס החדשות עוד לא הובאו לאישור הכנסת.