סגור

חוק ההסדרים
ועדה ציבורית תבחן את מנגנון היטל ההשבחה

המנגנון הקיים מייצר חוסר ודאות ליזמים הנאלצים להתחיל בפרויקטים תוך "הימור" על סכום הגבייה שהרשות המקומית צפויה לגבות מהם ומתברר רק בשלבים מאוחרים יותר; הוועדה שתוקם תבחן את המנגנון החל משלב הגביה ועד לדרכי יישוב המחלוקות

טיוטת חוק ההסדרים בוחנת את אחת הסוגיות מעוררות המחלוקת בענף הנדל"ן – מנגנון גביית היטל ההשבחה, ומציעה למנות ועדה ציבורית שתבחן אותו. היטלי ההשבחה הם תשלומים הנגבים על ידי הוועדה המקומית במועד מימוש תוכנית שהשביחה את הקרקע, כאשר שיעור התשלום הוא מחצית מגובה ההשבחה, והוא משמש את הוועדה המקומית לתשלומים הקשורים במקרקעין ובפיתוח תשתיות. אלא שהמנגנון הקיים להנפקת שומת היטל השבחה, מופעל רק במועד המימוש ועבור יזמי תוכניות בנייה מדובר במועד מאוחר מדי המותיר אותם בחוסר ודאות כלכלית עד לשלב זה.
חוסר הוודאות שבפניה ניצבים היזמים יכולה במקרים מסוימים להוביל לסיטואציה שבה גובה היטל ההשבחה הוא שמכריע האם הפרויקט רווחי או לא והאם יש כדאיות כלכלית לפרויקט, אבל היא לא הסיבה היחידה, בענף יש היקף גדול של עררים על היטלי השבחה, כך שהסוגיה משפיעה גם על הצד הגובה – הרשויות המקומיות אשר נזקקות לכספים הללו לפיתוח הישוב.
1 צפייה בגלריה
הקרקע לבנייה ברובע ט"ו ב אשדוד
הקרקע לבנייה ברובע ט"ו ב אשדוד
קרקע לבנייה
(צילום: גדי קבלו)
על פי ההצעה, האחריות להקמת הוועדה תוטל על שר האוצר ומי שיעמוד בראשה יהיה שופט בדימוס. חברי הוועדה יכללו את הממונה על התקציבים באוצר, נציג רמ"י, נציג מינהל התכנון, ואנשי ציבור מתחום האקדמיה והכלכלה ונציגי שלטון מקומי. "לצורך בחינת המנגנון, וגיבוש המלצות לטיובו, ככל שנדרש, מוצע להקים ועדה ציבורית בראשות שופט בדימוס אשר תגבש המלצותיה בתוך שישה חודשים ותעבירן לממשלה שתדון בהמלצות בתוך 30 ימים ממסירתן", לשון הטיוטה.
הוועדה שתוקם תתבקש לבחון את משך הזמן לעריכת שומה, את מנגנוני המחלוקת, את התשומות הכרוכות בכך ואת השפעת כל אלה על הודאות העסקית שבפיתוח של מתחמי דיור ותעסוקה.