סגור
שדה דב שטח בנייה
שדה דב. שני עררים מעכבים את סגירת המכרזים (צילום: אוראל כהן)

בלעדי
המכרז לבניית אלפי דירות בשדה דב עלול להידחות, והכנסות רמ"י יצנחו

רשות מקרקעי ישראל התחייבה לסגור עד סוף השנה את המכרזים לבניית 7,100 דירות במתחם שדה דב, אולם עררים שהוגשו נגד התוכניות מעכבים את אישורן הסופי. ההכנסות שהמכרזים אמורים להניב לרמ"י יידחו ככל הנראה לשנה הבאה  

האם יידחה מכרז המקרקעין החשוב בשנים האחרונות לבניית 7,100 דירות במתחם שדה דב בצפון תל אביב?
בספטמבר השנה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) פרסמה מכרזים לבניית הדירות בכמה מגרשים במתחם, והתחייבה כי המכרזים האלה ייסגרו עד סוף השנה. אבל שתי תוכניות הבנייה שחלות על המגרשים שבמכרז עדיין לא קיבלו תוקף סופי, ובלעדיו רמ"י לא תוכל לסגור את המכרזים בעיתוי שעליו התחייבה. בעקבות זאת רמ"י תיאלץ למחוק מנתוני סיכום השנה שלה את אלפי הדירות האלה ומיליארדי השקלים שהשיווק שלהן יניב.
תוכניות הבנייה הגיעו לישורת האחרונה לקראת אישורן הסופי עם החלטת הוועדה המחוזית להפקיד אותן. אבל הוגשו שני עררים נגד סעיפים בתוכניות, ואלה מתבררים כעת בוועדת הערר המחוזית. דיון בהם נערך בתחילת החודש, אך ועדת הערר טרם פרסמה את הכרעתה. ללא הכרעה אי אפשר לתת תוקף סופי לתוכניות הבנייה, ורשות מקרקעי ישראל לא תוכל לסגור את המכרזים.
גם אם תתקבל הכרעה בימים הקרובים, המכרזים לא ייסגרו עד סוף השנה מפני שתוכניות מקבלות תוקף רק 15 ימים אחר שפורסמו ברשומות. כמו כן, ייתכן שההחלטה של ועדת הערר תחייב להטמיע שינויים בתוכנית, מה שיגרום לדחייה נוספת.
העררים כשלעצמם אינם דרמטיים. האחד הוגש על ידי החברות רמי שבירו וחן ואיתי גינדי שמבקשות לשנות מיקום של אחד המגדלים בתוכנית כדי לשפר את התצפית לכיוון היום של בניינים שהן בונות על מגרש סמוך. הערר השני הוגש על ידי חברת הירקון שבבעלות משפחת רובינשטיין, שמבקשת לתקן את אופן החישוב של חלוקת הזכויות במגרש שהוקצה לה. אם הוועדה תקבל את הערר, ייתכן שה יגרור תיקון גורף של חלוקת הזכויות באותו מתחם, ויחייב פרסום כדי לאפשר לבעלי הזכויות האחרים להביע את עמדתם.
עיתוי סגירות המכרזים חשוב לרמ"י ולעומד בראשה ינקי קוינט שעתיד לפרוש בשנה הבאה, משום שכמות כזו של דירות תשפר באופן דרמטי את נתוני השיווקים שלה השנה. על פי הערכות זהירות, המכרזים יניבו לרמ"י הכנסות של 16 מיליארד שקל. אם הם לא ייסגרו השנה, תיאלץ רמ"י לרשום את ההכנסות האלה ב־2025.
ב־2023 היו לרמ"י הכנסות של 31 מיליארד שקל, וב־2022 ההכנסות הסתכמו ב־41 מיליארד שקל. לפיכך, דחייה בסגירת המכרזים עשויה לגרום לצניחה של עשרות אחוזים בהכנסות רמ"י השנה.
ראיה לחשיבות העצומה שרמ"י מייחסת לעיתוי סגירת המכרזים אפשר למצוא במכתב ששלחה לוועדת הערר והגיע לידי כלכליסט ובו ביקשה לקיים את הדיון בערר בזמן. "רמ"י רואה חשיבות בקנה מידה לאומי בקיום הדיון במועדו... גם לשיווק המהיר של מקרקעי מדינה בתחום התוכנית קיימת חשיבות של ממש לקופת המדינה", נכתב.