סגור
שרת הפנים איילת שקד יוני 2022
שרת הפנים איילת שקד (צילום: רויטרס)

להרוס ולהקים מחדש: הכנסת אישרה את חלופת שקד לתמ"א 38

החלופה החדשה, שתיכנס לתוקף בתוך 30 יום, תעודד הריסה ובנייה מחדש של מבנים בודדים ולא עיבוי או תוספת, לא תטיל מגבלות גובה ותחייב הקצאה של שטחים לצורכי ציבור

מליאת הכנסת אישרה היום (ה') בקריאה שנייה ושלישית את תיקון 136 לחוק התכנון ובנייה, הכולל בתוכו את החלופה לתמ"א 38 ("חלופת שקד"). מתווה תמ"א 38 החדש יאפשר הריסת מבנים קיימים בני 2-5 קומות והקמת מבנים חדשים עם תוספת של עד 300% לשטחי הבנייה שהוקמו עד 2005, כלומר הגעה למצב שבו זכויות הבנייה מגיעות לעד 400%, פי חמישה מהמבנה הקיים.
כמו כן, החלופה כוללת מסלול של חיזוק מבנים ותוספת בנייה, בסגנון תמ"א 38/1, אך עם מחצית מזכויות הבנייה ביחס למסלול ההריסה ובנייה מחדש, כלומר 200%. בשני המסלולים לא תהיה מגבלת גובה על המבנים החדשים, וגם, תאושר תוספת שטחי ציבור בהיקף של 10%-15% מכלל השטח הבנוי. בחוק החדש יש סעיף שיאפשר לשר הפנים לאשר בצו מיוחד תוספת של עד 550% לפרויקט בפריפריה, שהוכח כי ללא התוספת המוגברת הוא אינו כלכלי. לדרישת השלטון המקומי, בפרויקטים של הריסה ובנייה ומחדש יוקצו לרשויות המקומיות 10% משטחי הבנייה לצורכי ציבור. בפרויקטים של תוספת קומות על בניין יוקצו להן 7% מהשטח.
עו"ד ישי איצקוביץ, ראש תחום נדל"ן במשרד אגמון ושות': "טוב עשו חברי הכנסת שאישרו לבסוף את חלופת שקד טרם היציאה לבחירות ומנעו כאוס בשוק התמ"א 38. על אף שחלופת שקד אינה חפה מקשיים, אישורה עדיף על פני חוסר ודאות מוחלט. עם זאת צריך לזכור כי במסגרת התיקון לחוק נדרש להתקין תקנות רבות על מנת שניתן יהיה להביא את הרפורמה לידי יישום ויש לקוות שתקופת הבחירות וממשלת המעבר לא ימנעו או יעכבו את התקנתן. כמו כן, כשם שלבסוף אישרו את הרפורמה יש לאשר ללא דיחוי את הוראות המס בקשר להעמדת הפטורים לפרויקטים במסגרת תמ"א 38. ככלל, יש לקוות היציבות הפוליטית תתבהר לאחר מערכת בחירת אחת שכן יש עוד מספר רפורמות שיש לקדם וחסמים שיש להסיר על מנת לצמצם את מצוקת הדיור".
בנובמבר 2019 קבעה המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי תמ"א 38 (תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה) תפקע באוקטובר 2022. באפריל השנה החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה להאריך את תוקף תמ"א 38 עד לאוקטובר 2023. המוטיבציה של מטה התיכנון היתה למנוע מצב שבו התמ"א פוקעת אך הליכי החקיקה של חוק החליפי עדיין לא הושלמו. עו"ד אברהם ללום, משנה לראש לשכת עורכי הדין, סבור שצריך להאריך את התמ"א הקיימת בעוד שנה מעבר לתקופה שכבר הוארכה: "אנחנו חושבים שיש לייצר חפיפה בין התוכניות, וכך למעשה, להביא להצלחת חלופת שקד".
עו"ד דקלה מוסרי טל, לשעבר יו"ר ועדת ערר מחוז חיפה: "הבעיה המרכזית היא שחלק גדול מהוועדות המקומיות אינן ערוכות לטיפול בתוכניות. עד היום במסגרת התמ"א הן עסקו בפן הרישויי בלבד. מתווה שקד מבוסס על הגשת תוכנית בניין עיר ובסמכות הוועדה המקומית לאשר אותה. אבל בוועדות המקומיות אין מספיק כח אדם מקצועי שיודע לבדוק את התוכניות ולקדם אותן ולאחרונה גם יש עזיבה משמעותית של כוח אדם לטובת השוק הפרטי. על מנת שהתוכנית תצליח הממשלה חייבת לתגבר באופן משמעותי את הוועדות המקומיות בכוח אדם איכותי, בין היתר, צריך להפוך את המשרות לאטרקטיביות. אמנם לאחרונה השרה שקד הכריזה על כוונתה לתגבר את הוועדות בכוח אדם מקצועי אולם יש לראות כי זה אכן קורה בפועל בחודשים הקרובים".
אדריכלית מיכל מאיר, מהנדסת העיר בת ים וחברת איגוד מהנדסי הערים מברכת על המהלך: "אני חושבת שיש פחות מדי הערכה לכוחן של העיריות להטמיע שינויים טובים. במקרה הזה יש פוטנציאל מאוד חיובי כי הסמכויות עוברות מהוועדות המחוזיות למקומיות, וכל זה כדי שנוכל לקדם יותר התחדשות מתחמית. החקיקה החדשה דווקא מסיטה אותנו מהחשיבה הבניינית לחשיבה המתחמית, מתוך הבנה שפינוי בינוי זה הדבר הנכון. מצד שני, התוכנית החדשה מייצרת רף זכויות מאוד גבוה, וזה עלול להעיק כי יקח זמן עד שהרשויות ייצרו תוכניות להתחדשות עירונית, כפי שמתבקש בחוק".
לראול סרוגו נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ יש ביקורת על התוכנית שאושרה היום: "לצערנו הממשלה שוב לא נותנת פתרונות אמיתיים לתושבי הפריפריה, שימשיכו לגור בבתים בהם יש סכנת קריסה ובלי מיגון ראוי. כפי שהזהרנו פעמים רבות, חובתה של מדינת ישראל לאמץ כלים שיאפשרו כדאיות של ביצוע התחדשות עירונית גם באזורי פריפריה ולא רק במרכז הארץ וגוש דן. עם זאת אנו שמחים כי סוף סוף התיקון לחוק עבר בכנסת, מה שהיה צריך לקרות מזמן".
בשמת פלג סרצנסקי, מנכ"לית איגוד המהנדסים: "אומנם מבחינה הנדסית, חוזק של בניין חדש (פינוי בינוי) חזק משמעותית מחיזוק מבנה קיים, אבל ככל ולא ניתן לפנות ולבנות את כל הביניינים שנדרשים - לפחות ניתן לחזקם. התיקון שהוכנס לחוק שמחייב סקר הנדסי שיערך על ידי מהנדס מבנים רשוי למבנים הדורשים חיזוק, יבטיח את שלום הדיירים ובטחונם גם במקרה של חיזוק מבנה בלבד".