בניגוד להמלצות האוצר: הממשלה אישרה את הקמתם של העיר כסיף והיישוב ניצנה
בניגוד להמלצות האוצר: הממשלה אישרה את הקמתם של העיר כסיף והיישוב ניצנה
כסיף שבבקעת ערד מתוכננת לקלוט עד 125 אלף תושבים, והתכנון לניצנה, סמוך לגבול מצרים, הוא קליטת כ-2,200 משפחות; שר האוצר ליברמן הצביע בניגוד לחוות הדעת של אנשי משרדו, המודאגים מהעלויות; גם בקרב החרדים לא אהבו את התוכנית מאחר שהיא באה על חשבון הקמת עיר חרדית בקריית גת מערב; לחברה להגנת הטבע השגות בגלל הפגיעה הסביבתית
הממשלה אישרה בישיבתה הערב (ב') את הקמת העיר החרדית כסיף, בבקעת ערד, ושל היישוב ניצנה, בסמוך לגבול עם מצרים. התוכניות להקמתם של שני היישובים נערכו מזמן, אך מדובר באישור שיאפשר את תחילת הקמתם בפועל. יש להזכיר כי שר האוצר אביגדור ליברמן תמך אמנם בהקמת שני היישובים, אך משרד האוצר הביע, בחוות הדעת שהעביר, התנגדות נחרצת לכך. גם בקרב הפוליטיקאים החרדים לא אוהבים את התוכנית שאושרה מאחר שבאה על חשבון הקמת עיר חרדית בקריית גת מערב.
העיר החרדית המתוכננת כסיף, שתיבנה בשלבים, אמורה לכלול מעל 20 אלף יחידות דיור, וצפויה לאכלס כ-125-100 אלף תושבים. בעיר מתוכננים שטחי תעסוקה ומסחר בהיקף של כ-520 אלף מ"ר. כמו כן ייבנה במקום מרכז רפואי שיספק הכשרה מקצועית, ומתוכנן אזור מדע, הייטק וביוטכנולוגיות. היישוב ניצנה יכלול בשלב א' את "הקהילה החינוכית התיישבותית ניצנה". בשלב ב' צפויה הרחבתו. היישוב אמור לאכלס כ-2,200 משפחות.
כאמור, שר האוצר הצביע בניגוד לחוות הדעת של אנשי משרדו. בחוות הדעת שהתייחסה ליישוב ניצנה אמרו באוצר כי "הצעה זו פוגעת בהתיישבות הקיימת, מקשה על פיתוח היישובים הקיימים וגוררת עלויות תקציביות עודפות, מעבר לאלו הנאמדות בעת בחינת יישוב בודד. לפיכך הבחינה הכלכלית במקרה כזה איננה רק של הקמת היישוב הבודד, אלא של המהלך בכללותו". ביחס להקמת העיר כסיף נכתב כי "הקמת היישוב תדרוש עלות תקציבית עודפת של כ-1.6 מיליארד שקל בהשוואה לפיזור האוכלוסייה החרדית בערים קיימות סמוכות, וכן תקשה על המאמצים להגדיל את שיעור התעסוקה במגזר החרדי בשל שיעורי התעסוקה הנמוכים במגזר החרדי והמרחק ממקומות תעסוקה קיימים".
גם השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג הביעה התנגדות למהלך: "הקמת יישובים חדשים מנוגדת לצרכים הכלכליים, החברתיים והסביבתיים של מדינת ישראל. מעבר לכך שהיא מכלה את השטחים הפתוחים החיוניים למאבק במשבר האקלים, היא יקרה ובזבזנית בקרקע, בכסף ובמשאבים, ומרוקנת את היישובים והערים הקיימות, במיוחד בפריפריה". עם זאת, יש לציין כי זנדברג לא טרחה להשתתף בהצבעה כלל.
שרת הפנים איילת שקד מסרה: "כחלק מהחלטתי לקדם עשרה יישובים חדשים בנגב, אישרנו היום שתי החלטות ממשלה סופיות בעניין הקמת היישוב ניצנה והעיר כסיף, שהן עוגן חשוב לקידום הפיתוח וההתיישבות בנגב. מדובר בצעד חשוב ומשמעותי שיעזור לנו להתמודד עם משבר הדיור מהחמורים שמדינת ישראל ידעה אי פעם. מעבר לכך שאני רואה בתפיסת אדמות מדינה בנגב ובהפרחת השממה ערך גדול".
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין: "העיר כסיף תהווה פתרון משמעותי למצוקת הדיור במגזר החרדי, ותאפשר לזוגות צעירים להקים קהילה חדשה בדרום הארץ מחד ולשמר את אורח החיים שאליו הורגלו מאידך. הקמת כ-2,200 יחידות דיור בניצנה תסייע לחיזוק ההתיישבות בנגב העמוק, שתבסס את הריבונות הישראלית בגבול מצרים".
עם זאת ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) התקומם על ההחלטה: "מי שרוצה לדאוג לחברה החרדית לא מבטל בגסות החלטה שהתקבלה בממשלות הקודמות להקים עיר חרדית בקריית גת מערב, ולא שודד מהחרדים את עשרות אלפי הדירות שתוכננו בה. הקמת כסיף אי שם בעתיד הרחוק לא תכסה בשום אופן על הפשע הנורא הזה. אנחנו חרדים, אבל לא מטומטמים".
בדומה לשרה זנדברג, גם בחברה להגנת הטבע לא אהבו את האישור שהתקבל הערב: "הקמת יישובים חדשים היא צעד שפוגע בסביבה, בטבע, בנוף, בשטחים הפתוחים, באזורי הפנאי והנופש של כלל הציבור ובחוסנם הכלכלי והחברתי של הישובים הקיימים במרחב. מכל הבחינות – הסביבתית, הנופית, החברתית והכלכלית - ישנה עדיפות ברורה וחד-משמעית לחיזוק ועיבוי יישובים קיימים על פני הקמת יישובים חדשים".