סגור
נתיבות

נתיבות עתרה לבג"ץ: שינוי מדיניות רמ"י יפגע ביישום הסכם הגג

לטענת העירייה, רשות מקרקעי ישראל לא העבירה מימון עבור 5,550 יחידות דיור שנבנו במסגרת הסכם הגג שעליו סוכם. הרשות: "לצערנו, האוצר דרש להוריד את התוספת של 30,000 שקל ליח"ד שהייתה נהוגה בשנה האחרונה"

עיריית נתיבות הגישה בשבוע שעבר עתירה למתן צו על תנאי נגד רמ"י (רשות מנהל מקרקעי ישראל) על אי העברת מימון עבור כ-5,550 יח"ד חדשות שניבנו במסגרת הסכם הגג. בעתירה נטען כי "סכומי הכסף הינם משמעותיים ביותר עבור עירייה כנתיבות המצויה בדירוג סוציו-אקונומי 3 וממוקמת במרחב עוטף עזה, אשר זקוקה לכל תוספת תקציבית אפשרית על מנת לקלוט עשרות אלפי תושבים חדשים במסגרת הסכם הגג". העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין רון צין ושלי לב שרמן, ממשרד ארנון, תדמור, לוי.
הסכם הגג של משרד האוצר ורמ"י עם העיר נתיבות, שנחתם בדצמבר 2017, כלל בנייה של 13,103 יח"ד, בהשקעה ממשלתית של כ-4.7 מיליארד שקל בתשתיות, מוסדות ציבור ושדרוג שכונות ותיקות. הסכם הגג מציב יעד אכלוס שעשוי להגדיל את אוכלוסיית העיר בכ-50,000 תושבים בתוך עשור ולהכפיל את מספר תושביה. יש להבהיר כי מאחר שהופעלה "תוספת שבס" (הקלה המאפשרת הקטנת שטח כל יח"ד והוספת יח"ד במסגרת השטח שהתפנה) מדובר על תוספת בפועל של כ-16,000 יח"ד.
סכומי הכסף שאותם תובעת עיריית נתיבות קשורים להחלטת מועצת רמ"י מחודש יוני 2022 להעביר תמריץ בסך 30,000 שקל ליח"ד למטרת עידוד בניית יח"ד חדשות, לא רק מתוקף הסכמי גג. התמריץ ניתן בשתי פעימות: מחצית מהסכום לצורך עידוד השיווק, והמחצית הנוספת לאחר מתן היתר בנייה בפועל. מהות המחלוקת בין נתיבות לרמ"י היא הדרישה להחלה של התמריץ על כל יחידות הדיור בהסכם הגג, ולכל הפחות ליח"ד בשכונות מעלות הנחל ורמות יורם, ששיווקן החל אחרי החלטת מועצת רמ"י.
לטענת העירייה: "העיר נמצאת בתנופת פיתוח שכמוה לא נראתה במדינת ישראל. חרף זאת, רמ"י, החתומה עם עיריית נתיבות על הסכם הגג, מפרה את מחויבותה החוקית לפעול על פי החלטות מועצת מקרקעי ישראל ואיננה מעבירה לנתיבות את המימון למוסדות ציבור על פי הוראת השעה".
כתב העתירה קובע כי "החלטת רמ"י להימנע מהעברת המימון האמור לעירייה נגועה בחוסר חוקיות משום שקובץ החלטות מועצת מקרקעי ישראל קובע תחולה ותנאים לקבלת המימון, בהם כאמור, עומדת העירייה. ורמ"י, הכפופה להחלטות המועצה, בוחרת לפעול בניגוד לאמור בהחלטות המועצה. על כן, מדובר בהחלטה הנגועה בחוסר חוקיות".
1 צפייה בגלריה
עו"ד רון צין
עו"ד רון צין
עו"ד רון צין
(צילום: ניקי וסטפהל)
עוד נכתב בעתירה, כי "רמ"י מפלה לרעה רשויות מקומיות במעמד סוציו-אקונומי נמוך אשר חרף הקשיים הניכרים, פעלו לשיווק יח"ד והוצאת היתרי בנייה בתנאי שוק מאתגרים ללא שיהוי, וזאת בהשוואה לרשויות מקומיות אחרות אשר בחרו "לשבת על הגדר", ולא אצה להם הדרך לפעול לשיווק ובניית יח"ד נוספות. כלומר הסרבן מקבל והצייתן סובל". והם מוסיפים: "אם המדינה אינה תומכת כלכלית ברשויות המקומיות הפועלות לשם כך ואינה מסייעת להן לממן את בניית מוסדות הציבור, הרי שבכך היא מתמרצת אותן "לחדול" מפעולות השיווק והבנייה, על מנת שלא למצוא עצמן מול שוקת שבורה. באופן זה, קבלת פרשנות רמ"י אף תוביל לפגיעה באינטרס הציבור, שהוא קידום מהיר של תוספת יח"ד לשוק הנדל"ן כאמצעי להתמודדות עם משבר הדיור".
מרמ"י נמסר כי "לא מדובר בעתירה אלא בהליך בירור סיכסוך. רמ"י עושה הכל כדי לסייע לרשויות המקומיות בכלל ובפרט לעיריית נתיבות. לצערנו, משרד האוצר דרש להוריד את התוספת של 30,000 שקל ליח"ד שהייתה נהוגה בשנה האחרונה".