סגור
העיתון הדיגיטלי
24.04.25
ECA_001_v5
התחדשות אתר כיכר אתרים ב תל אביב הדמיה 1
התחדשות אתר כיכר אתרים בת"א. הדמיה (הדמיה: סטודיו 84 וישר אדריכלים)
מרכז הנדל"ן

המחלוקת סביב פרויקט כיכר אתרים בת"א: שורת עררים עשויה לשנות את תוכנית הענק

מרכז הנדל"ן: לאחר שהתוכנית אושרה בנובמבר האחרון על ידי הוועדה המקומית – לאחר עיכובים של שנים – התקבלו שמונה בקשות לערר. בין מגישי העררים בעלי הקרקעות הכלולים בתוכנית וכן הנהלת מלון "הרודס", הגובל בשטחה. יו"ר הוועדה: "הבקשות מעלות סוגיות המצדיקות בחינה מעמיקה"

המחלוקת סביב פרויקט כיכר אתרים מסרבת לדעוך. לאחר שהתוכנית החדשה לכיכר אושרה בנובמבר האחרון על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, אישרה אתמול (ד') יו"ר ועדת הערר המחוזית של מחוז תל אביב, עו"ד מיכל הלברשטם דגני, סדרת בקשות להגשת ערר על ההחלטה. הבקשות הוגשו בהתאם לתיקון החקיקה שאושר לפני כשנתיים, לפיו הזכות להגשת ערר על החלטות של ועדות מקומיות עצמאיות אינה ניתנת באופן אוטומטי, ויש לקבל לשם כך את אישור יו"ר הוועדה.
בהחלטתה, שהגיעה לידי מרכז הנדל"ן, התייחסה הלברשטם דגני לשמונה בקשות שונות. אחת מהן הוגשה על ידי בעלי קרקע הכלולים בתוכנית, שטענו כי לא בוצע חישוב הולם של שטחי המבנים שבבעלותם. בעל נכס נוסף ברובע 3 טען כי התוכנית המופקדת אינה עולה בקנה אחד עם התוכנית הכוללנית תא/5000. נוסף לכך, אחת המבקשות העלתה טענות בנוגע לטבלאות האיחוד והחלוקה, שלדבריה "נעשו בניגוד לתקינה השמאית ולאמות המידה השמאיות המקובלות".

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

עמותת "לא למגדלים בכיכר אתרים" הצטרפה אף היא לעררים, בטענה כי "כיום כיכר אתרים מיועדת הן מבחינה רישומית והן דה-פקטו למטרות ציבוריות, ואילו השינוי המבוקש יגזול את השטח מהציבור". לטענתם, הפיכת חלק מהשטח לפרטי "מאפשרת את בניית המגדלים בקו הראשון לים עם ההשלכות השליליות על הסביבה תוך קיום מפגע נופי חמור לכל תושבי העיר". גם עמותת "אדם טבע ודין" הגישה בקשה דומה.
1 צפייה בגלריה
יו"ר ועדת הערר ב מחוז ת"א מיכל הלברשטם דגני על רקע שדה דב
יו"ר ועדת הערר ב מחוז ת"א מיכל הלברשטם דגני על רקע שדה דב
יו"ר ועדת הערר במחוז ת"א מיכל הלברשטם דגני על רקע שדה דב
(צילום: דוברות מטה התכנון הלאומי רמ"י)
בקשה נוספת הוגשה מטעם חברת "מלון פלאזה תל אביב", המנהלת את מלון "הרודס" הסמוך לכיכר מדרום. לטענת החברה, "התוכנית החדשה פוגעת קשות במלון וזאת בעיקר כתוצאה מהעובדה שהתוכנית החדשה מתירה הקמת מגדל ענק בסמיכות בלתי סבירה למבנה המלון. הקמת המגדל תגרום למבנה המלון הסתר נוף, פגיעה קשה בפרטיות ובהצללה".
"לאחר שעיינתי בבקשות ובמסמכים שצורפו אליהן אני סבורה כי הבקשות כולן מעלות שאלות בעלות חשיבות ציבורית אשר ראוי לבררן במסגרת הליך ערר", כתבה הלברשטם דגני בהחלטתה. עוד הוסיפה כי "טענות של בעלי זכויות בתוכנית מצדיקות מתן רשות ערר לאור טענותיהם בדבר פגמים שנפלו בטבלאות האיחוד והחלוקה ואשר עשויה להיות פגיעה ממשית בזכויותיהם הקנייניות וכן לאור טענותיהם כנגד התכנון המוצע במקרקעין בהם הם בעלי הזכויות".
בנוסף ציינה כי טענותיהם של חלק מהמבקשים "מצדיקות מתן זכות ערר בשל ההשפעה הציבורית המשמעותית של התוכנית, בשל מיקומה הייחודי והשינוי שהיא מייצרת ביחס לתוכניות המאושרות במקום. שינוי שהוא ללא ספק רגיש מבחינה נופית וסביבתית, לרבות התאמת התכנון המוצע לתכנית תא/5000, שאלה היורדת לשורשה של התוכנית".
עו"ד רונית אלפר, המייצגת חלק מבעלי הזכויות בקרקע שביקשו לערור, ברכה על ההחלטה ואמרה כי מדובר בהחלטה ראויה, שמכירה בחשיבותו של הדיון העקרוני ובצורך להעניק מקום לטענות הנוגעות לליבת התכנון. "רשות הערר אינה מובנת מאליה – והיא משקפת הכרה בכך שיש כאן שאלות מהותיות שיש לבחון באופן מקצועי ובלתי תלוי". עוד הוסיפה כי שלב זה בהליך הערר הוא משמעותי במיוחד, שכן הוא פותח את הדלת לבחינה עניינית של הזכויות של בעלי הקרקע – "תוך שמירה על עקרונות השקיפות, הצדק והאיזון התכנוני".

הכיכר תיהרס – השדרה תתחבר אל החוף

לאחר שנים של עיכובים והתמשכות הליכים במוסדות התכנון, אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב-יפו את התוכנית החדשה לכיכר אתרים בנובמבר האחרון. זאת, לאחר שקיבלה את ההתנגדויות לתוכנית המופקדת, הכוללת את הריסת כיכר אתרים הקיימת ומבנה מלון מרינה הסמוך לה, והקמת פארק חופי, שני מגדלים בגובה של עד 25 קומות, ומבנה נוסף בן 6.5 קומות שישמש למגורים ולמלונאות. חצי מהשטחים הבנויים ישמשו למגורים (כ-220 יחידות דיור) והחצי השני למלונאות (כ-300 חדרים).
התוכנית כוללת ביטול של שיקוע הכביש והקמת רחוב עירוני חדש בגובה הקרקע, שיאפשר מיתון תנועה, חיבור בין השדרה לחוף ואיחוי המרחב הציבורי. נוסף על כך תוקם כיכר עירונית חדשה בקצה השדרה, ממנה תתאפשר תצפית ישירה אל הים, פארק חופי נגיש בשיפוע מתון אל הטיילת, ומרפסות תצפית ציבוריות. חלק גדול מהשטחים הציבוריים יהיו בבעלות מלאה של עיריית תל אביב-יפו, והשאר יוצמדו לשימוש הציבור – כולל מעברים ושטחי שהייה פתוחים, כולם בתחזוקה עירונית.