סגור

למרות הצהרות שקד: המלצה להרחיב את יקנעם גם לכיוון עמק השלום

בפני הוועדה שמינה משרד הפנים עמדו 5 חלופות, ולבסוף המליצה להעביר כ-950 דונם בסמוך למושב אליקים וכן כ-640 דונם לכיוון עמק השלום; שקד תידרש להכריע בנושא למרות שהכריזה כי שטחי עמק השלום לא יועברו ליקנעם; מועצת מגידו: "החלטת הוועדה פוגעת בהתיישבות, בחקלאות, במרחב הכפרי ובתיירות"

מחאת התושבים וארגוני הסביבה להעברת חטיבת קרקע בשטח של כ-1,000 דונם בסמוך לעמק השלום עזרה רק חלקית. כך עולה מדו"ח ועדת הגבולות שמונתה על ידי משרד הפנים כדי להכריע בסוגיית הרחבת העיר יקנעם. כל החלופות שנבחנו הן להעברת שטחים מהמועצה אזורית מגידו לטובת העיר יקנעם.


המלצות הוועדה אמנם הפחיתו את היקף השטח ב-35%, אך הותירו בהמלצתם חטיבת קרקע שגם היא חלק מעמק השלום בהיקף של 643 דונם, שתעבור מתחם שיפוטה של המועצה האזורית מגידו לתחום שיפוטה של העיר יקנעם.

2 צפייה בגלריה
איילת שקד
איילת שקד
שרת הפנים איילת שקד
(צילום: לע"מ)

בהחלטת הוועדה לגבי קרקע זו נכתב, כי לאחר שהוועדה הגישה את המלצותיה הקודמות בחודש דצמבר 2020 נחשפה לעמדתם של ארגוני טבע וסביבה, תושבים מיקנעם וממועצת מגידו, ארגונים חברתיים ועוד, ולכן החליטה לעדכן את המלצותיה. "כנות עמדתם של התושבים ואחריותם לערכי טבע ונוף הדהדו בהחלטתה של הוועדה לקבל את האינטרסים בעמדת התושבים. בכך ממליצה הוועדה לצמצם את החלופה המקורית", לשון ההמלצה אשר הוסיפה, כי השטח שנגרע מהתוכנית מרחיק את התוואי של יקנעם מחוות עמק השלום ומתבניות הטבע העוטפות אותה.

לא ברור כיצד המלצות הוועדה מתיישבות עם הצהרות שקד

המלצות הוועדה הן עדיין לא סוף פסוק, והן הונחו כעת על שולחנם של מנכ"ל משרד הפנים ושל שרת הפנים איילת שקד אשר היא זו שתידרש להכריע בנושא. נזכיר, כי במהלך חודש פברואר לאחר ששקד סיירה בעמק השלום היא הצהירה כי שטחי עמק השלום – חטיבת קרקע בעלת ערכים נופיים ייחודיים לא תועבר ליקנעם, ולכן לא ברור כיצד המלצות הוועדה מתיישבות עם הצהרותיה של שקד. שקד כתבה לאחר הסיור, "זה אזור ייחודי ועלינו לשמור עליו. יש אפשרויות אחרות ונעבוד עליהן בזמן הקרוב, כאלה שיאפשרו גם ליקנעם לגדול וגם לא להרוס פנינת טבע יפיפייה כמו זו".
החלופה השנייה שנידונה היא שטח של כ-2,000 דונם בין המושבים אליקים ועין העמק. מתוך חטיבת קרקע זו החליטה הוועדה לקבל את הצעת משרד השיכון ולאשר העברת קרקע בשטח של כ-952 דונם אשר על פי הערכות ניתן יהיה לקדם עליהן בנייה של 2,000-3,000 יח"ד. הוועדה גם התייחסה לטענות המועצה האזורית מגידו והמושבים אליקים ועין העמק, ולפיהן הפקעת הקרקעות הללו מידן תפגע קשות בחקלאות, והציגה עמדה נגדית של משרד החקלאות לפיה ערכי החקלאות לא ייפגעו כתוצאה מהתפתחותה של העיר יקנעם בשטח זה. "לא מצאנו כי ישנן סיבות המונעות את פיתוח השטח מבחינה סביבתית", נכתב בהמלצות.
החלופה החמישית שהיא זו המועדפת על המועצה האזורית מגידו, היא חטיבת קרקע הסמוכה לצומת התשבי. כאמור, חלופה זו נפסלה על ידה בשל הערכה כי קיים קושי לפתח את הקרקע הכלואה בין מספר צירי תחבורה ולכן זמינותו לפיתוח למגורים נמוכה. בנוסף להמלצות אלה, הוועדה הותירה את המלצותיה לגבי שתי חטיבות קרקע נוספות וקטנות יותר (חלופות 3 ו-4), אשר גם הן צפויות לעבור ליקנעם, אך לגביהן אין מחלוקת בין הרשויות. מדובר בקרקע סמוכה לבית העלמין של מגידו (ליד אליקים) ולקרקע שהינה חלק מיער מגידו.

2 צפייה בגלריה
שטח שבין יקנעם לאליקים
שטח שבין יקנעם לאליקים
השטח שבין יקנעם לאליקים. מחלוקת על 1,600 דונם
(צילום: אלעד גרשגורן)

ראש המועצה האזורית מגידו הגיב להמלצת הוועדה הגאוגרפית לסיפוח שטחים ליקנעם עילית באזור אליקים ומצפון לעמק השלום ואמר, "החלטת הוועדה פוגעת בהתיישבות, בחקלאות, במרחב הכפרי ובתיירות. מדובר בהחלטה שלא מתיישבת עם ערכי הציונות ועם עמדתם של ראשי החקלאות וההתיישבות בישראל המייצגים את המושבים, הקיבוצים, השלטון האזורי, הקיבוץ הדתי והאיכרים, וביניהם - שי חג'ג', דובי אמיתי, עמית יפרח, אבשלום (אבו) וילן, ניר מאיר ושרה עברון.
"בפני הוועדה עמדו שתי חלופות אחרות: הראשונה היא ניצול עתודות גדולות מאוד של שטחי בנייה בתוך יקנעם עילית כולל ביצוע התחדשות עירונית והשנייה היא בנייה באיזור התשבי. שתיהן חלופות נכונות יותר שאינן גורמות נזק לישובים, לחקלאות ולטבע! המלצת הוןעדה ובחירתה היא בלתי מתקבלת, הזויה ומעידה על שיקול דעת פגום. אמשיך לפעול בכל כוחי, יחד עם מטה המאבק להצלת עמק השלום המורכב מתושבי מגידו ותושבי יקנעם עילית, כדי ששרת הפנים איילת שקד לא תאשר את ההמלצות הרעות של הוועדה הגאוגרפית. מועצה האזורית מגידו תמשיך להאבק בכל הדרכים ובנחישות גדולה עד שתרד מסדר היום האפשרות ההרסנית לפגיעה אנושה בישובים, בחקלאות ובטבע".
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "מי שאמורה לקבל או לא לקבל את המלצות הוועדה, היא השרה שקד, שרק לפני שבועות ספורים סיירה בשטח והודיעה באופן הברור ביותר, כי היא לא תאפשר כל פגיעה במרחב עמק השלום. אנחנו מצפים מהשרה שקד, לעמוד בהבטחתה ולהשאיר את מרחבי עמק השלום כשטחים פתוחים וטבעיים, שאינם מיועדים לבנייה. החברה להגנת הטבע תמשיך ותפעל בכל הכלים האמצעים והדרכים שברשותה, למען שמירה והגנה על שטחי מרחב עמק השלום ומרחב נחל השניים וקידום חלופות אחרות, שבהחלט קיימות, שאינן כרוכות בהרס הטבע והנוף".
ממשרד הפנים נמסר: "ועדת הגבולות יקנעם-מגידו סיימה את עבודתה והגישה המלצותיה למשרד הפנים. טרם התקבלה החלטה בנושא".