סוף עידן תמ"א 38? ב-18 ערים היא תוארך
סוף עידן תמ"א 38? ב-18 ערים היא תוארך
התוכנית הוותיקה לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה הסתיימה בראשית אוקטובר, אך הוחלט לאפשר לרשויות המעוניינות בכך להכין תוכנית חלופית עד 2026, ובינתיים יוארך תוקפה של תמ"א 38; מיהן הערים הרלוונטיות?
מבלי לשים לב, בשל רצף אירועי החודש האחרון והמלחמה שפרצה, תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה – תמ"א 38 - הסתיימה בראשית אוקטובר. עם זאת, עוד טרם סיומה, הוחלט לאפשר לרשויות המעוניינות בכך להכין תוכניות עירוניות המחליפות את תמ"א, ובהן יוארך תוקפה של תמ"א 38. את התוכניות בערים מקדמת עבורן הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אשר פועלת הן בהיבט הכלכלי של מימון התוכניות וכן בתכנון בפועל.
תוכניות עירוניות כאלה מקודמות כעת ב-18 רשויות מקומיות: נהריה, פתח תקווה, אשדוד, כפר סבא, ראשון לציון, קריית ביאליק, חיפה, רמלה, חדרה, רעננה, לוד, בת ים, אשקלון, באר שבע, רמת גן, בית שמש, יבנה ובני ברק.
ההחלטה על ביטול תמ"א 38 התקבלה בנובמבר 2019 על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה ונקבע כי היא תפקע באוקטובר 2022. מאוחר יותר החליטה המועצה להאריך את תוקף תמ"א 38 עד לאוקטובר 2023. על פי החלטתה, התנאי להארכת התמ"א מעבר לכך - עד לשנת 2026 - על למנת לאפשר פעילות רציפה של חיזוק בעיר, הוא הגשת תכנית חליפית לוועדה המחוזית עד לסוף ינואר 2024. עד למועד זה נדרשות הרשויות המקומיות להגיש את עמדתן.
כעת, בשל דחיית הבחירות ברשויות המקומיות לחודש ינואר 2024, נבחנת האפשרות לדחות את חלון הזמנים לקבלת עמדה במספר חודשים, עד לחודש מאי 2024.
על מנת לאפשר לערים המעוניינות להמשיך ולחזק מבנים גם ברמת המבנה הבודד הוחלט כי הרשות להתחדשות עירונית תסייע לרשויות להגיש תוכנית חלופית אשר בשונה מתמ"א 38 אשר קבעה חוקים אחידים לכלל הערים בארץ, תאפשר להתייחס לכל עיר בהתאם לתשתיות הקיימות ולמבנה העיר, כך שגם בהמשך ניתן יהיה לחזק מבנים בודדים.
נכון למועד זה, ב-12 מתוכן כבר הושלמה הגשת התוכנית לוועדה המחוזית, שהיא כאמור תנאי להארכת תוקף התמ"א בתחומי אותן רשויות. בשש רשויות מקומיות נוספות התכניות בשלבי הכנה מתקדמים, ויוגשו בחודשים הקרובים. לצד ערים אלה, קיימת כבר היום תוכנית עירונית מחליפת תמ"א 38 במספר ערים, בהן חולון, הרצליה, קריית מוצקין, תל אביב, רמת השרון וגבעתיים.
ביתר חלקי הארץ - בפריפריה - הרשות להתחדשות עירונית ממפה בימים אלה את הערים לאורך השבר הסורי-אפריקאי (כמו בית שאן, טבריה, צפת ועוד), ובאשקלון מקודמת תוכנית נפרדת בשל הצורך הדחוף בחיזוק המבנים בעיר. בערים אחרות ראשי הערים לא הביעו נכונות לייצר את החלופה, לאור זאת שבחלקן ניתן לבצע את מרבית ההתחדשות העירונית במסגרת מתחמי פינוי בינוי, שהיא החלופה המועדפת על ראשי הערים בכל מקרה.