פרשנותמינוי המנכ"ל החדש למינהל התכנון: היעד - אישור מהיר של בנייה למגורים
פרשנות
מינוי המנכ"ל החדש למינהל התכנון: היעד - אישור מהיר של בנייה למגורים
המינוי של רפי אלמליח הולם את השאיפה הברורה של איילת שקד לאשר כמה שיותר תוכניות בנייה למגורים בלי עיכובים מהסמכות התכנונית הגבוהה בארץ. בעבודתו ברמ"י נמדד אלמליח בכמות הדירות שקידם
הודעת משרד הפנים על הבחירה ברפי אלמליח, איש רשות מקרקעי ישראל (רמ”י) לתפקיד מנכ"ל מינהל התכנון הצליחה להפתיע רבים שהיו משוכנעים שמי שייבחר יהיה יוצא מינהל התכנון וימשיך את הדרך שהתוותה דלית זילבר. על רקע המחלוקת הלא סמויה בין רמ"י, מטה התכנון (משרד הפנים) ומינהל התכנון, יש למינוי החדש אמירה ברורה: היעד כעת הוא אישור מהיר של תוכניות בנייה למגורים. במילים אחרות, עוד יחידות דיור. מבחינתה של איילת שקד, שרת הפנים, אין כעת זמן להתלבטויות יתרות, הפרעות, או הסחות דעת.
אלמליח, בוגר לימודי תואר שני בתיכנון ערים באוניברסיטה העברית, עובד במינהל מקרקעי ישראל מאז 1996. מאז שנת 2012 הוא מכהן כמנהל אגף תכנון ופיתוח. אלמליח הקפיד לשמור לאורך השנים על פרופיל תקשורתי נמוך, אך תפקידו היה רב־משמעות. רמ"י, המקום שבו אלמליח צמח, היא יזם התכנון הגדול ביותר במדינת ישראל. במסגרת עבודתו אלמליח קידם תוכניות גדולות כמו מפרץ החדשנות במטרופולין חיפה, פינוי שדה דב ובסיסי הצבא בצריפין, תל השומר וסירקין והתכנון האסטרטגי לרמת הגולן. יש לזכור כי המדד להצלחת עבודתו של אלמליח כמתכנן ברמ"י היה כמות התוכניות, ובעיקר מספר יחידות הדיור בתוכניות שקידם ואושרו.
דורש לזרז
מכתב שאלמליח שלח לדלית זילבר, המנכ"לית היוצאת של מינהל התכנון, מלמד היטב שהוא מבין את חולשות מינהל התכנון. כך כתב במכתב שנשלח בחודש יולי 2021: "מחיתוך מצב שנערך עולה כי קיים מספר לא מועט של תוכניות ביוזמת רמ"י אשר ממתינות לקידום מוסדות התכנון". אלמליח דרש לזרז את הגורמים הרלוונטיים בוועדות התכנון, "כדי למזער את העיכוב שנוצר בלוחות הזמנים לקידומן". המכתב מונה שורה ארוכה של תוכניות ביוזמת רמ"י, ואת הסיבות שבעטיין הן תקועות: ועדות ערר מחוזיות אטיות, עיכוב במועדי דיון בהתנגדויות בוועדות המחוזיות, תפוקות דלות של הוועדות המחוזיות, החלטות שגויות שמקשות על מימוש תוכניות ועוד.
ההישג הגדול ביותר של זילבר בתקופת כהונתה כמנכ"לית מינהל התכנון הוא קידום השיח על איכות התכנון. זילבר השכילה להבין שתמ"א 38 גורמת נזק אורבני והביאה לביטולה, חידדה את ההבנה שהתחדשות מתחמית עדיפה על בניינית, קידמה את תקן הבנייה הירוקה, את תוכניות המטרו, את תמ"א 1, צופפה את תמ"א 35, ריסנה את תוכנית המעגנות ועוד ועוד.
החשש הוא שאלמליח, שנמדד עד היום רק לפי כמויות, לא יהיה מסוגל לעשות את המטמורפוזה הנדרשת. בסופו של יום, ולא נראה ששרת הפנים, הבולדוזרית, רואה את הדברים כך, צריך שיהיה נעים לחיות פה. ברור שיש צורך בתוכניות שיגדילו את היצע המגורים, אבל צריך גם תכנון איכותי, שטחים פתוחים, חקלאות וטבע. וצריך גם תחבורה ציבורית ושבילי אופניים, עצים ותיקים ושימור מבנים וגם שיתוף ציבור. כל הדברים הקטנים האלה, שנתפסים אצל אנשי רמ"י (והפוליטיקאים) כמכשול.
רוח התקופה
ביום שלישי פורסמו שמות של שלושה מועמדים שעליהם המליצה ועדת האיתור, ובתוך פחות מ־24 שעות נחשף המועמד הנבחר. המועמדים היו ורד סלומון ממן, האדריכלית הראשית של משרד הבינוי והשיכון; שירה ברנד, משפטנית ומתכננת, לשעבר יו”ר ועדה מחוזית מרכז וכיום סגנית ראש מטה התכנון הלאומי; ורפי אלמליח, ראש אגף תכנון ברשות מקרקעי ישראל.
תמהיל המועמדים שהוצג שלשום היה מעניין: נציגה למטה התכנון הלאומי, נציגה למשרד הבינוי והשיכון ונציג לרמ”י. הבחירה במועמדים לימדה היטב על רוח הזמן — בחירה באנשים שצמחו במערכת, אנשי עשייה ותיקים ונאמנים, עם רקע אקדמי מצומצם ובלי התנסות בעבודה במגזר הפרטי.