עיריית פתח תקוה תובעת את דן ב-60 מיליון שקל: "לא שילמה עבור השימוש בקרקע"
עיריית פתח תקוה תובעת את דן ב-60 מיליון שקל: "לא שילמה עבור השימוש בקרקע"
לטענת העירייה, מאז 2006 חברת האוטובוסים לא שילמה דמי שימוש עבור הקרקע העירונית שעליה הפעילה תחנה מרכזית ומסופי אוטובוסים
עיריית פתח תקוה הגישה הבוקר (ב') תביעה בסך 60 מיליון שקל נגד חברת דן, בטענה לאי תשלום דמי שימוש שעשתה חברת האוטובוסים כשהפעילה תחנה מרכזית ומסופי אוטובוסים על שלוש חטיבות קרקע בבעלות העירייה.
בתביעה שהוגשה באמצעות עו"ד יחזקאל ריינהרץ ממשרד פריש, שפרבר, ריינהרץ, נטען כי מזה עשרות שנים משתמשת חברת דן בקרקעות עירוניות ומתפעלת בהן תחנה מרכזית ומסופי אוטובוסים סמוך לבית החולים שניידר ולבית החולים בית רבקה, מבלי לשלם דמי שימוש.
משנת 1958 משכירה עיריית פתח תקוה לדן את הקרקע שעליה פועלת התחנה המרכזית, כאשר על פי ההסכם בכל חמש שנים מתחדש הסכם השכירות על בסיס שמאות מעודכנת. עד שנת 2003 שילמה חברת דן דמי שכירות בהתאם להסכמים שנחתמו בין הצדדים במהלך השנים. החל משנת 2003 לא חודשו הסכמי השכירות ודן הפסיקה לשלם דמי שימוש, על כן הגישה עיריית פתח תקוה בשנת 2006 תביעה כנגד דן לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בעוד דן הגישה תביעה שכנגד.
בית המשפט קיבל את התביעה הכספית של עיריית פתח תקוה כמעט במלואה, ודחה את התביעה שכנגד שהגישה דן, וקבע כי על דן לשלם לעירייה דמי שימוש. לאור פסק הדין הגישה בשנת 2006 עיריית פתח תקוה תביעה כספית לתשלום דמי שימוש, במסגרתה הוחלט כי דן תשלם לעירייה 1.2 מיליון שקל בגין השימוש בקרקע שעליה הופעלה התחנה המרכזית בפתח תקווה בשנים 2003-2006.
דן שילמה את הסכום, אך בין הצדדים לא הושגה הסכמה לגבי דמי השימוש שאמורים להיות משולמים משנת 2006 ואילך, גם בגין מסופי האוטובוסים הסמוכים לבית החולים שניידר, ובית החולים בית רבקה. לטענת העירייה, דן המשיכה לפעול מאז 2003 ללא הסכם שכירות מחודש, ולאורך השנים התקיימו מגעים רבים וארוכים בין הצדדים, כאשר עיריית פתח תקוה טוענת בתביעה כי לאורך כל המגעים לא הייתה מחלוקת בין הצדדים בדבר חובתה של דן לשלם לעירייה דמי שימוש ראויים, והוויכוח נסב אך ורק בשאלת גובה דמי השימוש.
על פי התביעה, הצדדים דנו במחלוקת, וקיימו פגישות בין בכירים בדן לבין בכירים בעירייה. בשנת 2011 שילמה דן 5.1 מיליון שקל עבור דמי שימוש עתידיים שעל פי חישוביה מיועדים למשך 6.5 שנים. סכום שלטענת העירייה אינו משקף דמי שכירות ראויים בגין השימוש בתקופה המדוברת. בשנתיים האחרונות הסכימו הצדדים כי שמאי מוסכם יקבע מה גובה דמי השימוש, אולם בתביעה טוענת העירייה, כי דן סירבה לקבל את המלצתו של השמאי. על כן טוענת העירייה כי פנתה לשמאי המקרקעין רמי לבנה שהעריך את דמי השימוש המגיעים לעירייה בסך של 89 מיליון שקל. 86 מיליון מתוכם עבור השימוש בקרקע שעליה פועלת התחנה המרכזית, 370 אלף שקל עבור הקרקע שעליה פועל מסוף האוטובוסים ליד בית חולים שניידר, ו-2.2 מיליון שקל עבור הקרקע עליה פועל מסוף האוטובוסים ליד בית חולים בית רבקה. בניכוי התשלום בסך 5.1 מיליון ששילמה דן, טוענת העירייה כי על החברה לשלם לה סף של 83 מיליון שקל. העירייה טענה כי העמידה את התביעה על סך 60 מיליון שקל לצורכי אגרה.
עו"ד ריינהרץ המייצג את עיריית פתח תקווה מסר כי "התביעה עוסקת בהתנהלות לא ראויה באופן קיצוני של חברת דן, שהינה חברה בעלת אופי ציבורי מובהק, ואשר משתמשת בקרקעות של עיריית פתח תקווה שנים ארוכות ללא ששילמה על כך. העירייה קיימה תקופה ארוכה מו"מ עם דן במטרה להימנע מהצורך בנקיטת הליכים משפטיים, אולם התנהלותה של דן לא הותירה לעירייה כל ברירה אלא להגיש את התביעה כנגדה. יש להצר על דרך התנהלות זו של חברה ותיקה וגדולה כמו דן, אולם כנראה שרק הכרעה של בית משפט תגרום לה לפעול כפי שכל גוף סביר וראוי היה נוהג."
עוד מזכירה העירייה בתביעה כי בשנת 2015 הגישה תביעת פינוי נגד דן, בשל רצונה לממש בנייה של תחנה מרכזית חדשה וקומפלקס משרדים על הקרקע בבעלותה, כאשר בשנת 2017 ניתן פסק דין המורה לדן לפנות את הקרקע, אך עד היום לא פינתה החברה את המקום.
אין זו הפעם הראשונה שהפעילות של חברת דן על קרקעות בעיר פתח תקוה, מובילה להליכים משפטיים. בשנת 2013 הרשיע בית המשפט את עו"ד סיני גלבוע שכיהן בעבר כסגן ראש העיר ומ"מ יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר בעבירה של הפרת אמונים, כאשר ייצג את האינטרסים של חברת דן, בנוגע לקידום פרויקט בנייה על קרקע בבעלות החברה בעיר, בזמן שהתוכנית קודמה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה.