"השחקנים החוץ-בנקאיים במשכנתאות לא מתחרים בבנקים"
"השחקנים החוץ-בנקאיים במשכנתאות לא מתחרים בבנקים"
רשות התחרות פרסמה את הדוח הסופי שלה בנושא שוק המשכנתאות. ברשות מעריכים שהשוק החוץ-בנקאי לא יהווה בקרוב אלטרנטיבה משמעותית לבנקים בתחום זה בשל חסמי הכניסה לתחום, ולכן ממקדים את המלצותיהם בשיפור יכולת ההשוואה בין ההצעות
הפעילות של השוק החוץ-בנקאי בתחום המשכנתאות מוגבלת מאוד, מכיוון שחסמי הכניסה גבוהים. כך מעריכה רשות התחרות בדוח הסופי בנושא שוק המשכנתאות בישראל. לפני מספר חודשים פורסמה טיוטת הדוח, והיום (ה') פורסם הדוח הסופי.
ההבדל המרכזי בין טיוטת הדוח לדוח הסופי, הוא שנוספה התייחסות לפעילות השוק החוץ-בנקאי בתחום זה. "היקף הפעילות הישיר של שחקנים חוץ-בנקאיים בשוק המשכנתאות הוא מצומצם ביותר ומהווה להבנתנו חלק קטן מכלל הפעילות בתחום", כותבים ברשות התחרות.
הם מציינים כי קיים פוטנציאל לשחקנים שכאלה כגון משקיעים מוסדיים או גופי אשראי חוץ-בנקאי, אולם בפועל רק חלק קטן מהם פעיל בשוק, וגם אלו שפעילים מתמקדים בתחומים בהם הריבית גבוהה יחסית.
"השחקנים החוץ-בנקאיים אינם מתחרים עם הבנקים על העמדת משכנתא במקטע הליבה, כלומר במשכנתא ללווים שעומדים בתנאי החיתום הבנקאי", נכתב בדוח. כלומר הגופים החוץ-בנקאיים פעילים בתחומי נישה כגון משכנתא הפוכה, או במשכנתאות ללקוחות המסורבים בבנקים (שם ניתן לגבות ריבית גבוהה יותר).
ברשות התחרות מציינים כי הסיבה לכך היא חסמי כניסה הקיימים בשוק המשכנתאות. בין החסמים מציינים ברשות התחרות את הפער בעלויות הגיוס: לבנקים מקורות זולים ובראשם פקדונות באמצעותם הם מעניקים את ההלוואות, כך שהם יכולים להרשות לעצמם להציע ריבית נמוכה בגין ההלוואות, ועדיין לשמור על רווחיות טובה מהפעילות. לעומת זאת, מקורות הגיוס של הגופים החוץ-בנקאיים יקרים יותר, מה שמשפיע על הריבית שהם מציעים על הלוואותיהם.
חסם נוסף שברשות התחרות מציינים הוא מערך הסניפים שקיים בבנקים ולרוב לא קיים בגופים החוץ-בנקאיים: "מערך המשכנתאות הבנקאי עושה שימוש במערכת הסניפים הקיימת של הבנק. מדובר בשירות נוסף המוצע בסניף בו ניתן מגוון שירותים שונים ללקוחות. לעומת זאת, למרבית הגופים החוץ-בנקאיים אין תשתית סניפית בה יכולים לעשות שימוש. המשמעות היא שכניסה לשוק או התרחבות עשויה להיות כרוכה בעלות הקמת סניפים, כאשר פוטנציאל ההכנסות מהפעילות בסניפים נמוך משמעותית לעומת הבנקים". ברשות מעריכים שגם לבנק חדש חסמי הכניסה גבוהים למדי, ולכן להערכתם הסיכוי שייכנסו שחקנים חדשים עם פעילות משמעותית בשוק הוא נמוך.
המלצות הדוח הסופי של הרשות דומות למדי לאלו של טיוטת הדוח. ברשות ממליצים להקל על תהליך השוואת המחירים וההצעות מהבנקים, כך שתהליך האישור העקרוני מהבנק יהיה מקוון, מה שידרבן את הלווים לבחון מספר הצעות.
בנוסף, היות והמשכנתא היא מוצר מורכב - בעל מספר מסלולים, מה שעלול להקשות על ההשוואה בין ההצעות, הרשות ממליצה לקדם מספר מוצרי בסיס בתמהיל זהה, מה שיקל על ההשוואה. יחד עם זאת, ברשות מדגישים כי אין הכוונה לבטל את מגוון המוצרים הקיים בשוק, ולדבריהם מקיימים שיחות עם הפיקוח על הבנקים כיצד לקדם את הצעד הזה שיאפשר השוואה מדויקת בין ההצעות מחד, ולא יבטל את מגוון המוצרים מאידך.