סגור
בתי מלון ב אילת
בתי מלון באילת. משרד התיירות: "נמנעה פגיעה במתפרנסים מענף התיירות" (צילום: יאיר שגיא)

המקל והגזר: בלחץ משרד התיירות הוסרו מחוק ההסדרים סעיפים מקלים על בעלי המלונות

בלחץ משרד התיירות הוסרו מחוק ההסדרים הסעיפים המעודדים הקמת מלונות, ונשארו רק הסעיפים המכבידים על תיירים

לפני שלושה שבועות וחצי נחשפה ב"כלכליסט" טיוטת חוק ההסדרים. בטיוטה, היה פרק שלם שנקרא "הגברת היעילות המשקית בענף התיירות" וזו הכילה שבעה סעיפים. שלושת הראשונים התייחסו לסוגיות מיסוי הקשורות לתחום התיירות, וביניהם ביטול הפטור ממע"מ שנהנים ממנו כיום תיירים ויצירת מנגנון גבייה שיאפשר למסות דירות נופש (Airbnb). ארבעת הסעיפים הנוספים אוגדו תחת הכותרת "הקלה בהליכי תכנון והקצאת מקרקעין בהקמת בתי מלון", ואלו נועדו להקל על הבירוקרטיה הסבוכה שאיתה יזמים צריכים להתמודד כאשר הם מבקשים להקים מלון בישראל.
שני חלקי הרפורמה בתחום התיירות השלימו במידה מסוימת אחד את השני, כאשר הראשון היווה מעין "מקל" על התעשייה ואילו השני היה "גזר". הצעד הראשון צפוי היה לפגוע בביקוש לתיירות נכנסת בישראל בטווח הקצר ולהוביל לעליית מחירי הלינה במלונות לתיירים שמגיעים לישראל. החלק השני היה אמור לפתור את הבעיה הזו בטווח הארוך על ידי הסרת חסמים שיובילו להגדלת היצע המלונות בישראל – צעד שאמור להוזיל את מחירי הלינה לכלל הנופשים. עם זאת, בטיוטה הרשמית שהפיץ משרד האוצר להערות הציבור בשבוע שעבר החלק השני נמחק כליל – וכך נלקח הגזר מהרפורמה בתעשיית התיירות ונותר רק המקל.
באוצר טוענים כי הסיבה לכך שהחלק שעוסק בהגדלת היצע המלונות והקלת הבירוקרטיה נמחק מהטיוטה היא התנגדות של משרד התיירות עצמו, וגורמים בתעשיית התיירות ששוחחו עם "כלכליסט" טענו כי הסיבה לכך היא שמשרד התיירות מעוניין להשאיר אצלו את השליטה בתחום.
כאמור, טיוטת החוק ביקשה לצמצם את ההליך הבירוקרטי הנדרש לטובת הקמה של מלון. בדברי ההסבר נכתב כי "במסגרת הליך להקמת מלון בישראל נדרש לרוב היזם לקבל 4 אישורים שונים ממשרד התיירות, הניתנים במועדים שונים על ידי גורמים שונים במשרד התיירות". לפי האוצר, אין "הצדקה איתנה" בשלושה מהאישורים הללו, וניתן להסתפק רק ברביעי שכולל בתוכו בקשה מצד היזם למימון ציבורי לטובת הקמת המלון.
במסגרת הצעת החוק ביקשו באוצר גם להקל על יזמים ליצור מתחמים משולבים של מלונאות וייעוד מסחרי נוסף, וזאת כדי להגביר את הכדאיות הכלכלית של היזמים. גם במקרה הזה ההצעה ביקשה להגביל את היכולת של משרד התיירות להתנגד לתוכניות כאלו, כמו גם להגביל את היכולת של המשרד להתנגד לתכנון של מתחמי תיירות שאינם תואמים את תוכנית המתאר הארצית למלונאות תמ"א 12 שלא עודכנה מ-2010.
ממשרד התיירות נמסר: "הסעיפים שהוסרו אינם עולים בקנה אחד עם העבודה המקצועית שנעשית במשרד, והיו עלולים לרוקן מתוכן את המומחיות והניסיון שנצבר בנושא. בהסרת סעיפים אלו נמנעה פגיעה בתעשיית התיירות ובמתפרנסים ממנה".