פרשנותמחיר ההלוואות רק יילך ויתייקר עם העלאות הריבית
פרשנות
מחיר ההלוואות רק יילך ויתייקר עם העלאות הריבית
שיאי המשכנתאות מלמדים דבר אחד ברור - עם ישראל סבור שהדרך הטובה ביותר להתגונן מפני האינפלציה שבפתח היא דווקא ריצה לשוק הדיור
היקף המשכנתאות במרץ זינק ב־19.6% והגיע לשיא כל הזמנים של 13.4 מיליארד שקל, אבל הזינוק איננו רק בהיקף המשכנתאות, אלא גם במספרן שהגיע כמעט ל־14 אלף, זינוק של למעלה מ־15%.
שיאי המשכנתאות מלמדים דבר אחד ברור - עם ישראל סבור שהדרך הטובה ביותר להתגונן מפני האינפלציה שבפתח היא דווקא ריצה לשוק הדיור. העלאות הריבית הצפויות של הבנק המרכזי וההכרזות של הממשלה על הגדלת היצע לא הצליחו לשנות את התפיסה הישראלית המקובלת, לפיה בטווח הארוך קצב הילודה הגבוה בארץ וחדלות האישים של הממשלה ינצחו.
צריך לזכור, כי חלק מרכזי מתוכניות הממשלה לשוק הדיור, הוא תוכניות "מחיר למשתכן" ודומותיהן. תוכניות אלו נועדו לנהל את הביקושים בשוק הדיור, ולהביא לכך שהצעירים ישבו על הגדר. אלא שכעת האזרחים האלה, עם ההון העצמי המועט שלהם, ששמור לדירה המיוחלת ולא מושקע בשוק ההון - חשים את לחץ האינפלציה ותוהים אם ההמתנה עם סכומי מזומן גבוהים עלולה לעלות להם ביוקר.
עם זאת, הגידול החד ביותר במשכנתאות חל דווקא בדירות היקרות - זינוק של 28% בדירות בשווי של יותר מ־5 מיליון שקל, וגידול של כ־29% בדירות בשווי 3־5 מיליון שקל. עובדה זו עשויה ללמד כי הנהירה לנדל"ן כהגנה מפני אינפלציה היא מנת חלקם של כולם, גם של השכבות החזקות ביותר באוכלוסיה, שיש להן נגישות למכשירי השקעה אחרים.
בנק ישראל חוזר ואומר כל העת, ובצדק, כי תיק המשכנתאות של הציבור יציב מאוד מבחינה פיננסית. אך קורה שינוי איטי במגמה הזו. ישנו גידול עקבי בנטילת משכנתאות בשיעורי מימון גבוהים ובשיעור גבוה מההכנסה של הלווים. וזאת, עוד לפני שמביאים בחשבון את הגידול בתשלומי המשכנתא החודשיים, שיילכו ויגדלו בעקבות האינפלציה והעלאות הריבית.