סגור
יגאל דמרי מרץ 2021
יגאל דמרי. "בגלל המחסור בעובדים, שכר יומי של עובד זר מגיע ל־1,500 שקל" (צילום: עמית שעל)

המלחמה על הבית
"אם נחסל את חמאס נראה פריחה מטורפת בדרום"

יגאל דמרי, שהחברה בשליטתו מזוהה עם בנייה בדרום, אופטימי לגבי שוק הדיור וצופה עלייה בביקושים. "צפינו את מה שקרה עם הפלסטינים והתמקדנו בעובדים זרים. 90% מהעובדים בפרויקטים שלנו הם זרים, ולכן הפעילות כמעט לא נפגעה"

"לאור מה שקורה היום, שוק הנדל"ן בישראל יתחיל לשגשג – וישגשג מאוד", כך אמר יגאל דמרי, בעל השליטה (64%) והמנכ"ל של י.ח. דמרי, בשיחה למשקיעים שהתקיימה השבוע. כמו כל חברות הנדל"ן למגורים בישראל, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2023 גם דמרי חוותה ירידה חדה במספר יחידות הדיור שנמכרו בתקופה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה דמרי מכרה 542 יחידות דיור בלבד, ירידה של 48% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מ־1 באוקטובר ועד השבוע ירדו המכירות של דירות חדשות ב־20%.
נורית טואיטו, המשנה למנכ"ל, הסבירה שהירידה החדה שנרשמה עם פרוץ המלחמה חלפה בנובמבר. "מ־1 באוקטובר עד 29 בנובמבר מכרנו 45 יחידות. באוקטובר, שבאמת היה חודש שכמעט אף אחד לא מכר בו, מכרנו 9 דירות, ובנובמבר את היתרה. יחסית לשוק זה נתון טוב. יחסית למה שהחברה אמורה להציג בתקופה רגילה, כמובן שצריך להיות יותר טוב", אמרה.
דמרי, שמשרדיה נמצאים בנתיבות, מזוהה עם בנייה בדרום הארץ. יגאל דמרי מגלה אופטימיות לגבי שוק הדיור בישראל ובמיוחד בפריפריה: "אני מסתכל על אזור אשדוד, באר שבע, אשקלון, אופקים, נתיבות ודימונה. אם באמת נצליח לחסל את חמאס, נראה פריחה מטורפת בכל אזור הדרום. בכל מקרה, המצב שיהיה אחרי המלחמה יהיה הרבה יותר טוב ממה שהיה עד היום. אם הנגב התחיל לפרוח בלי כל קשר למלחמה, אז אחרי המלחמה נראה אותו פורץ קדימה. מבחינת יכולת הקנייה של זוג צעיר ומשפרי דיור ומבחינת הטבות מס, הם אולי יעדיפו להגיע לפריפריה. יש היום תשתיות של רכבת, עבודה, מפעלים, אז אין סיבה שהאזור שלנו לא ימשיך להתפתח ושאנשים לא ירצו להגיע. באופקים מכרנו כ־15 דירות מתחילת המלחמה. אני מאמין בפריפריה שלנו".
דמרי העריך שלנוכח הצפי לעלייה בביקוש לדירות, גם בזכות גל עלייה שצפוי בעקבות גילויי האנטישמיות בעולם וגם לנוכח התחזית לירידה בגובה הריבית, החברה תידרש להגדיל את כמות הדירות שהיא בונה. "במלחמה היתה האטה, אבל אנחנו רואים שהשוק מתחיל להיפתח לאט לאט", אמר. "להערכתי, בטווח של חצי שנה עד שנה, הביקושים יעלו אבל ההיצע יהיה יותר נמוך. הריבית תתחיל לרדת, וברגע שתהיה קצת יציבות, השוק יחזור לעצמו".
אחת הבעיות שיזמי הנדל"ן נדרשים להתמודד איתה בשל המלחמה היא זמינות כוח האדם והעלויות של העובדים. "למרבה המזל, בשנים האחרונות צפינו את כל מה שקורה עם הפלסטינים והשתדלנו להתמקד בעובדים זרים. 90% מאלה שעובדים בפרויקטים שלנו הם זרים, ולכן הפעילות בחברה חזרה לרמה של 90%-80%. יש בעיה עם עובדים בתחומי החשמל, האינסטלציה והאלומיניום, ואני מקווה שהמדינה תתעשת ותאפשר גם שם עובדים זרים".
ביחס לעלויות של העובדים, אמר דמרי: "בהרבה חברות העובדים הזרים עוברים ממקום למקום כי מציעים להם יותר שכר. בגלל המחסור בעובדים הגענו למצב ששכר של עובד זר הוא 1,500-1,300 שקל ליום, במקום 700-600 שקל לפני המלחמה. אצלנו לא רואים את הבעיה, אולי בשוליים".
ביחס לשוק האשראי דמרי משדר עסקים כרגיל: "לא נתקלנו בהקשחת תנאים מהבנקים. להפך, הבנקים היו לצדנו בכל התקופה של המלחמה. שאלו מה צריך. הם איתנו לגמרי בעניין הזה".
האופטימיות של דמרי לא מסתכמת במילים בלבד, והיא באה לידי ביטוי גם בכך שיגאל דמרי רכש מניות של החברה שבשליטתו במהלך המסחר בבורסה באוקטובר. הוא רכש באופן אישי גם מניות של חברת הנדל"ן חנן מור שנקלעה לחובות, והגיע להחזקה של 5.03%. "ההשקעה בחנן מור היא ברמה האישית. ניסיתי לעזור לו. הוא היה בתקופה לא קלה. אני מאמין שהחברה תצא מזה".