לקראת התמתנות? ירידה של כ-28% בהיקף המשכנתאות שנלקחו באפריל
לקראת התמתנות? ירידה של כ-28% בהיקף המשכנתאות שנלקחו באפריל
זאת לעומת חודש מרץ, כך על פי נתוני בנק ישראל. את הירידה ניתן לייחס לעלייה בריבית ולחג הפסח שחל בחודש זה. למרות הירידה החודשית, היקף המשכנתאות שנלקחו במהלך החודש גבוה יחסית ומדובר בעלייה של 26% לעומת התקופה המקבילה אשתקד
ירידה של כ-28% בהיקף המשכנתאות שנלקחו במהלך חודש אפריל לעומת החודש הקודם, כך עולה מנתוני בנק ישראל המתפרסמים היום (א'). בסך הכל היקף המשכנתאות במהלך החודש הסתכם ב-10.48 מיליארד שקל. למרות הירידה החודשית, היקף המשכנתאות שנלקחו במהלך החודש גבוה יחסית, ומדובר בעלייה של 26% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מאז תחילת השנה נלקחו משכנתאות בהיקף של 45.1 מיליארד שקל, עלייה של 47% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
את הירידה ניתן לייחס להעלאת הריבית באפריל על ידי בנק ישראל (ב-0.25% ל-0.35%), שהיתה הראשונה מאז נובמבר 2018, ולעובדה שבמהלך אפריל חל חג הפסח. תופעה דומה, אם כי בעוצמה נמוכה יותר, נרשמה גם בשנה שעברה לאחר שהיקף המשכנתאות בין אפריל למרץ ירד ב-3.6%. השפעה מהותית יותר של העלאת הריבית, במידה שתהיה כזו, תבוא לידי ביטוי ככל הנראה בחודש הבא. יש לציין כי בשבוע שעבר פורסמו נתונים על ידי אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר ועל ידי הלמ"ס לפיהם לאחרונה נרשמה התקררות מסוימת ברכישת דירות.
מהנתונים שפרסם בנק ישראל עולה כי שיעור ההלוואות הצמודות למדד עומד על 25.7% מכלל ההלוואות שנלקחו בחודש אפריל, ושיעור ההלוואות הלא צמודות למדד עומד על 74.3%, זהה לחודש הקודם. שיעור ההלוואות שאינן צמודות למדד ממשיך להיות גבוה, ומשמר את מגמת העלייה בשיעור ההלוואות במסלול זה מתחילת 2020 על רקע העלייה במדד המחירים לצרכן.
היקף המשכנתאות במסלול הצמוד מדד הסתכם ב-2.64 מיליארד שקל, כאשר 64% מתוכם בריבית משתנה. הריבית הממוצעת במסלול הצמוד מדד עומדת על 2.2%, בדומה לחודש שעבר, ותקופת פירעון המשכנתא ירדה בחודש אחד, ונכון לאפריל היא עומדת על 25 שנה. במסלול שאינו צמוד מדד היקף המשכנתאות עומד על 7.78 מיליארד, 57% מהם בריבית משתנה. שיעור ההלוואות הצמודות לפריים ממשיך להיות גבוה, ועומד על כ-52% מכלל ההלוואות במסלול הלא צמוד מדד, מדובר על עלייה של שתי נקודות האחוז לעומת החודש הקודם, מה שמצביע על כך שהשפעה של העלאת הריבית על ידי בנק ישראל עדיין לא באה לידי ביטוי בחודש הנוכחי. תקופת הפירעון של המשכנתא במסלול הלא צמוד מדד ממשיך לעלות ועומדת על 23.4 שנה, עלייה של חודשיים לעומת החודש הקודם.
מהתאחדות יועצי המשכנתאות נמסר: "מסלול הפריים הוא עדיין המשתלם ביותר למרות העליות, וזאת בשל העלייה המשמעותית במסלולים האחרים. העלייה בריבית היא רוחבית, אולם למרות הסיכון במדד, אין ירידה בהלוואות הצמודות בגלל התמחור הגבוה של המסלול הלא צמוד. בסופו של דבר כיום ההחזר ההתחלתי למשכנתא גבוה משמעותית ממה שהיה עד כה, ולכן ישנה ירידה בעסקאות".