בלעדיאחרי הרצליה: גם כפר סבא תבנה דיור באזור תעשייה
בלעדי
אחרי הרצליה: גם כפר סבא תבנה דיור באזור תעשייה
הוועדה המחוזית מרכז תדון בשבוע הבא בתוכנית שתהפוך את אזור התעשייה הישן והמוזנח של כפר סבא לרובע עירוני פעיל בכל שעות היממה. המתחם, בשטח 630 דונם, צפוי לכלול הייטק, משרדים, מבני מסחר ופנאי ו־1,360 דירות קטנות
אזור התעשייה הישן והמוזנח של כפר סבא בדרך להפוך לרובע עירוני פעיל בכל שעות היממה, עם הכנסת שימושים שלא היו בו בעבר - כך עולה מתוכנית ההתחדשות למקום שבו תדון בשבוע הבא הוועדה המחוזית מרכז.
אזור התעשייה, הממוקם לא רחוק מקניון G, משתרע על 631 דונם, והתוכנית היא להכניס אליו משרדים, תעשייה עתירת ידע, מבני מסחר ופנאי, אבל גם 1,360 דירות קטנות שייבנו בדפנות הפונות לפארק המוביל ממזרח ופארק כפר סבא ממערב.
דברי ההסבר להוראות התוכנית ממחישים היטב את הציפיות של עיריית כפר סבא, מגישת התוכנית, מהמתחם: "פארק התעסוקה המוביל עתיד להיות אחד ממוקדי התעסוקה הגדולים בשרון. מטרת התוכנית היא להפוך את האזור לשער המזרחי החדש של העיר ולאחד מאזורי התעסוקה המובילים בארץ, וזאת באמצעות התחדשות אזור התעשייה הישן והפיכתו לרובע עירוני פעיל לכל אורך שעות היממה".
המנגנון של העירייה לקדם התחדשות של המבנים הישנים הוא זכויות בנייה נרחבות בטווח שבין 300% ל־780%, בהתאם לגודל המגרש ולקרבה לתוואי המטרו המתוכנן. גובה הבנייה באזור התעשייה ישתנה, וממבנים בגובה ממוצע של שתי קומות תאפשר התוכנית בניית מגדלים בגובה של עד 30 קומות. אזור התעשייה המתחדש לא יהיה דומה לשכונה רגילה: הוא לא יכלול מבני חינוך בהנחה שהדירות הקטנות יהיו זולות יותר מדירות סטנדרטיות בעיר וימשכו יחידים או משפחות צעירות עם תינוקות.
איתי שפרן, סמנכ"ל קבוצת גיאו קרטוגרפיה, מבהיר שיש פה ניסיון להתחרות על הדומיננטיות הכלכלית במרחב לב הארץ: "העיר כפר סבא מבקשת לייצר לעצמה בידול. אזורי התעסוקה של רעננה מנצחים כרגע את כפר סבא ללא עוררין. מצד שני, כפר סבא לא בונה דירות קטנות. המוצר הזה של 3 חדרים ומטה נמצא שם בסכנת הכחדה. צעירים,יחידנים ומשפחות קטנות לא מוצאים היום את הדירות האלה ומעבר לכך, ככל שתהיה יותר התחדשות עירונית נמצא פחות ופחות דירות כאלה. כפר סבא מבינה היטב את המצב, מוותרת על מערב העיר ומעבירה את המלחמה למזרח. יש לזכור שכביש 531 מייצר נגישות מצוינת למזרח העיר ושיש בו מגוון מרכזי מסחר גדולים. גם החיבור למשולש נותן כוח קנייה גדול. הדירות הקטנות הן סוכרייה שתאפשר את זירוז ההתחדשות של אזור התעשייה הישן. הן גם יביאו חיים וגם יעודדו יזמים לבנות".
ראש העיר כפר סבא, רפי סער, אמר ל"כלכליסט" באופן מפורש כי התחדשות אזור התעשייה היא חלק מחיזוקה הנדרש של כפר סבא כ"עיר תפר": "אזור התעשייה הוא מנוע כלכלי שצריך להתחרות בתל אביב. אנחנו צריכים לתת לאזור לרוץ קדימה ולא לבוא בהגבלות כאלה ואחרות. במקום שלבעלי הקרקע וליזמים תהיה וודאות, לקח תשע שנים להפקיד את התוכנית, ואנחנו מבינים שהדרך עוד ארוכה. אני כבר לא מצניע את זה, כפר סבא היא עיר תפר שצריך לתת לה תשומת לב ולחזק אותה. ככל שיהיה לנו מנוע כלכלי חזק ואזור תעסוקה מגוון ומאפשר, ייהנו ממנו כל תושבי האזור. המגזר הערבי נמצא אצלנו".
היוזמה של כפר סבא היא חלק ממגמה רחבה יותר. בימים אלה מקדמות גם הערים הרצליה (אזור התעשייה הרצליה פיתוח), חולון (החלק הצפוני של אזור התעשייה הישן) ואשדוד (קריית איתנים) תוכניות שמציעות בנייה אינטנסיבית, כולל מגורים, באזורי מלאכה ותעשייה ישנים.