סגור
הדמיה מגדלים שייבנו במקום המבנה האייקוני של מרכז הקליטה בשכונת גילה בירושלים
הדמיה של המגדלים שייבנו במקום מרכז הקליטה בשכונת גילה בירושלים (הדמיה: אוקא אדריכלים )

ירושלים: מרכז הקליטה בגילה ייהרס ובמקום ייבנו 15 מגדלים

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים אישרה את הריסת המבנה והקמת מתחם חדש שבו ייבנו 1,324 יחידות דיור וכן שטחי מסחר ותעסוקה

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים אישרה הבוקר (ה') את הריסת מרכז הקליטה בשכונת גילה בירושלים והקמת מתחם מגורים, תעסוקה ומסחר חדש במקום.
במסגרת התוכנית מוצע פרויקט התחדשות עירונית נרחב במתחם, ששטחו 80 דונם וכולל בהווה 287 יחידות דיור ב-11 מבנים. לאורך השנים התפרסמה ביקורת רבה על התכנון האדריכלי, איכות הבנייה והתחזוקה של הקומפלקס האיקוני, שכונה בידי יושביו "הארלם".
התוכנית החדשה, שתוכננה על ידי אוקא אדריכלים (אורית גלעדי וילנברג וקרן ידווב), מציעה הריסה של המבנים הישנים ובניית 1,324 יחידות דיור שייבנו ב-7 מבנים בני 12 עד 35 קומות. בנוסף, מתוכננים כ-6,000 מ"ר עבור שטחי מסחר ותעסוקה, כ-6,500 מ"ר עבור שטחי ציבור וכ-16 דונם שטחים פתוחים.
מבנה מרכז הקליטה בגילה תוכנן באמצע שנות ה-70 על ידי האדריכלים אריה ואלדר שרון (שץתכננו בין היתר את בית החולים איכילוב, מבנה בנק ישראל, ביה"ס לרפואה באוניברסיטת תל אביב, בית החולים וולפסון) כגוש בניינים המורכב ממבנים מדורגים בני ארבע קומות שניבנו מאלמנטים טרומיים של בטון מתועש. כבר עם הקמתו הוא הפך לאחד מהאיקונים האדריכליים היותר מוכרים של שנות ה-70 בירושלים. היסטוריון האדריכלות דוד קרויאנקר כינה אותו, לא בלי ביקורת, "אוונגרד", ומיכאל יעקובסון "קסבה עם מדרגות חיצוניות". העיצוב האדריכלי יצר אמנם רושם ויזואלי, אך אף אחד לא רצה לגור במקום, ולכן, בשנת 1980, הסב משרד השיכון את המבנה למרכז קליטה. מאוחר יותר הועברו חלק מהדירות לחברת עמידר.
שכונת גילה הוקמה ב-1971 כאחת משכונות הטבעת שהקיפו את העיר הוותיקה. בשכונה מתגוררים כ-32 אלף תושבים והיא מפורקת למתחמים, ולכן, ההתייחסות אליה היא כאל "עיר שכונה". יו"ר הוועדה המחוזית ירושלים, שירה תלמי באבאי, אמרה היום שתוכנית ההתחדשות של מרכז הקליטה תסייע להתחדשות השכונה: "אישור התוכנית הינו חלק מהמדיניות הכוללת שמטרתה לאפשר לשכונה ליהנות מבינוי חדש, לאפשר לאלפי משפחות להצטרף למגורים בגילה ולחבר את השכונה למוקדי התעסוקה והבילוי של ירושלים: קניון מלחה, ארנה, מרכז העיר, הדסה, תלפיות ועוד".
יגאל אהרוני, מנכ"ל עמידר, יזמית התוכנית שבבעלותה 143 יחידות דיור במתחם מרכז הקליטה, הוסיף: "על פי ההסכם שנחתם לאחרונה בין עמידר למדינה, רווחי הפרויקט שעמידר פועלת לממש בהקדם, יושקעו חזרה בדיור הציבורי בתחזוקת דירות, בחיזוק מבנים בפריפריה ועוד".