קריית אונו: בית הכנסת שכולל "מלון בוטיק" מרגיז את השכנים
קריית אונו: בית הכנסת שכולל "מלון בוטיק" מרגיז את השכנים
תושבי העיר עתרו נגד הקמת המבנה בטענה שהוא צפוי לכלול גם פעילות עסקית, בניגוד להסכם עם העירייה. הרב רצון ערוסי: “אלה חדרי אירוח למשתלמים ביהדות”
תושבי קריית אונו עתרו נגד הקמת בית כנסת בטענה שהמבנה צפוי לכלול גם אולם אירועים ובית מלון, ללא היתר בנייה בתוקף. מבנה הבטון עמד כפיל לבן עשר שנים בלב שכונת המגורים עבר הירדן, ולאחרונה עמותת הליכות ישראל, שבראשה הרב הראשי של קריית אונו, רצון ערוסי, החלה לחדש את עבודות הבנייה במקום.
לטענת התושבים, העמותה מפרסמת כי במקום יוקמו 43 חדרי מלון בוטיק ברמה של 5 כוכבים ואולם שיכלול גם מטבח ל־450 סועדים. מנגד, הרב ערוסי משיב: “מדובר בהשתלמויות בנושא יהדות וחדרי אירוח למשתלמים”.
בעתירה, שהוגשה על ידי עו”ד מיכה גדרון נגד העירייה, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, ראש העירייה ישראל גל, מהנדס הוועדה המקומית צבי לוין ועמותת הליכות עם ישראל, נטען כי העירייה אינה פועלת להפסקת עבודות הבנייה המבוצעות שלא כדין, לאחר שהיתר הבנייה שניתן למבנה פקע לפני תשע שנים ואינו תקף.
מדובר במגרש בן 3.6 דונם בייעוד ציבורי ברחוב בן גמלא, שמצוי בבעלות העירייה. המגרש הוקצה ב־1997 לעמותה תמורת שקל אחד לתקופה של 25 שנה עם אופציה להארכה. בהסכם שנחתם בין השתיים נקבע כי יוקם "בית הליכות שישמש בית כנסת, חדרי הרצאות, חדרי מחקר, אולם כינוסים, כולל ללימודי תורה, חדרי לימוד, חינוך ותרבות ופעילויות נוספות לצורכי הקהילה, ולא שום מטרה אחרת לרבות פעילות עסקית ומסחרית למטרות רווח ופעילות פוליטית מפלגתית כלשהי". בעתירה נטען כי היתר הבנייה האחרון הונפק ב־2007 ופקע ב־2012.
לאחרונה העמותה גייסה תרומות למימון השלמת הבנייה, וחודשו העבודות במקום. באתר "קריית בית הליכות עם ישראל" צוין: "בחלק הדרומי של המבנה בקומות 2־4 ממוקמים חדרי המלון, עם כל האבזור הפנימי, ברמת 5 כוכבים".
עוד נטען בעתירה כי בימים אלה מוכנס ריהוט לבניין באמצעות מנופים, לרבות כספות של חדרי מלון, וזאת אף שעבודות הבנייה לא הסתיימו, וטרם התקבל טופס אכלוס. "שימושים אלה אינם נוגדים רק את הסכם ההקצאה, אלא גם את השימושים המותרים במגרש לפי התוכנית שחלה על המגרש, ייעוד מבני ציבור. השימושים של מלון ואולם אירועים אסורים במגרש הנדון", צוין בעתירה.
עוד נטען כי כל המידע הועבר לידיעת ראש העיר ולמהנדס הוועדה המקומית, ו"למרות זאת מסיבה שאינה ידועה ואינה ברורה שני אלה נמנעים מלהפעיל את סמכותם להפסקת עבודות הבנייה שמתבצעות ללא היתר בנייה תקף. המחדל חמור שבעתיים נוכח העובדה כי עבודות אלה מבוצעות במקרקעין בייעוד ציבורי השייכים לעירייה".
לטענת התושבים, הרוח החיה של העמותה היא הרב ערוסי, והם חוששים כי העירייה נמנעת מהפעלת סמכותה בשל שיקולים זרים: "אי אכיפת הדין במקרה הזה היא בלתי סבירה בעליל. מדובר בבניין רב־ממדים ההולך ונבנה על קרקע בייעוד ציבורי המצוי בלב שכונת מגורים, ואשר במשך 20 שנים עמד כפיל לבן. חידוש עבודות הבנייה באתר דורש הסדרה חוקית".
התושבים מבקשים מבית המשפט כי יורה לוועדה המקומית להפעיל את סמכותה להפסיק את עבודות הבנייה, ולהימנע מהוצאת היתר חדש לעמותה, עד שיובטח כי הבנייה תשמש רק לשימושים שנקבעו בהסכם ההקצאה.
מהעירייה נמסר בתגובה: "בית הליכות עם ישראל נבנה למטרות ניהול בית כנסת, חדרי הרצאות, מחקר, כינוסים, אירועים, ימי עיון וכיו"ב, וכל פרסום של העמותה או מי מטעמה בנוגע למלון או שימושים אחרים אינם מקובלים על העירייה ועומדים בניגוד למחויב על פי דין. ככל שיהיה צורך במתן היתר שפקע תוקפו, לא תהיה מניעה לעשות כן בכפוף לכך שהעמותה תפעל על פי הדין".
מהרב ערוסי נמסר בתגובה: "חבל שהשכנים שנכנסו לדירות שלהם אחרי שהמבנה כבר היה בנוי מנסים כל הזמן לפעול נגדנו. גם עתירותיהם נגד הקמת המבנה בעבר נדחו, והיום הם רודפים אותנו ברשתות החברתיות. אין לנו כל כוונה לפתוח מלון או אולם אירועים, ואני לא אחראי לפרסומים של קמפיינרים שכותבים ‘מלון’. מדובר במרכז להפצת ערכי היהדות שיכלול השתלמויות שחלקן יום אחד וחלקם יותר, ולכן נדרשים חדרי אירוח למשתלמים. לגבי היתר הבנייה, המבנה כבר נבנה לפני שנים ולכן אין כל צורך בהיתר חדש".